Какво е нумуларно главоболие?

Нумуларното главоболие е рядко състояние, което причинява област на болка с размер на монета върху скалпа и чувствителност на околната област.

Нумуларното главоболие е много рядко, но вероятно недостатъчно диагностицирано първично главоболие. Само няколкостотин случая са били описани в научната литература, така че има ограничени изследвания в областта.

Най-уникалната характеристика на нумуларното главоболие е, че болезнената област е с формата и размера на монета. За разлика от други видове главоболие, нумуларното главоболие не засяга челото. Вместо това те се появяват в област на скалпа, под косата ви.

Прочетете, за да научите повече за това как лекарите диагностицират нумуларно главоболие и какви лечения са обещаващи за това състояние.

Какво е нумуларно главоболие?

Нумуларното главоболие е рядко главоболие. Причинява болка в една много локализирана област на скалпа.

Някой с нумуларно главоболие може да посочи директно мястото на болката. Площта обикновено се измерва 1 до 6 сантиметра в диаметър. Понякога се нарича „монетно главоболие“, защото обикновено е с кръгла или овална форма.

Нумуларното главоболие е описано за първи път от изследователи през 2002 г. Освен това е много рядко, което означава, че има много неща, които не разбираме за него. Но това може да е недостатъчно докладвано състояние, защото много хора не търсят грижи за проблема.

Нумуларното главоболие обикновено не се причинява от друго състояние или разстройство, което го прави първично главоболие като мигрена и клъстерно главоболие.

Симптоми на нумуларно главоболие

Основният симптом на нумуларно главоболие е болка в скалпа в уникална област с размер на монета.

Болката се усеща като натиск, пробождане или парене. Болката обикновено е с лека до умерена интензивност, но може да бъде тежка в някои случаи. Болката може да идва и да си отива или да е постоянна.

Според две много малки проучвания нумуларните главоболия често продължават по-малко от 30 минути, но могат да се появят отново няколко пъти на ден.

Те могат да се появят през ден или на случаен принцип в продължение на няколко седмици подред, последвани от период без симптоми. Някои случаи са показали болка, която е неумолима без лечение.

Нумуларното главоболие може да причини и други симптоми, включително болка и чувствителност в околностите. Тези промени в чувствителността, наречени алодиния, могат да направят обикновеното докосване много неудобно или болезнено.

Други сензорни промени, които могат да настъпят, включват:

 • промяна в усещането за допир (дизестезия)
 • усещане за парене или боцкане (парестезия)
 • намалена чувствителност (хипоестезия)

Въпреки че зоната с форма на монета най-често се появява на едно място, нумуларното главоболие може също да причини повече от една област на болка с форма на монета.

Главоболието може да бъде във всяка част на главата, но най-често е около средата, под косата.

Нумуларното главоболие не причинява симптоми, типични за други главоболия като мигрена. Не идва с гадене, повръщане или чувствителност към светлина и звук. Освен това не причинява сълзене или хрема, както причинява клъстерното главоболие.

Какво причинява нумуларно главоболие?

Нумуларното главоболие е първично главоболие, което означава, че не е резултат от основно нараняване или състояние, като тумор или абсцес.

Изследванията показват, че е от неврологичен произход. Доказано е обаче, че други фактори влияят на състоянието, като хормонални промени по време на менструалния цикъл.

Изследователите също спекулират, че може да е свързано с автоимунни състояния. Друг потенциален рисков фактор може да бъде анамнеза за други главоболия.

един наблюдателно изследване от 2019 г. установи, че 29 души от 225 с диагнозата са имали травма на главата точно преди появата на болка.

Анализ от 2020 г. на 110 случая на нумуларно главоболие съобщава за тези характеристики при хора със заболяването:

 • най-често се среща в средна възраст, със средна възраст 47 години
 • по-често при жените, отколкото при мъжете, в съотношение 1,5 към 1

Как се диагностицира нумуларното главоболие?

Нумуларното главоболие е диагностициран чрез снемане на медицинска история. Лекарят ще попита за вашите симптоми, за да види дали съответстват на това рядко заболяване.

Лекарят може също да направи тестове, включително:

 • изследване на нервите, мускулите и артериите на черепа
 • преглед на скалпа
 • пълна кръвна картина
 • анализ на чернодробната функция
 • анализ на функцията на щитовидната жлеза
 • ЯМР на мозъка с и без контраст
 • дилатиран очен преглед за проверка на налягането зад очите
 • тестове за признаци на възпаление или автоимунни състояния

Преди да определи, че имате нумуларно главоболие, клиницистът ще направи диференциална диагноза, за да изключи други видове главоболие, като мигрена и тензионно главоболие.

Въпреки че нумуларното главоболие може да се появи едновременно с мигрена или тензионно главоболие, двете диагнози не са свързани.

Лечение на нумуларно главоболие

Лечение на нумуларно главоболие включва облекчаване на болката и превантивни мерки.

За облекчаване на болката лекарите могат да препоръчат:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС), като ибупрофен или напроксен
 • аналгетици, като ацетаминофен, аспирин и лекарства за болка с рецепта

Ако те не помогнат или ако нумуларното главоболие се върне, лекарите могат да препоръчат превантивни стратегии, като например:

 • лекарства, които работят върху химическата сигнализация на тялото, като габапентин, прегабалин и трициклични антидепресанти
 • периферна или транскутанна нервна стимулация

Ботулинов токсин А (ботокс) също има облекчен нумуларни симптоми на главоболие при някои индивиди.

Нумуларното главоболие е идентифицирано за първи път през 2002 г. Това е първично главоболие, при което болката не е резултат от друго състояние.

За да диагностицира нумуларно главоболие, клиницистът ще търси симптоми на разстройството и също така ще изключи други състояния като мигрена. Състоянието се счита за рядко и може да бъде недостатъчно диагностицирано.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss