Какво е инфекция на гърдата?

Какво е инфекция на гърдата?

Инфекция на гърдата, известна още като мастит, е инфекция, която се появява в тъканта на гърдата. Инфекциите на гърдата са най-чести при кърмещи жени, когато бактериите от устата на бебето навлизат и инфектират гърдата. Това е известно още като лактационен мастит. Маститът се среща и при жени, които не кърмят, но това не е толкова често.

Инфекцията обикновено засяга мастната тъкан в гърдата, причинявайки подуване, бучки и болка. Въпреки че повечето инфекции се дължат на кърмене или запушени млечни канали, малък процент от инфекциите на гърдата са свързани с редки видове рак на гърдата.

Какво причинява инфекции на гърдата?

Причината за повечето инфекции на гърдата е Стафилококус ауреус бактерии, което причинява това, което обикновено е известно като стафилококова инфекция. Streptococcus agalactiae е втората най-често срещана причина.

При кърмещи майки запушеният млечен канал може да доведе до възстановяване на млякото и да започне инфекция. Напуканите зърна също увеличават риска от инфекция на гърдата. Бактериите от устата на бебето могат да влязат и да причинят инфекция. Бактериите, които обикновено причиняват инфекция, също обикновено се намират върху кожата, дори когато няма инфекция. Ако бактериите попаднат в тъканта на гърдата, те могат да се размножат бързо и да причинят болезнени симптоми.

Можете да продължите да кърмите дори когато имате инфекция с мастит, тъй като бактериите не са вредни за вашето бебе. Това състояние обикновено се появява през първите няколко седмици от кърменето, но може да се появи и по-късно.

Нелактационният мастит се среща при жени с отслабена имунна система, включително жени, претърпели лумпектомия с лъчева терапия и жени с диабет. Някои инфекциозни симптоми са признак на възпалителен рак на гърдата, но това е много рядко.

Субареоларните абсцеси се появяват, когато жлезите под зърното се блокират и се развива инфекция под кожата. Това може да образува твърда, пълна с гной бучка, която може да се наложи да се отцеди. Този тип абсцес обикновено се среща само при жени, които не кърмят, и няма известни рискови фактори за него.

Какви са симптомите на инфекция на гърдата?

Симптомите на инфекция на гърдата могат да започнат внезапно и могат да включват:

 • необичайно подуване, което води до увеличаване на едната гърда от другата
 • чувствителност на гърдите
 • болка или парене по време на кърмене
 • болезнена бучка в гърдата
 • сърбеж
 • топла гърда
 • студени тръпки
 • секреция от зърната, която съдържа гной

 • зачервяване на кожата в клиновидна форма

 • увеличени лимфни възли в областта на подмишниците или шията

 • температура над 101°F или 38,3°C

 • чувство на зле или припадък

Може да изпитате грипоподобни симптоми, преди да забележите някакви промени в гърдите си. Свържете се с Вашия лекар, ако имате някаква комбинация от тези симптоми.

Възпалителен рак на гърдата

Симптомите на инфекция на гърдата могат също да бъдат свързани с възпалителен рак на гърдата, което е рядко, но сериозно заболяване. Този вид рак започва, когато анормалните клетки в гръдните канали се делят и размножават бързо. Тези анормални клетки след това запушват лимфните съдове (част от лимфната система, която помага за отстраняването на отпадъците и токсините от тялото) в кожата на гърдата, причинявайки зачервена, подута кожа, която е топла и болезнена на допир. Промени в гърдите могат да настъпят в продължение на няколко седмици.

Симптомите на възпалителен рак на гърдата могат да включват:

 • дебелина или видимо уголемяване на едната гърда
 • необичайна топлина в засегнатата гърда
 • промяна в цвета на гърдата, което я кара да изглежда насинена, лилава или червена

 • нежност и болка
 • вдлъбнатина на кожата, подобна на портокалова кора

 • увеличени лимфни възли под мишницата или близо до ключицата

За разлика от други форми на рак на гърдата, жените с възпалителен рак на гърдата не развиват бучки в гърдата. Това състояние често се бърка с инфекция на гърдата. Свържете се с Вашия лекар, ако получите някой от тези симптоми.

Как се диагностицира инфекция на гърдата?

При кърмеща жена лекарят обикновено може да диагностицира мастит въз основа на физически преглед и преглед на вашите симптоми. Вашият лекар също ще иска да изключи дали инфекцията е образувала абсцес, който трябва да бъде дрениран, което може да се направи по време на физическия преглед.

Ако инфекцията продължава да се връща, кърмата може да бъде изпратена в лаборатория, за да се определи какви бактерии може да присъстват.

Може да са необходими други тестове, за да се определи причината, ако имате инфекция на гърдата и не кърмите. Тестването може да включва мамография или дори биопсия на гръдна тъкан, за да се изключи рак на гърдата. Мамографията е образен тест, който използва нискоенергийни рентгенови лъчи за изследване на гърдата. Биопсията на гърдата включва отстраняване на малка тъканна проба от гърдата за лабораторно изследване, за да се определи дали има някакви промени в раковите клетки.

Ако все още нямате лекар за първична медицинска помощ, можете да разглеждате лекари във вашия район чрез инструмента Healthline FindCare.

Какви лечения са налични за инфекции на гърдата?

10- до 14-дневен курс на антибиотици обикновено е най-ефективната форма на лечение за този вид инфекция и повечето жени усещат облекчение в рамките на 48 до 72 часа. Важно е да приемате всички лекарства, както е предписано, за да сте сигурни, че инфекцията няма да се повтори. Можете да продължите да кърмите, докато приемате повечето антибиотици, но ако кърменето е неудобно, можете да използвате помпа за кърма, за да облекчите натрупването и да предотвратите загуба на мляко.

Ако имате абсцес, дължащ се на тежка инфекция на гърдата, може да се наложи да се пробие (клинично разрязан) и да се дренира. Това ще помогне на гърдата да заздравее по-бързо. Можете да продължите да кърмите, но потърсете насоки от консултант по кърмене или доставчик на здравни услуги за това как да се грижите за абсцес.

Ако Вашият лекар установи, че възпалителен рак на гърдата причинява симптомите Ви, той ще започне лечение въз основа на стадия (тежестта) на Вашия рак. Лечението обикновено включва химиотерапия (използване на химикали интравенозно за унищожаване на ракови клетки), лъчева терапия (използване на мощни рентгенови лъчи за унищожаване на ракови клетки) или операция за отстраняване на гърдата и околните лимфни възли. Бучките и подутините по време на кърмене много рядко са рак. Обикновено се дължат на запушен или подут млечен канал.

Как мога да се грижа за инфекциите на гърдата си у дома?

Докато получавате лечение за инфекция, можете също да предприемете стъпки за облекчаване на неудобните симптоми у дома:

 • Топлите компреси могат да облекчат болката и да подпомогнат кърменето. Опитайте да приложите топла, мокра кърпа върху заразената област за 15 минути, четири пъти на ден.
 • Изпразнете добре гърдата.
 • Противовъзпалителните лекарства, като ибупрофен (Advil, Midol), могат да помогнат за облекчаване на болката.

 • Използвайте различни позиции за кърмене.
 • Ако е възможно, избягвайте продължително натрупване преди кърмене. Хранете или изпомпвайте, когато е време.

Срещата с консултант по кърмене, за да промените вашата техника или позиция на кърмене, може да помогне за предотвратяване на връщането на инфекцията.

Как мога да предотвратя инфекции на гърдата?

Ако кърмите, използвайте тези съвети, за да намалите шансовете си за развитие на инфекция на гърдата:

 • Не си позволявайте да се препивате, защото закъснявате за хранене. Захранване или помпа.
 • Изпразвайте поне една гърда много добре при всяко хранене и редувайте гърди. Ако не можете да си спомните коя гърда е била последна, използвайте клипс за напомняне за кърмене за сутиена си.
 • Избягвайте внезапни промени в графиците за хранене.
 • Избягвайте използването на сапун и интензивното почистване на зърното. Ареолата има самопочистваща се и смазваща способност.
 • Добавете малко лецитин или наситени мазнини към диетата си всеки ден, за да намалите риска от развитие на повторно запушени канали. Можете да направите това с мляко, месо (особено черен дроб) и фъстъци. Хранителните добавки, като лецитин, не се наблюдават или одобряват от FDA. Четете внимателно етикетите и сравнявайте марките.
 • Масажирайте гърдите, особено ако усетите удебеляване или бучка.
 • Опитайте различни позиции за хранене. Бебето е най-ефективно при дрениране на канали в посоката, където брадичката сочи.
 • Поставете топли мокри кърпи върху гърдите преди хранене, за да увеличите притока на мляко.
 • Избягвайте плътно прилепнали сутиени, които могат да се впият и да възпрепятстват естественото изтичане на мляко.
 • Ако усетите запушен канал, опитайте да кърмите, да масажирате гърдата, да приложите топлина и да промените позицията на бебето.

Каква е дългосрочната перспектива за инфекция на гърдата?

Посетете лекар, ако кърмите и имате скорошна история на запушени канали и имате грипоподобни симптоми, треска и болка в гърдите със зачервяване и топлина. Антибиотиците са много ефективни при лечението на инфекция. Вероятно ще се почувствате по-добре в рамките на два дни след започване на антибиотиците, но е важно да завършите целия курс на антибиотици. Избраните антибиотици са безопасни за продължаване на кърменето.

С усърдни грижи за себе си и спазване на указанията на Вашия лекар, можете да намалите риска от рецидив.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss