Какво е капилярен тест за холестерол?

Медицинските тестове у дома вече включват генетични тестове, тестове за някои хронични инфекции и тестове за холестерол у дома. Всъщност повечето домашни тестове за холестерол на пазара, наричани също капилярни тестове за холестерол, дават точни показания, ако се правят правилно.

Тестът за капилярен холестерол у дома може да ви помогне да наблюдавате нивата на холестерола си у дома и да забележите всички значителни промени. Те не заместват лабораторния тест, но могат да ви дадат добра представа за общите ви нива на холестерол.

Високите показания за холестерол при домашен тест са добра причина да си уговорите среща с лекар, където можете да говорите с лекар за всякакви промени в нивата на холестерола.

Тази статия ще разгледа по-подробно тестовете за капилярен холестерол в домашни условия, плюсовете и минусите на тези тестове и кога трябва да се използват.

Относно капилярен тест за холестерол

Тестът за холестерол у дома се нарича още капилярен тест за холестерол. Той използва капка кръв, за да ви даде показания за вашия холестерол.

С някои тестове можете да получите резултатите само за няколко минути. Други тестове ще ви помолят да изпратите кръвната си проба обратно по пощата за лабораторна обработка. Във всеки случай можете да завършите теста у дома. Това е по-бързо, по-лично и по-удобно за много хора от посещението в лекарски кабинет.

Налични са множество тестове и видове тестове. Правилният тест за вас зависи от вашия бюджет и колко бързо имате нужда от резултати. Следването на инструкциите точно според указанията е важно за точни резултати.

Какво измерва?

Повечето тестове за капилярен холестерол измерват общия холестерол. Това измерване включва както количеството на липопротеините с ниска плътност (LDL) – “лошия” холестерол – и липопротеините с висока плътност (HDL) – “добрия” холестерол – в кръвта ви.

Някои видове тестове могат също да ви дадат показания за вашите HDL, LDL и триглицериди, но това е много по-рядко. Тестовете, които показват тази информация, често са по-скъпи или изискват да чакате по-дълго за лабораторните резултати.

Тестове, които показват само общ холестерол, могат да бъдат полезни, но им липсва важна информация. Няма да имате пълна картина на вашия холестерол и сърдечно здраве, без да знаете вашите HDL, LDL и триглицериди.

Въпреки това, тези тестове са полезни, ако искате да следите общия холестерол и да наблюдавате промените.

Какво е желаното ниво на холестерол?

Според Националната библиотека по медицина желаното ниво на общ холестерол е по-малко от 200 mg/dL. Ниво от 200 до 239 mg/dL се счита за гранично високо, докато отчитане от 240 mg/dL и повече се счита за високо.

Тези измервания са общи насоки. Желаното ниво за вас може да е различно в зависимост от цялостното ви здраве, други състояния, които може да имате, лекарствата, които приемате, и други фактори.

Точни ли са капилярните тестове за холестерол?

Тестът за капилярен холестерол в домашни условия, одобрен от Американската администрация по храните и лекарствата (FDA), обикновено е точен. Тези тестове обаче са точни само ако се използват правилно.

Тъй като тези тестове се правят без никаква помощ от медицински специалисти, е лесно да се направят грешки, които могат да доведат до неточни резултати. Резултатите могат да бъдат повлияни от често срещани грешки, като например:

 • изстискване на твърде много или твърде малко кръв от пръста ви върху тест лентата
 • не сте гладували поне 8 часа преди да вземете теста
 • извършване на интензивна тренировка 12 до 24 часа преди да направите теста, което може фалшиво да повиши нивата на HDL над нормалното изходно ниво

Имайте предвид, че не всички марки са еднакво точни. Някои тестове дават по-точни и подробни резултати от други. Добра идея е да прочетете отзиви за всеки домашен тест за холестерол, който обмисляте да купите, за да сте сигурни, че купувате такъв, който е надежден и точен.

Тестът за капилярен холестерол у дома не замества посещение при лекар. Никой тест няма да бъде толкова точен, колкото кръвен тест за холестерол, който се прави в лекарски кабинет. Това не означава, че не си струва да се прави капилярен кръвен тест. Тестът може да ви помогне да наблюдавате нивата на холестерола си и да забележите всякакви промени.

По правило не се препоръчва да се прави капилярен кръвен тест повече от веднъж на всеки 6 месеца. Вашият лекар обаче може да има различна препоръка въз основа на вашия холестерол и цялостното здраве на сърцето.

Ако си направите тест за капилярен холестерол и резултатите ви са високи, добра идея е да се консултирате с Вашия лекар.

Кой трябва да използва тест за холестерол у дома?

Тестът у дома може да бъде подходящ за хора, които се притесняват за холестерола си. Например, ако вашият холестерол се повишава през последните години и предприемате стъпки, за да го намалите, тестът у дома може да ви помогне да проследите напредъка си.

По същия начин, ако са ви казали, че холестеролът ви пълзи или че е малко над средния, тестът у дома може да ви помогне да наблюдавате холестерола си, за да сте сигурни, че няма да се повиши повече. Можете да използвате резултатите като отправна точка за разговори с Вашия лекар относно холестерола.

Какви са плюсовете и минусите на теста за холестерол у дома?

Тестовете за холестерол у дома са популярни и предлагат няколко предимства, но не са идеални за всеки. Помислете за следните предимства и недостатъци, преди да закупите тест.

Професионалисти:

 • Удобство: Тестовете се намират лесно. Можете да ги закупите в аптеки, магазини за хранителни стоки и онлайн. Освен това не се нуждаете от рецепта, за да го получите.
 • Скорост: Резултатите от някои тестове са готови за минути. Дори при тестове, които трябва да бъдат изпратени обратно в лаборатория, процесът често е по-бърз от насрочването на преглед при лекар и след това чакане на резултатите.
 • Комфорт: Можете да направите теста направо от комфорта на вашия дом по всяко време на деня или нощта.
 • Цена: Тестовете се предлагат на различни ценови точки, така че можете да изберете това, което работи най-добре за вас.
 • Мониторинг: Тестването у дома може да ви помогне да следите холестерола си и да имате данни, които да споделите с вашия лекар. Това може да бъде особено полезно, ако се опитвате да останете на път с нов план за начин на живот или ново лекарство.

минуси

 • Много тестове отчитат само общия холестерол: Няма да получите картина на цялостното си сърдечно здраве без показания за HDL, LDL и триглицериди.
 • Лесно се правят грешки: Тестовете са точни, ако са направени правилно, но може лесно да направите грешки, когато се опитвате да завършите теста сами. Това може да повлияе на точността на теста.
 • Неточните резултати могат да ви подведат за вашето здраве: Получаването на неточни резултати може да ви накара да вярвате, че вашият холестерол е по-висок или по-нисък, отколкото е в действителност.
 • Някои тестове могат да бъдат скъпи: Някои тестове, особено тези, които също могат да разчетат вашите HDL и LDL, могат да бъдат скъпи. Тези тестове е малко вероятно да бъдат покрити от вашата застрахователна компания.

Долния ред

Капилярен холестерол може да ви помогне да наблюдавате холестерола си у дома. С една капка кръв можете да проверите холестерола си без назначаване на лекар. Някои тестове дават резултати за минути. При други ще трябва да изпратите кръвната си проба по пощата до лаборатория и ще получите резултатите обратно след няколко дни.

Тестовете у дома са точни, ако се правят правилно. Важно е внимателно да следвате инструкциите, които идват с вашия тест.

Повечето домашни тестове измерват само общия холестерол. Имате нужда от показания на вашите HDL, LDL и триглицериди, за да получите пълна картина на вашия холестерол. За да разберете напълно нивата на холестерола и здравето на сърцето си, ще трябва да посетите лекар и да получите по-подробен тест.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss