Какво виждате, ако имате макулна дегенерация?

Макулната дегенерация може да доведе до загуба на централно зрение. Може да видите тъмни петна, криви линии или замъгляване в центъра на окото, но все още имате добро периферно зрение.

замъглено зрение от дегенерация на макулата
Shutterstock

Докато по-късните етапи на дегенерация на макулата обикновено влияят най-много на зрението ви и водят до най-забележимите промени в зрението, вие може да имате по-ранен стадий на това състояние на очите и дори да не го знаете.

В тази статия ще научите за различните промени в зрението, които може да изпитате при различни видове макулна дегенерация.

Също така ще ви помогнем да разберете какви лечения могат да ви помогнат да се справите с макулната дегенерация и да предотвратите влошаване на зрението ви с напредването на състоянието.

Какво е вашето зрение с макулна дегенерация?

Най-общо казано, дегенерацията на макулата уврежда централното ви зрение.

В ранните етапи на мокра или суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, може просто да забележите известно замъгляване в средата на зрителното поле.

При по-напредналите стадии на макулна дегенерация, замъгляване или тъмни петна могат да се появят в центъра на вашето зрение. Линиите и формите също може да изглеждат криви или изкривени.

Един пример: решетката на плочките във вашата баня може да изглежда криволичеща.

Краищата на вашето зрително поле или периферното ви зрение могат да останат доста ясни.

Какво е дегенерация на макулата?

Макулната дегенерация е прогресивно очно заболяване, което се развива с възрастта при много хора. Това се случва, когато макулата (малка област от ретината с размерите на гумичка на молив) започне да се влошава. Тази част от окото произвежда фино, фокусирано зрение в централната ви зрителна линия.

Има два вида дегенерация на макулата:

 • Мокра дегенерация на макулата, свързана с възрастта: Това се случва, когато кръвоносните съдове се развият необичайно в ретината. Тези кръвоносни съдове причиняват увреждане на макулата, което води до промени в зрението. Мократа макулна дегенерация, свързана с възрастта, е по-рядко срещаната форма на дегенерация на макулата, но е свързана със симптоми, които прогресират по-бързо и водят до по-тежка загуба на зрението.
 • Суха дегенерация на макулата, свързана с възрастта: Това е най-често срещаният тип дегенерация на макулата. Сухата свързана с възрастта макулна дегенерация може да се развие бавно с течение на времето, без дори да забележите ранни промени в зрението. Може да се развие в едното или в двете очи, но не всеки случай на суха свързана с възрастта макулна дегенерация става напреднал.

Тук можете да научите повече за макулната дегенерация и рисковите фактори, които играят роля в развитието на това състояние на очите.

Колко бързо се развива?

Колко бързо се променя зрението ви с макулна дегенерация зависи от вида, който имате. Сухата свързана с възрастта дегенерация на макулата е най-често срещаният тип, съставляващ около 90% от всички случаи на дегенерация на макулата.

Ранните и междинните фази на сухата свързана с възрастта макулна дегенерация са склонни да се развиват бавно с течение на времето, често без симптоми в ранните фази. Мократа свързана с възрастта дегенерация на макулата, от друга страна, прогресира много по-бързо и често води до по-тежки увреждания.

Всеки етап от сухата свързана с възрастта макулна дегенерация може да се превърне във влажна възрастова дегенерация на макулата. Но мократа свързана с възрастта дегенерация на макулата е винаги късен етап.

Има ли начин за възстановяване на зрението след промени в макулната дегенерация?

Макулната дегенерация е прогресивно очно заболяване, за което няма лечение.

Няма лечения, които могат да излекуват или обърнат увреждането от дегенерация на макулата, нито някое от тези лечения е много ефективно в късните стадии на мокра или суха дегенерация на макулата.

Въпреки това може да сте в състояние да предприемете стъпки, за да забавите или спрете влошаването на очното заболяване.

Забавяне на дегенерацията на макулата

В ранните стадии на суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, има някои терапии, които могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването.

В ранните и междинни стадии на суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, можете да следвате лечения, за да опитате да забавите прогресията на заболяването до по-напреднали стадии. Те могат да включват:

 • комбинация от витамини, известна като AREDS или AREDS2което може да забави прогресирането на свързаната с възрастта макулна дегенерация
 • анти-VEGF инжекции в окото, които могат да намалят подуването на ретината и да обърнат известна загуба на зрение чрез елиминиране на някои необичайни растежи на кръвоносни съдове; може да се наложи да повторите тези инжекции след време

 • отказването от тютюнопушенето може значително да намали шансовете ви да получите макулна дегенерация и да забави прогресията
 • яденето на питателна диета, включително тъмнолистни зелени зеленчуци, също може да забави прогресията

За междинния стадий на суха свързана с възрастта макулна дегенерация могат да се използват следните хранителни добавки, за да се предотврати прогресията до късен стадий на суха възрастова дегенерация на макулата:

 • витамин Ц
 • витамин Е
 • мед
 • цинк
 • бета каротин
 • лутеин
 • зеаксантин

Въпреки че настоящите указания съветват използването на хранителни добавки само за междинен стадий на суха макулна дегенерация, свързана с възрастта, това също не би навредило на тези в по-ранен стадий.

Говорете с вашия здравен екип, преди да започнете нови витамини или добавки, тъй като някои добавки могат да повлияят на лекарствата, отпускани с рецепта.

Как да лекуваме промените в зрението от макулна дегенерация?

Когато състоянието се диагностицира рано, някои лечения могат да забавят прогресията на макулната дегенерация. Но никой от тях не може да отмени увреждането на зрението, причинено от състоянието.

Влажната макулна дегенерация, свързана с възрастта, има три възможности за лечение:

 • инжекции с анти-VEGF лекарства
 • фотодинамична терапия, която комбинира някои от тези лекарства с лазерно лечение
 • лазерна фотокоагулация за отстраняване на неоваскуларизацията на ретината

Управление на промените във визията

Хората със загуба на зрение от макулна дегенерация често се обръщат към визуални помощни средства и други помощни средства. Примери за устройства, които могат да се използват за подпомагане на загубата на зрение при хора с макулна дегенерация, включват:

 • материали за четене с голям шрифт
 • часовници и телефони с големи цифри с висок контраст
 • затворени телевизионни лупи
 • ръчни или настолни лупи
 • телескопични устройства
 • други осветени устройства за четене
 • очила с мощни лещи
 • софтуер за преобразуване на текст в реч или „говорещи“ устройства

Хората с по-късни стадии на дегенерация на макулата може да се нуждаят от помощ при изпълнение на ежедневни задачи, като плащане на сметки или готвене, и обикновено не могат да шофират.

Вашият медицински специалист може да е в състояние да ви помогне да идентифицирате местни услуги или обществени организации, които могат да помогнат за посрещането на тези основни нужди, ако вие или някой, когото обичате, има загуба на зрение поради макулна дегенерация.

Макулната дегенерация е прогресивно заболяване, което може да доведе до тежка загуба на централно зрение. Може да видите тъмни петна или криви линии в центъра на окото си, но все още поддържате добро периферно зрение.

Има препоръчани лечения, които могат да помогнат за забавяне на прогресията на това заболяване, но помощни устройства като лупи и помощни средства за четене често са необходими в късните стадии на заболяването, ако зрението е лошо и на двете очи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss