Какви са потенциалните усложнения на лупус?

Тъй като лупусът е системно заболяване, което засяга множество системи, той може да причини усложнения в цялото ви тяло, включително бъбреците, сърцето, белите дробове, очите и костите.

Лупусът е сложно автоимунно състояние, което засяга множество области на тялото ви. Терминът „лупус“ често се отнася до системен лупус еритематозус (СЛЕ), най-честата форма на това състояние.

Подобно на други автоимунни заболявания, лупусът се развива, когато имунната ви система погрешно атакува здрави тъкани. Тъй като лупусът може да засегне повече от една област в тялото ви, обичайно е да имате няколко свързани симптома.

Също така е възможно да се развият множество видове усложнения от това хронично състояние. Тази статия разглежда най-честите усложнения на лупус, така че можете да говорите с лекар относно по-нататъшно лечение и профилактика, за да предотвратите трайно увреждане.

Заболяване на бъбреците

Наричано още лупусен нефрит, бъбречното заболяване може да се развие от дългосрочно възпаление и увреждане на бъбреците ви. Това може да доведе до трайна загуба на бъбречна функция и след това до недостатъчност.

Според а 2020 преглед, лупусният нефрит е най-честото органно-свързано усложнение на това автоимунно състояние. Поради тази причина лекарят може редовно да изисква изследвания на урина и кръв, за да ви помогне да наблюдавате бъбречната си функция.

Заболявания на кръвта

Лупусът може да увреди кръвните клетки поради увреждане на костния ви мозък. Това може да означава по-ниски нива на червените и белите кръвни клетки, както и на тромбоцитите. На свой ред могат да се развият свързани кръвни заболявания, като например:

 • анемия
 • антифосфолипиден синдром
 • левкопения
 • тромбоцитопения

Освен това лупусът може да увеличи риска от васкулит, вид възпаление на кръвоносните съдове.

Възпаление на сърцето

Лупусът може също да засегне сърцето ви, което води до възпаление на сърдечния мускул (миокардит) или възпаление около лигавицата му (перикардит). Дългосрочното възпаление може да доведе до трайно увреждане на сърцето.

Хората с лупус също са по-вероятно за развитие на атеросклероза и коронарна артериална болест поради възпаление на сърцето.

За да предотврати по-нататъшни усложнения, свързани със сърцето от лупус, лекарят може да препоръча промени в начина на живот, като балансирана диета, редовни упражнения и отказване от тютюнопушене. Те също така редовно ще проверяват нивата на холестерола и кръвното Ви налягане.

Инфаркт и инсулт

Лупусът може да увеличи риска от инфаркт и инсулт. Според а 2023 прегледхората със СЛЕ могат да имат двойно до тройно риск от такова сериозно сърдечно-съдово събитие.

Сърдечен удар, свързан с лупус, може също да възникне от свързана коронарна артериална болест, при която вашите артерии се блокират от натрупване на плака.

Разрушаване на тазобедрената става и остеопоротични фрактури

Някои усложнения на лупус може да са свързани с лекарства, използвани за лечението му. Такъв е случаят с остеопорозата, a често срещано усложнение свързани с дългосрочна употреба на стероиди.

Остеопорозата може също така да увеличи риска от костни фрактури, като бедрата са особено изложени на риск. А Проучване от 2019 г установяват, че възрастните с новодиагностициран лупус са с 62% по-голяма вероятност да получат фрактура на бедрото, отколкото възрастните, които не са имали лупус.

За предотвратяване на остеопороза, свързана с лупус, лекарят може да препоръча диета, богата на калций, заедно с редовни упражнения. Те могат също така да предпишат лекарства за остеопороза, за да помогнат за предотвратяване на по-нататъшна костна загуба.

Плеврит

Лупусът може също да причини възпаление в белодробните тъкани, особено в плеврата, която предпазва белите дробове от гръдната стена. Това възпаление, наричано още плеврит, е най-честото белодробно усложнение, свързано с лупус.

С течение на времето плевритът може да доведе до увреждане на тъканите, което в крайна сметка може да затрудни дишането. Може също да почувствате болка в гърдите, когато вдишвате.

Лечението на плеврит варира в зависимост от тежестта и може да включва:

 • антибиотици за предотвратяване на инфекция

 • болкоуспокояващи за болки в гърдите
 • хоспитализация за тежки проблеми с дишането

Нарушения на очите

Лупусът може също да атакува тъканите около очите ви, което води до свързани нарушения. Около една трета от хората с лупус имат очни проблеми.

Сухото око е сред най-честите очни усложнения, засягащи около 1 на 5 души с лупус.

Някои очни нарушения могат също да се развият от дългосрочна употреба на стероиди за лупус. Те включват катаракта и глаукома.

За да ви помогнат да откриете потенциални очни проблеми от лупус, експертите препоръчват да посещавате очен лекар за преглед веднъж годишно.

Проблеми с психичното здраве

Хората с лупус също имат повишени рискове за развитие на тревожност и депресия. Високите нива на стрес също са често срещани. В зависимост от тежестта, лекарят може да предложи комбинация от лекарства, промени в начина на живот и поведенческа терапия.

Усложнения при бременност

Може да помислите да говорите с лекар, ако планирате бременност. Те могат да ви помогнат да наблюдавате състоянието си, като същевременно гарантират здравословна бременност.

Въпреки че е възможно да имате здравословна бременност с лупус, вие и вашето бебе вероятно ще имате по-добри резултати, ако вашият лупус е добре управляван. Възможни усложнения може да включва:

 • прееклампсия
 • еклампсия
 • неонатален лупус
 • загуба на плода

Често задавани въпроси

По-долу са някои от най-често задаваните въпроси относно усложненията на лупус, които трябва да имате предвид:

Кое е най-сериозното усложнение на лупус?

Най-сериозните усложнения на лупус включват основни органи, включително сърцето, бъбреците или белите дробове. Докато лечението може да помогне за предотвратяване на прогресията на заболяването, усложненията от лупус могат да бъдат фатални, ако състоянието не се лекува.

Влошава ли се прогресивно лупусът?

Подобно на други автоимунни заболявания, лупусът може прогресивно да се влоши, особено без лечение. В крайна сметка може да засегне множество органи и да причини свързани усложнения.

Получаването на навременна и точна диагноза е друг фактор за изхода ви с лупус. Експертите смятат, че повече от половината хора с лупус получават неправилна диагноза и че може да отнеме средно 6 години след първите симптоми, за да получат диагноза лупус.

Лупусът квалифицира ли се за увреждане?

За много хора лупусът може да причини значителни икономически ефекти поради здравословни усложнения, които затрудняват работата. Ако попадате в тази категория, можете да се класирате за обезщетения за инвалидност чрез Администрацията за социално осигуряване. Можете да научите повече и да кандидатствате тук.

Ако вие или ваш близък имате лупус, може първо да се съсредоточите върху контролирането на симптомите. Както при други автоимунни заболявания обаче, важно е да сте наясно с възможните усложнения, така че лекарят да може да ви помогне да ги управлявате или предотвратите.

Въпреки че няма лек за лупус, лечението може да помогне за намаляване на риска от някои от най-честите и сериозни усложнения. Лечението може също да помогне за предотвратяване или намаляване на степента на увреждане на тъканите и органите и може ви помогне да влезете в ремисия.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss