Какво е неангажирано родителство?

неангажирано родителство

Няма двама еднакви родители, така че вероятно не е изненада, че има много различни стилове на родителство. Все още не сте сигурни какво е вашето? не се тревожи. Някои хора влизат в родителството, знаейки как точно ще отгледат децата си. Но понякога стилът на родителство се развива от само себе си.

Често стиловете на родителство са разделени на четири основни категории:

  • авторитарен
  • авторитетен
  • разрешително
  • неангажиран

Сред четирите неангажирани родители е най-новото, което се категоризира – но това не означава, че е ново. Това е интересен стил, защото включва много по-малко държане за ръце в сравнение с други стилове на родителство.

Какво е – и какво не е

Неангажирано родителство – наричано още небрежно родителствокоето очевидно носи повече негативни конотации — е стил на родителство, при който родителите не отговарят на нуждите или желанията на детето си извън основите на храна, облекло и подслон.

Тези деца получават малко напътствия, дисциплина и възпитание от родителите си. И често децата са оставени да се отглеждат сами и да вземат решения – големи и малки – сами.

Това е противоречив стил на родителство и поради това също е лесно да се съди тези родители. Но независимо дали сте безучастен родител или познавате някой, който е, важно е да запомните, че този стил на родителство не е винаги умишлено.

Причините, поради които някои родители в крайна сметка отглеждат децата си по този начин, са различни – повече за това по-късно. Засега нека да разгледаме някои от характеристиките на безучастното родителство и да проучим как този тип родителство може да повлияе на децата в дългосрочен план.

Признаци и характеристики на неангажирано родителство

Много родители могат да се идентифицират с това, че са стресирани, претоварени и уморени. Знаете какво имаме предвид: когато нещата излязат извън контрол, може да отхвърлите детето си за няколко минути тишина и уединение.

Колкото и виновни да се чувствате след това, тези моменти не са характеристика на неангажирано родителство. Безучастното родителство не е просто момент на загриженост за себе си. По-скоро това е непрекъснат модел на емоционално разстояние между родител и дете.

Признаците за незамесен родител включват следното:

1. Фокусирайте се върху собствените си проблеми и желания

Независимо дали става дума за работа, социален живот, отделен от децата, или други интереси или проблеми, необвързаните родители са заети със собствените си дела – дотолкова, че не реагират на нуждите на децата си и отделят малко време за тях.

Всичко останало е преди децата. И в някои случаи родителите могат направо да пренебрегнат или отхвърлят децата си.

Отново, това не винаги е въпрос на избор на вечер в клуба пред вечер за семейни игри. Понякога има проблеми, които изглеждат извън контрола на родителите.

2. Липса на емоционална привързаност

Емоционалната връзка между родител и дете е естествена за много хора. Но в случай на неангажирано родителство, тази връзка не е инстинктивна или автоматична. Родителят чувства разединяване, което силно ограничава обичта и грижите, които оказват на детето си.

3. Липса на интерес към заниманията на детето

Поради липса на обич, необвързаните родители не се интересуват от училищната работа, дейности или събития на детето си. Те може да пропуснат спортните си игри или да не се явят на PTA срещи.

4. Няма определени правила или очаквания за поведение

Неангажираните родители обикновено нямат стил на дисциплина. Така че, освен ако поведението на детето не ги засяга, тези родители обикновено не предлагат никакъв вид корекция. Те позволяват на детето да действа както иска. И тези родители не се разстройват, когато детето им се представя лошо в училище или с други дейности.

Как безучастното родителство се отразява на децата?

Децата се нуждаят от любов, внимание и насърчение, за да процъфтяват. Така че не е изненада, че безучастното родителство може да има отрицателен ефект върху детето.

Вярно е, че децата с неангажирани родители са склонни да се научат да разчитат на себе си и как да се грижат за основните си нужди в ранна възраст. И все пак, недостатъците на този стил на родителство надвишават доброто.

Един основен недостатък на безучастното родителство е, че тези деца не развиват емоционална връзка с неангажирания си родител. Липсата на обич и внимание в млада възраст може да доведе до ниско самочувствие или емоционална нужда в други взаимоотношения.

Наличието на необвързан родител може дори да повлияе на социалните умения на детето. Отбелязано в основната информация за това малко проучване от 2017 г., някои деца на неангажирани родители може да имат затруднения със социалните взаимодействия извън дома, тъй като неангажираните родители рядко общуват или ангажират децата си.

Самото проучване, направено в Гана, Африка, беше фокусирано върху академични постижения на 317 ученици в домове с различни стилове на родителство. Той заключи, че учениците в авторитарни домове се представят по-добре в академичното си образование от децата от други родителски стилове.

Трябва да се отбележи, че това малко проучване може да не е широко приложимо, тъй като стиловете на родителство в различните култури могат да доведат до различни резултати. И все пак децата на небрежни родители имат повече предизвикателства, независимо от където те са.

Децата на неангажирани родители също може да нямат умения за справяне. В проучване от 2007 г. изследователите оценяват как различните стилове на родителство влияят на носталгията по дома при 670 студенти от първа година на възраст между 16 и 25 години.

Проучването установи, че тези, отгледани от авторитетни и разрешителни родители, изпитват повече носталгия по дома, отколкото тези, отгледани от авторитарни и неангажирани родители. Но докато двете бивши групи изпитваха повече носталгия по дома, те не я изразиха толкова много, защото имаха по-силни умения за справяне.

И все пак групата, отгледана от авторитарни и неангажирани родители, които чувстваха по-малко носталгия по дома, беше по-трудно да се справи с чувствата си. Това предполага, че отглеждането в любяща и грижовна среда (или не) влияе върху начина, по който младите хора се приспособяват към живота далеч от дома.

Когато детето расте с емоционална откъснатост от своя родител, то може да повтори този стил на родителство със собствените си деца. И в резултат на това те могат да имат същите лоши отношения със собствените си деца.

Примери за неангажирано родителство

Безучастното родителство се среща в много форми, в зависимост от възрастта на детето.

Вземете бебе, например. Докато някои родители се възползват от всяка възможност, за да подхранват и да предложат обич, един необвързан родител може да се почувства неангажиран или отделен от бебето си.

Те може да нямат интерес да държат, хранят или играят с бебето. И когато им се предостави възможност, те могат да дадат бебето на своя партньор или баба и дядо.

Само за да бъде ясно, усещането за първоначално откъсване може да бъде краткосрочен признак на следродилна депресия, а не философски избор или стил на родителство през целия живот. Ето защо е важно да видите вашия доставчик на здравни услуги за лечение, ако имате следродилна депресия.

Но при липса на това условие има други фактори. Например, родител може да се почувства разединен, ако не е имал връзка със собствените си родители.

В случай на малко дете, неангажиран родител може да прояви малък интерес към произведенията на изкуството, които тяхното малко дете създава, или може да игнорира детето, докато възбудено говори за деня си.

Те също така може да не успеят да създадат разумни ограничения, като например времето за лягане. Това е в контраст с авторитетен родител, който изслушва детето си и насърчава откритата комуникация, но също така поставя граници, когато е уместно.

При по-голямо дете неангажираният родител може да не наложи никакви последствия или дори да реагира или да се грижи, ако детето пропусне училище или донесе вкъщи лош отчет. Това е различно от авторитарен родител, който е строг и ще накаже дете, което излезе извън границите.

Защо някои хора използват този метод?

Важно е да се отбележи отново, че безучастното родителство обикновено не е съзнателен избор. Възниква по различни причини. Това може да се случи, когато един родител стане твърде ангажиран с работата и намира малко време или енергия, за да се съсредоточи върху детето си. Това може да доведе до прекъсване на връзката, което обтяга връзката им, при което те се отчуждават един от друг.

Понякога обаче този стил се развива, когато човек е отгледан от самите небрежни родители или когато родител се занимава с проблеми с психичното здраве, които пречат на формирането на какъвто и да е вид емоционална привързаност. Ако е така, този родител може също да има затруднения при свързването със съпруга си и други.

Независимо от основните причини, е възможно да промените стила на родителство, ако забележите характеристики на неангажирано родителство в себе си.

Може да ви помогне да потърсите съвет за справяне с проблеми с психичното здраве, минало насилие или други проблеми, които пречат на установяването на емоционална връзка с вашето дете. Това не е нещо, което ще се случи за една нощ, така че бъдете търпеливи.

Ако се интересувате от развитието на тази връзка с детето си, самото желание е чудесна първа стъпка. Говорете с вашия доставчик на здравни услуги какво можете да направите, за да добавите здравословно отглеждане към семейната си динамика и знайте, че сте на път да бъдете родител, от който детето ви се нуждае.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss