Какво е костен калус?

Когато счупите кост, нараняването започва много сложен и дълъг процес на зарастване. Костите са здрави, но не могат да зараснат от счупване за ден, седмица или дори месец. Отнема време и има стъпки, които трябва да се разгърнат, за да се случи изцелението.

Една важна част от този процес е развитието на костен калус или фиброхрущялен калус на мястото на фрактурата, след като възпалението от първоначалното нараняване започне да намалява.

Тази статия ще разгледа по-отблизо костните мазоли, как се образуват и появяват и какво можете да направите, за да насърчите заздравяването.

Какво причинява образуването на костен калус?

Може би се чудите защо се образуват костни мазоли по време на процеса на заздравяване на костите.

Може да е полезно да мислите за това като за преход: преход, който помага на счупената кост да премине от първата фаза на заздравяване (възпалителната фаза) към следващата фаза, когато започва ремонтната работа.

Илюстрирано от Джейсън Хофман

Кога се появява костен калус?

Според Американския колеж по хирурзи на краката и глезените има три фази на заздравяване на фрактурата, които ще разгледаме по-подробно по-долу.

Възпалителна фаза

Възпалителната фаза е първата фаза от процеса на зарастване на костта. Започва веднага след счупване на костта и продължава няколко дни.

Кръвта се събира на мястото на фрактурата, причинявайки възпаление и образуване на кръвен съсирек.

Репаративна фаза

Втората фаза на лечебния процес е възстановителната фаза, която понякога се нарича фаза на производство на кост.

По време на тази фаза мек, дебел калус, съставен от фиброзни тъкани и хрущял, замества кръвния съсирек на мястото на фрактурата. Този калус държи парчетата от счупената кост заедно, но е уязвим. Не е достатъчно силен, за да се използва по начина, по който би се използвала тази кост.

Образуването на този мек калус става някъде между 2 и 6 седмици след настъпването на фрактурата, според 2017 преглед на зарастване на костни фрактури.

В крайна сметка, докато лечението продължава, мекият калус се развива в твърд калус. Твърдият калус всъщност е кост, но все пак е по-мек от обикновената кост.

Фаза на костно ремоделиране

Костното ремоделиране всъщност е процес през целия живот, който се случва отново и отново в тялото ви. Старата костна тъкан се отстранява и заменя с нова костна тъкан.

Костно ремоделиране се случва и след настъпване на фрактура: калусът преминава през процеса на ремоделиране. Специални клетки, наречени остеокласти, отрязват старата кост, а други клетки, наречени остеобласти, образуват нова кост на нейно място.

Това е процес, който отнема много месеци или дори години и през това време костта става компактна и възобновява първоначалната си форма.

Колко време отнема лечебният процес?

Костният калус е нормално и временно развитие по пътя към заздравяването. В крайна сметка калусът се превръща в кост, която се втвърдява и укрепва с времето.

Целият процес на оздравяване може да отнеме до една година, според Американската академия по ортопедични хирурзи (AAOS). Времевата рамка за заздравяване обаче може да варира в зависимост от вида и тежестта на фрактурата. И в някои случаи последната фаза може бавно да се развие в течение на няколко години.

Въпреки това, ако Вашият лекар е загрижен, че фрактурата на костта не зараства правилно или зараства по-бавно от очакваното, Вашият лекар може да препоръча следното, за да помогне за подобряване на лечебния процес:

  • обездвижване на счупената кост за по-дълъг период от време
  • опитвайки костна стимулация
  • подложени на операция с костна присадка или костни растежни протеини

Какво можете да направите, за да насърчите заздравяването на костите?

След като счупите кост, работата на вашия лекар е правилно да подреди костните фрагменти, така че да могат да зараснат правилно. След това от вас зависи внимателно да следвате съветите и препоръките на вашия лекар. Също така е важно да избягвате дейности или поведение, които биха могли да забавят лечебния процес.

Можете да подпомогнете заздравяването на костите, като предприемете следните стъпки:

  • Следвайте инструкциите за обездвижване: Бихте могли по невнимание да попречите на лечебния процес, ако не следвате инструкциите за поддържане на счупената кост неподвижна. Ако Вашият лекар Ви каже да се пазите от счупен крак и да не го натоварвате в продължение на 6 седмици, важно е да следвате точно тези инструкции. Ако възобновите дейностите с натоварване твърде рано върху отслабена кост, това може да забави напредъка ви.
  • Яжте здравословна, балансирана диета: Дайте на тялото си хранителните вещества, от които се нуждае, за да насърчи изцелението, като се храни добре. Помислете за постни протеини, плодове и зеленчуци. Помислете дали да не включите храни, богати на витамин D, калций и протеини, за да подпомогнете оздравителния процес. Попитайте Вашия лекар, ако имате нужда от витамин D или добавка с калций.
  • Опитайте се да спрете да пушите: Пушенето може да забави оздравителния процес. Всъщност а 2021 преглед на множество проучвания установи, че тютюнопушенето е свързано с фрактури, които не зарастват, както и с дълбоки инфекции на мястото на операцията.
  • Ограничете или избягвайте алкохола: някои изследвания предполага, че алкохолът създава вид оксидативен стрес, който може да наруши заздравяването на костите.
  • Участвайте във физиотерапия: Вашият лекар може да Ви препоръча да започнете физиотерапия в даден момент. Тези сесии могат да ви помогнат да си възвърнете силата и обхвата на движение. Физическата терапия също може да ви помогне да научите как да адаптирате движенията си и да се движите безопасно, така че да не се нараните повторно или да поставите ненужен стрес върху зарастваща фрактура.

Долния ред

Възстановяването след счупване на кост изисква време и търпение. Една важна част от лечебния процес е развитието на костен калус. Развива се на мястото на фрактурата, около 2 до 6 седмици след счупването на костта.

Костният калус първо започва като мека фиброзна тъкан и хрущял. Докато зарастването продължава, калусът се превръща в кост, която се втвърдява и укрепва с времето.

Целият процес на зарастване на фрактура на кост може да отнеме до една година, но в зависимост от тежестта и вида на фрактурата може да отнеме повече време.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss