Какви храни повишават нивата на GLP-1?

Храните с високо съдържание на протеини, фибри и здравословни мазнини могат да предизвикат освобождаването на GLP-1, важен хормон, който помага за регулиране на нивата на кръвната захар и насърчава чувството за ситост.

Глюкагоноподобният пептид-1 (GLP-1) е хормон, който играе ключова роля в регулирането на кръвната захар. Той прави това, като стимулира освобождаването на инсулин и намалява освобождаването на глюкагон, хормон, който повишава кръвната захар.

GLP-1 също помага за забавяне на храносмилането. Това насърчава усещането за ситост и може да помогне при управлението на теглото.

Храни с високо съдържание на фибри като пълнозърнести храни и зеленчуци, заедно с храни, богати на протеини и здравословни мазнини, може да задейства освобождаването на GLP-1.

Храни, които повишават нивата на GLP-1

яйца

Според а преглед на изследването от 2016 г, яйцата са богат източник на протеини и мононенаситени мазнини, които могат да играят роля в секрецията на GLP-1. Допълнителни изследвания от 2020 г. идентифицираха яйчните белтъци като особено полезни за секрецията (освобождаване) на GLP-1.

Едно проучване в прегледа от 2016 г. сравнява закуска с гевреци с храна, която съдържа три яйца. Храната, съдържаща яйца, се свързва с по-ниски нива на кръвната захар след хранене, намалено чувство на глад и намален прием на храна през следващите 24 часа.

Мъжете също съобщават за по-високо удовлетворение след ядене на яйца, според прегледа от 2016 г. Това показва, че яйцата могат да помогнат за контролиране на апетита и подобряване на цялостното удовлетворение от храната.

Ядки

Споменатият по-рано преглед на изследването от 2016 г. предполага, че бадемите, шамфъстъците и фъстъците може да се увеличи Нивата на GLP-1 чрез тяхното съдържание на протеини, фибри и здравословни мазнини.

В допълнение, фибрите в тези ядки забавят храносмилането, което води до постепенно освобождаване на глюкоза в кръвта и съответно увеличаване на секрецията на GLP-1. Здравословните мазнини в ядките също играят роля, тъй като могат да помогнат за подобряване на инсулиновата чувствителност, което допълнително подпомага освобождаването на GLP-1.

Зърна с високо съдържание на фибри

Зърна с високо съдържание на фибри като овес, ечемик и пълнозърнеста пшеница може да се увеличи GLP-1 по няколко начина, предполага същото изследване от 2016 г.

Техен разтворими фибри забавя храносмилането. Това води до постепенно освобождаване на глюкоза в кръвния поток, което задейства освобождаването на GLP-1.

Освен това, когато фибрите се ферментират от чревни бактерии, те произвеждат късоверижни мастни киселини (SCFA) като ацетат, пропионат и бутират. Изследванията, разгледани в прегледа от 2016 г., показват, че тези SCFA могат да стимулират освобождаването на GLP-1 чрез свързване с L-клетъчни рецептори.

авокадо

Авокадото може да повиши нивата на GLP-1 чрез високото си съдържание на фибри и мононенаситени мазнини, според споменатия по-горе преглед от 2016 г. Фибрите в авокадото могат да забавят храносмилането, което води до по-постепенно освобождаване на глюкоза в кръвта.

един проучване от 2019 г установиха, че в сравнение с консумацията на контролно хранене, изяждането на цяло авокадо с едно хранене повишава нивата на GLP-1 заедно с друг хормон, регулиращ апетита, наречен пептид YY, като същевременно намалява нивата на инсулин.

Зехтин

Според а Преглед на изследването за 2021 гпроучванията показват, че ненаситените мазнини, като тези в зехтина, са по-добри за стимулиране на освобождаването на GLP-1 от наситените мазнини като маслото.

Прегледът от 2016 г., споменат по-рано, докладва няколко други констатации:

  • Проучвания върху гризачи показват, че редовната консумация на диета, обогатена със зехтин, повишава секрецията на GLP-1, повишава стимулираната от глюкоза секреция на инсулин и повишава глюкозния толеранс.
  • Подобни резултати са наблюдавани при плъхове с диабет, хранени с диета, богата на мононенаситени мастни киселини от зехтин, където нивата на GLP-1 се повишават, наддаването на тегло намалява и инсулиновата чувствителност се подобрява.
  • При хората средиземноморската диета, богата на зехтин, води до по-високи нива на GLP-1 след хранене, подобрена инсулинова чувствителност и по-ниски нива на кръвната захар на гладно и след хранене в сравнение с диета с високо съдържание на наситени мазнини.

Зеленчуци

Зеленчуци като брюкселско зеле, броколи и моркови са с високо съдържание на фибри и витамини, които могат да помогнат за регулиране на нивата на кръвната захар и потенциално да повлияят на нивата на GLP-1.

един проучване от 2022 гпроведено в Джакарта, Индонезия, установи, че консумацията на зеленчуци преди въглехидрати значително повлиява нивата на глюкозата и GLP-1 при хора с диабет тип 2, особено 60 минути след хранене.

Как храната предизвиква секреция на GLP-1?

Изследвания, разгледани в 2016 преглед показва, че GLP-1 се произвежда в стомашно-чревния тракт. Специфични хранителни вещества като монозахариди, пептиди и мастни киселини влияят върху неговата секреция. Те се намират в храни като яйца, зърнени храни с високо съдържание на фибри, ядки и авокадо.

GLP-1 играе важна роля в регулирането на нивата на кръвната захар. Той прави това, като стимулира освобождаването на инсулин от панкреаса и блокира освобождаването на глюкагон, друг хормон, който повишава нивата на кръвната захар. GLP-1 също забавя скоростта, с която стомахът се изпразва, което помага за контролиране на апетита и приема на храна.

Изследванията в прегледа от 2016 г. показват, че диетичните промени, които насърчават естественото освобождаване на GLP-1 от тялото, могат да бъдат полезен подход за управление на затлъстяването и диабет тип 2.

Каква е връзката между фибрите и нивата на GLP-1?

Когато хората ядат определени видове фибри, като тези в плодовете, зеленчуците и пълнозърнестите храни, техните чревни бактерии ги разграждат до късоверижни мастни киселини. Изследванията в прегледа от 2016 г. показват, че тези мастни киселини след това сигнализират на специални клетки в червата да освободят GLP-1 в кръвния поток. Този хормон помага за регулиране на нивата на кръвната захар и контролира апетита.

Долен ред

GLP-1 е хормон, който се отделя в червата след хранене. Помага за управлението на кръвната захар, като задейства освобождаването на инсулин и намалява глюкагона. Освен това забавя храносмилането и ви кара да се чувствате сити. Повишаването на нивата на GLP-1 може да бъде от полза за управлението на диабета и теглото.

Консумирането на храни като пълнозърнести храни, ядки, яйца и зеленчуци може да помогне за повишаване на нивата на GLP-1, което може да помогне при управлението на диабета и насърчаване на ситостта.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss