Какво е миофасциално освобождаване и работи ли?

Какво е миофасциално освобождаване?

Миофасциалното освобождаване е вид физическа терапия, често използвана за лечение на синдром на миофасциална болка. Синдромът на миофасциалната болка е хронично болково разстройство, причинено от чувствителност и стягане на миофасциалните тъкани. Тези тъкани обграждат и поддържат мускулите по цялото ви тяло. Болката обикновено произлиза от специфични точки във вашите миофасциални тъкани, наречени „тригерни точки“.

Миофасциалното освобождаване се фокусира върху намаляване на болката чрез облекчаване на напрежението и стягането в тригерните точки. Не винаги е лесно да се разбере коя точка на задействане е отговорна за болката. Локализирането на болката в конкретна тригерна точка е много трудно. Поради тази причина миофасциалното освобождаване често се използва върху широка площ от мускули и тъкани, а не в отделни точки.

Как действа Myofascial Release?

Повечето процедури за миофасциално освобождаване се извършват по време на сесия за масаж. Някои хиропрактики и традиционни лекари също могат да го предложат.

Вашият терапевт нежно ще масажира миофасцията и ще усети за твърди или стегнати зони. Нормалната миофасция трябва да се чувства гъвкава и еластична. Терапевтът ще започне да масажира и разтяга зоните, които се чувстват твърди, с лек ръчен натиск. След това терапевтът помага на тъканта и поддържащата обвивка за освобождаване на налягането и стягането. Процесът се повтаря няколко пъти на една и съща тригерна точка и на други тригерни точки, докато терапевтът почувства, че напрежението е напълно освободено.

Открийте програмата от 10 стъпки на Американската асоциация за хронична болка за справяне с хроничната болка »

Тези зони, където работи масажистът, може да не са близо до мястото, където възниква болката или където усещате болката най-силно. Миофасциалното освобождаване работи по-широката мрежа от мускули, които може да причиняват болката ви. Той се опитва да намали напрежението в тялото ви, като освобождава тригерни точки в широк участък от мускулната ви система.

Кой може да се възползва от миофасциалното освобождаване?

Пациентите със синдром на миофасциална болка често се възползват от този вид терапия. Хората, които изпитват хронично главоболие, също могат да намерят облекчение от миофасциалното освобождаване. Нежно масажиране на стегнати мускули във и около врата и главата може да намали главоболието.

Някои хора с венозна недостатъчност, която възниква, когато кръвта се натрупва в дълбоките вени на крака, също могат да бъдат кандидати за миофасциално освобождаване. По време на венозна недостатъчност, кръвта се разтяга и в крайна сметка уврежда вените на краката ви. Може да изпитате болка и болезнено усещане в засегнатия крак. Миофасциалното освобождаване може да се използва заедно с други лечения за намаляване на натрупването и болката, причинени от венозна недостатъчност.

Какви са рисковете от миофасциално освобождаване?

Миофасциалното освобождаване чрез масажна терапия има много малко рискове. Независимо дали се опитвате да се отпуснете или се стремите да облекчите болката в гърба, масажната терапия може да бъде полезна за намаляване на болката.

Масажът обаче не е идеален за хора:

  • с изгаряния, наранявания или болезнени рани
  • с фрактури или счупени кости
  • с крехки или слаби кости
  • с дълбока венозна тромбоза или проблеми с дълбоки вени
  • приемане на лекарства за разреждане на кръвта

В много редки случаи масажната терапия може да причини:

  • вътрешно кървене
  • временна парализа или затруднено движение на мускулите
  • алергична реакция към масла, гелове или лосиони
  • увреждане на нервите

Поддържа ли науката миофасциалното освобождаване?

Повечето проучвания разглеждат масажа и хиропрактиката. Въпреки това, има няколко проучвания, които разглеждат конкретно миофасциалното освобождаване. Това е така, защото стиловете на терапия се различават от практикуващ до практикуващ. Това означава, че е трудно да се получи широка медицинска помощ. Лекарите може да са по-склонни да препоръчат по-традиционни лечения.

Все пак, поради относителната липса на риск, много пациенти с хронична или дори краткотрайна болка в гърба може да се интересуват да опитат, за да видят дали терапията осигурява някакво облекчение. Това е особено вярно, ако се опитвате да избегнете операция.

Консултирайте се с масажист и Вашия лекар

Говорете с Вашия лекар или физиотерапевт, ако се интересувате да опитате миофасциално освобождаване. Може да имате голям успех с този вид алтернативно лечение на болки в гърба. Въпреки това, трябва да сте наясно с рисковете и потенциалните опасности, както бихте направили при всеки вид медицинско лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss