Какво е ацерола череша?

Добавка от череша ацерола

Черешата ацерола е растение, което произхожда от тропическите райони на западното полукълбо. Също така обикновено се нарича череша на Западна Индия, череша на Барбадос или просто „ацерола“. Смята се, че подобното на храст растение произхожда от Южно Мексико и Карибите.

Ацерола произвежда плодове, подобни на череша, но не е истинска череша. Тези плодове са с приятен вкус и се използват в съвременната и народната медицина. Традиционните употреби включват лечение на чернодробни заболявания, диария, дизентерия, кашлица и настинки.

Напоследък има интерес към използването на витамин С в ацерола като добавка. Има много здравни и уелнес твърдения за тази добавка, но не всички имат изследвания, които да ги подкрепят.

Защо хората приемат череша от ацерола?

Ацерола е най-известна с това, че е изключително богата на витамин С. Поради това често се използва за подпомагане или предотвратяване на настинки или грип. Използва се и като антиоксидантно хранително вещество. Заедно с витамин С, ацерола може да се приема за повишаване на имунитета.

Подобно на хамамелис, черешата ацерола е стягащо средство. Това може да го направи полезен за лечение на кожни петна, насърчаване на еластичността на кожата и подпомагане на храносмилателни проблеми. Може дори да се използва като антимикробна вода за уста.

Други употреби на ацерола включват:

 • антидепресант
 • противогъбичен
 • атлетична издръжливост
 • диария
 • дизентерия
 • стягащо средство за кожата (крем)

Как се приема череша ацерола?

Консумирайте горската или плодовата част от растението ацерола за неговите ползи за здравето. Вкусът му обикновено се описва като сладък, ароматен и стипчив. Лесно се яде сурово или приготвено в ястия.

Най-добрият начин да се сдобиете с плодовете е да отглеждате сами, поради бързата разваляемост на черешата ацерола. Можете също да запазите пресни череши от ацерола, като ги замразите веднага след като ги наберете.

Плодът най-често се среща под формата на добавки. Това е така, защото зрънцето се разлага в рамките на пет дни след прибиране на реколтата, губейки голяма част от хранителните си вещества. Дори соковете се развалят лесно, освен ако не се добавят консерванти. И все пак, най-добрият начин да приемате череша от ацерола е като ядете плодовете. Добавките не трябва да са първият ви избор.

Формулярите за добавки включват:

 • капсула
 • за дъвчене
 • течен екстракт (тинктура)
 • прах

Добавката на прах е доста популярна. Направен от дехидратиран и прахообразен сок от череша ацерола, може да се смесва в напитки, смутита, сокове и др. Можете също да приготвите смутита от вашите замразени плодове.

Няма клинични изследвания в подкрепа на безопасна доза ацерола. Безопасно е да се каже, че можете да следвате указанията за добавяне на витамин С, когато приемате ацерола у дома. Това е така, защото този витамин допринася най-много за хранителното съдържание на ацерола.

Препоръките могат да варират в зависимост от продукта за добавка, който купувате. Следвайте указанията за дозиране на етикета, ако не сте сигурни колко да приемате.

Какви са доказаните ползи от ацерола?

Ползите за здравето на ацерола се дължат най-вече на нейното богатство на витамин С. Колкото повече узряват плодовете, толкова повече витамин С се губи — и ацеролата узрява много бързо.

При изследване на различни плодове, съдържащи витамин С и техните относителни количества, ацеролата превъзхожда всички останали, особено когато се отглежда органично. Съобщава се, че плодът има по-високи количества витамин С, отколкото дори портокалите и ягодите, и го изпреварват само шипките. Установено е също, че зрънцето е много важен източник на витамин А.

Витамин С е необходимо хранително вещество и водоразтворим витамин и не се съхранява в тялото, така че трябва да приемате източник на водоразтворими витамини ежедневно. Заедно с витамин А, витамин С е известен антиоксидант, който помага за предотвратяване на увреждането на свободните радикали и някои заболявания. Последните проучвания потвърждават, че ацеролата е доста богата на антиоксиданти.

Витамин С също така изгражда колаген, защитава лигавиците и предпазва от скорбут. Витамин С е важен, за да поддържа функционирането на имунната система и да помага на тялото да се бори с инфекции, вируси и дори рак. Въпреки че са необходими повече изследвания, едно проучване показа, че в лабораторията черешите с високо съдържание на антиоксиданти и витамин С са имали способността да помагат на тялото да спре растежа на рак на дебелото черво.

От всички изследвания върху черешата ацерола, изследванията, които се фокусират върху витамин С, са най-задълбочени. Това потвърждава мястото му като изцяло натурална добавка с витамин С, която може да се използва за поддържане на настинка и грип. Що се отнася до другите му ползи за здравето, са необходими повече изследвания.

Ацерола, когато се консумира като храна, също съдържа добри количества от следните хранителни вещества:

 • калций
 • желязо
 • ниацин (витамин B-3)
 • фосфор
 • рибофлавин (витамин В-2)
 • тиамин (витамин B-1)

Има ли ацерола череша странични ефекти?

Възможно е да вземете твърде много череша от ацерола. Както при добавката с витамин С, ако приемете твърде много, може да изпитате храносмилателни смущения. За да избегнете проблеми или дискомфорт, приемайте милиграмови дози ацерола, подобно на всяка добавка с витамин С. Ако има някакви указания на етикета на добавките, следвайте ги. Имайте предвид, че добавките не се следят за качество, чистота, опаковка или дозировка от Администрацията по храните и лекарствата. Винаги избирайте добавки от реномиран производител.

Не приемайте големи дози от никакви продукти с витамин С и постепенно намалявайте количеството, ако вече приемате големи дози. Отскок скорбут може да се случи, когато тялото е свикнало с по-голяма доза.

Ако приемете твърде много, може да изпитате:

 • диария
 • храносмилателни спазми
 • виене на свят или припадък
 • зачервен вид
 • често уриниране
 • главоболие (включително мигрена)
 • гадене
 • повръщане

Тези симптоми обикновено не се нуждаят от медицинска помощ и са сравнително необичайни или редки. Просто намалете дозата си и те вероятно ще изчезнат. Свържете се с Вашия лекар, ако имате притеснения.

Много големи количества ацерола череша за дълъг период от време могат да причинят камъни в бъбреците. Свържете се незабавно с Вашия лекар, ако почувствате болки встрани или в долната част на гърба, което може да е симптом.

Ако отглеждате растение череша ацерола, има съобщения за контактен дерматит при прибиране на реколтата. В противен случай зрънцето е нетоксично и безопасно за консумация.

Долния ред

Ацерола се използва като домашен лек за различни заболявания. Изследванията, които го подкрепят като източник на витамин С и естествена добавка, са силни. Ацерола съдържа и други важни витамини и минерали и е важен източник на антиоксиданти.

Консумирането му като храна или добавка може да ви помогне да задоволите нуждите си от витамин С. Може да бъде от голяма полза и през сезона на настинка и грип. Що се отнася до другите заявени ползи – например подпомагане на храносмилането, антидепресант и атлетична издръжливост – все още няма налични изследвания и са необходими повече изследвания в подкрепа на тези употреби.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss