Какво да очаквате при краен стадий на периферна съдова болест

Крайният стадий на периферно съдово заболяване (PVD) представлява по-висок риск от сериозни усложнения, като гангрена или инфаркт. Обикновено е необходимо хирургично лечение, а при тежки случаи може да се наложи ампутация.

Крайният стадий на PVD е силно намален приток на кръв към части от тялото ви, различни от сърцето или мозъка. Лекарите класифицират намаления кръвен поток в тези области отделно.

Наоколо 40-45 милиона хората в Съединените щати имат PVD. Индивидите с краен стадий на PVD могат да развият язви или гангрена, изискващи хирургично лечение или ампутация за предотвратяване на тежки усложнения.

Най-честата причина за PVD е атеросклерозата. Това е натрупване на плака във вашите кръвоносни съдове в продължение на много години. Навици в начина на живот като липса на упражнения и диета с високо съдържание на храни, съдържащи нездравословни мазнини, допринасят за това натрупване на плака.

В тази статия разглеждаме по-подробно крайния стадий на PVD, включително неговите симптоми, причини и рискови фактори.

Какви са симптомите на краен стадий на периферно съдово заболяване?

Най-честата причина за краен стадий на PVD е атеросклерозата. Това състояние обикновено не причинява симптоми, докато не прогресира до междинните етапи и не доведе до интермитентно накуцване.

Интермитентното накуцване е болезнена болка, която обикновено се развива в прасеца, бедрото или задните части поради липса на приток на кръв към мускулите. В началото обикновено се развива само след продължително ходене или упражнения. С напредването на PVD обаче болката може да присъства дори в покой.

Хората с краен стадий на PVD също развиват язви или гангрена, най-често на стъпалата и краката. В допълнение, те могат да имат симптоми като:

 • бледа кожа
 • липса на пулс
 • липса на усещане
 • карфици и игли

Остра срещу хронична исхемия на крайниците

Наличието на исхемия означава, че една от вашите тъкани или органи не получава адекватен кръвен поток. Исхемията на крайниците е отличителен симптом на краен стадий на PVD.

Острата исхемия на крайника се развива бързо поради внезапно запушване на кръвоносен съд. Повечето случаи се дължат на кръвни съсиреци при хора с предшестващо PVD или такива, които наскоро са имали операция. Те могат да възникнат и поради травма или компресия на кръвоносен съд.

Хроничната исхемия на крайниците се развива бавно с течение на времето от тежко запушване на артерия. Най-честата причина е атеросклерозата.

Симптоми по етапи

Двете най-разпространени системи за стадиране на PVD – Fontaine и Rutherford – се основават на развитието на язви, гангрена или интермитентно накуцване.

сцена Система Fontaine Система на Ръдърфорд
0 няма симптоми
1 липса на симптоми или незначителни симптоми, като студени крайници лека интермитентна клаудикация
2 2A: интермитентно накуцване след повече от 200 m ходене

2B: интермитентно накуцване след по-малко от 200 м ходене

умерено интермитентно накуцване
3 болка в покой, особено докато лежите за сън тежка интермитентна клаудикация
4 язви или гангрена болка в покой
5 язви на пръстите на краката
6 тежки язви или гангрена

Какви лечения са налични за краен стадий на периферно съдово заболяване?

Крайният стадий на PVD често изисква лечение с ендоваскуларна хирургия. Това включва здравен специалист (HCP), който използва дълга, тънка тръба за достъп до вътрешността на вашите кръвоносни съдове.

The лечение от първа линия обикновено е перкутанна транслуминална ангиопластика. Тази процедура включва HCP, който вкарва малък балон във вашия кръвоносен съд, за да отпуши артерия.

Хората с краен стадий на заболяването са по-склонни да се нуждаят от ампутация, ако развият гангрена.

Какви са възможните усложнения на крайната фаза на периферно съдово заболяване?

Крайният стадий на PVD може да бъде животозастрашаващ. Потенциалните усложнения включват:

 • сърдечен удар
 • кръвни съсиреци
 • ампутация
 • удар
 • еректилна дисфункция

Какви са перспективите за хората с краен стадий на периферно съдово заболяване?

Хората с хронична исхемия на крайниците имат около a 15–20% шанс да се нуждаете от ампутация в рамките на една година и около 50% шанс да умрете в рамките на 5 години, според преглед на изследване от 2019 г.

В проучване от 2022 г. от Сингапур изследователите установиха това почти половина от 86-те души с болестта на Ръдърфорд в стадий 6, които са имали ендоваскуларна операция като лечение, се нуждаят от друга операция в рамките на 6 месеца. 12-месечната смъртност е 33,7%, а 12-месечната преживяемост без ампутация е 49,4%.

Хората с краен стадий на PVD също са склонни да имат други проблеми, които могат да причинят сериозни усложнения. Тези условия включват:

 • напреднало мозъчно-съдово заболяване или нарушен приток на кръв към мозъка
 • заболяване на коронарната артерия
 • хронично бъбречно заболяване
 • краен стадий на бъбречна недостатъчност
 • диабет

Как мога да предотвратя прогресирането на периферно съдово заболяване?

Можете да предотвратите развитието или бавното прогресиране на PVD, като предприемете стъпки за минимизиране на атеросклерозата. Според Национален институт за сърцето, белите дробове и кръвтаможете да предотвратите атеросклерозата чрез:

 • получаване на 30 минути физическа активност на ден
 • ядене на храни с ниско съдържание на натрий или нездравословни мазнини
 • приемате лекарствата си, както Ви ги е предписал лекарят
 • спи най-малко 7-8 часа на нощ
 • включване на техники за облекчаване на стреса в живота ви, като например:
  • йога
  • тихо време за четене
  • медитация
 • опитвайки се да достигнете или поддържате умерено тегло

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно PVD в краен стадий.

Колко болезнено е периферното съдово заболяване?

Един от най-характерните симптоми на PVD е болезнена болка в краката. В ранните етапи тази болка може да ви притеснява само когато ходите. Но може да го усещате през цялото време, докато състоянието ви прогресира.

Можете ли да живеете дълъг живот с периферно съдово заболяване?

Може да сте в състояние да стабилизирате или дори потенциално да обърнете PVD, като промените начина си на живот и приемате лекарства за контролиране на кръвното налягане и нивата на холестерола. Хората с краен стадий на заболяването често имат по-лоши перспективи, тъй като често имат много други здравословни проблеми.

Може ли периферното съдово заболяване да причини внезапна смърт?

PVD може да доведе до усложнения, които могат да причинят внезапна смърт, като инфаркт или инсулт.

Крайният стадий на PVD може да бъде животозастрашаващ. Хората с краен стадий на PVD имат язви или гангрена на краката или долните крайници, което може да изисква ампутация като резултат.

Промените в начина на живот, като избягване на нездравословни мазнини и редовни упражнения, могат да помогнат за предотвратяване на PVD в краен стадий. Вашият лекар може също да препоръча приема на лекарства за борба с високия холестерол или високото кръвно налягане, което може да допринесе за натрупване на плака в кръвоносните ви съдове.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss