Какви са ранните предупредителни признаци за макулна дегенерация?

Макулната дегенерация е често срещано очно заболяване, свързано с възрастта, което може да доведе до намалено зрение. Ранните симптоми могат да бъдат едва доловими, поради което редовните очни прегледи са критични.

Макулната дегенерация или свързаната с възрастта макулна дегенерация (AMD) е дегенеративно очно заболяване. Това се случва, когато критичен слой клетки под макулата се разпадне и бавно изчезне. Макулата, малка област, разположена точно в центъра на вашата ретина, е от съществено значение за отчетливото и прецизно зрение.

Увреждането на макулата може да причини загуба на централно зрение. Не засяга периферното ви зрение — това, което виждате отстрани, когато гледате право напред.

Макулната дегенерация е често срещана, засягаща 19,8 милиона Възрастни в САЩ над 40 години. Това е най-честата причина за слепота при възрастни и може да засегне едното или и двете очи.

Има два вида:

 • Суха дегенерация на макулата: Сухата макулна дегенерация включва натрупване на отпадъчни продукти и остатъци от фоторецептори, наречени друзи, които се образуват под изтънялата макула. Това е често срещано, засягащо 85-90% от хората с дегенерация на макулата.
 • Мокра дегенерация на макулата: Wet AMD е по-рядко срещан тип, който се появява, когато под ретината се образуват нови кръвоносни съдове. Съдовете могат да изпускат течности и кръв, нарушавайки сложната анатомия на ретината, което може да доведе до макулни белези.

Ранните предупредителни признаци на макулна дегенерация не са очевидни. Всъщност много хора забелязват проблеми едва когато зрението им се замъгли. Ето защо е важно редовно да посещавате очен лекар, който може да диагностицира състоянието навреме.

Какви са ранните признаци на дегенерация на макулата?

Ранните предупредителни признаци на дегенерация на макулата могат да бъдат незабележими или да не съществуват.

Всички ранни и междинни симптоми на дегенерация на макулата винаги са за суха дегенерация на макулата. Ако прогресира, симптомите могат да бъдат свързани със сух или мокър тип.

Ранни симптоми

Често ранната макулна дегенерация не причинява никакви симптоми. Ето защо е трудно да го хванете в ранните му стадии, без да посетите очен лекар.

Ако се появят ранни симптоми, може да имате затруднения да виждате при слаба светлина. Зрението ви може да изглежда много по-замъглено от преди, независимо дали виждате наблизо или надалеч. Цветовете може да не изглеждат толкова ярки, колкото преди. Всичко това се дължи на постепенна загуба на централно зрение.

Тези знаци обаче може да не са забележими за някои хора. Посещението на очен лекар за редовни прегледи е най-добрият начин да разберете дали имате макулна дегенерация.

Междинни симптоми

Междинната макулна дегенерация може да причини известна загуба на зрение или промени в зрението. Но отново, в много случаи може да няма забележими симптоми.

Късни симптоми

В по-късните етапи макулната дегенерация може да причини симптоми като:

 • линиите изглеждат вълнообразни или криви
 • замъгляване в центъра на вашето зрение

 • виждайки празни петна
 • повишена трудност при виждане при слаба светлина
 • цветовете изглеждат по-малко ярки

Тежките промени могат да сигнализират за развитие на мокра макулна дегенерация. Ако това се случи, често ще причини внезапна и значителна загуба на централно зрение.

Как се диагностицира дегенерация на макулата?

За да диагностицира дегенерация на макулата, очен лекар обикновено ще започне с въпрос за вашата медицинска история. Това може да им помогне да обмислят вашите рискови фактори за развитие на състоянието.

След това вашият очен лекар може да използва различни тестове, като например:

 • Тест на мрежата на Amsler: Решетката на Amsler е графика с квадратна форма с точка в центъра. Ако имате макулна дегенерация, някои от линиите може да изглеждат вълнообразни, извити или да липсват.
 • Разширяващи капки за очи: Тези капки разширяват зениците ви. След това Вашият очен лекар ще прегледа вътрешността на окото Ви с помощта на специална леща.
 • Оптична кохерентна томография (ОСТ): С този тест вашият очен лекар ще използва машина, за да сканира ретината и макулата ви.
 • Флуоресцеинова ангиография: С тази процедура вашият очен лекар ще инжектира венозно флуоресцеин, инертна растителна боя, в ръката ви. Тази боя подчертава кръвоносните съдове в задната част на окото, а фотографията с изтичане на времето позволява на лекаря да идентифицира всичко необичайно в кръвоносните съдове.

Какви са рисковите фактори?

Някои хора може да са по-склонни да развият макулна дегенерация. Рисковите фактори могат да включват:

 • с фамилна анамнеза за макулна дегенерация
 • имате хипертония (високо кръвно налягане)
 • с висок холестерол
 • да сте на възраст над 50 години
 • наднормено тегло или затлъстяване
 • спазване на диета с високо съдържание на наситени мазнини
 • пушене на цигари

Как се лекува дегенерацията на макулата?

Няма лек за дегенерация на макулата. Но някои терапии могат да помогнат за предотвратяване или забавяне на загубата на зрение. Най-добрият вариант зависи от стадия и вида на макулната дегенерация.

Ранна дегенерация на макулата

Няма лечение за ранна дегенерация на макулата. Вместо това, вашият очен лекар ще наблюдава очите ви по време на редовни прегледи и ще препоръча промени в начина на живот, като например:

 • отказване от пушенето
 • хранене на здравословна диета
 • упражнява редовно
 • поддържане на здравословно кръвно налягане и холестерол
 • намаляване на излагането на очите на ултравиолетова (UV) светлина

Междинна дегенерация на макулата

Вашият очен лекар може да препоръча добавки, които помагат за предотвратяване на прогресията до късна макулна дегенерация.

Късна суха макулна дегенерация

Понастоящем няма лечение, специално създадено за късна суха макулна дегенерация.

Късна мокра дегенерация на макулата

 • Лекарствата против васкуларен ендотелен растежен фактор (VEGF) се инжектират безболезнено в окото. Те могат да помогнат за спиране на разпространението на необичайни съдове.

 • Лазерната фотокоагулация използва лазер за запечатване на изтичащите кръвоносни съдове и под ретината заличава източника на анормалните съдове. Това лечение има много ограничения, така че може да не е идеално за всички.

 • Фотодинамичната терапия (PDT) използва чувствително към светлина багрило, за да трансформира светлината в химическа енергия. Процесът освобождава свободни радикали, като по този начин причинява съдова оклузия и минимално увреждане на близката тъкан.

Какви са перспективите за дегенерация на макулата?

Увреждането от дегенерация на макулата е необратимо. Ако сте диагностицирани с ранна дегенерация на макулата, важно е да продължите редовните очни прегледи. Това може да помогне за намаляване на риска от усложнения и евентуално забавяне на прогресията на заболяването.

Лечението вероятно ще включва извършване на определени промени в начина на живот, за да се предотврати или забави прогресията на макулната дегенерация. Вашият лекар ще ви помогне да разберете кои видове промени са най-важни.

За късна дегенерация на макулата, вашият очен лекар може да определи дали сте добър кандидат за настоящите лечения.

Ако лечението се забави, това може да увеличи риска от загуба на зрение и слепота.

Долния ред

Ранната макулна дегенерация обикновено не причинява забележими симптоми. Ако се появят, може да имате проблеми с виждането в ситуации на слаба светлина. Единственият начин да разберете дали имате заболяването е да посетите очен лекар.

Вашият очен лекар може да диагностицира макулна дегенерация с помощта на различни тестове и инструменти. Увреждането от дегенерация на макулата не е обратимо, но добрата превантивна грижа може да помогне за забавяне на прогресията и намаляване на усложненията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss