Какви са ползите от инфрачервената сауна при ревматоиден артрит?

Инфрачервените сауни могат да помогнат на хората с ревматоиден артрит да лекуват тъкани, да подобрят подвижността и да намалят болката.

Инфрачервената сауна използва инфрачервени лампи, които произвеждат електромагнитно излъчване, за да затоплят тялото ви директно, вместо да загряват въздуха около вас. Те също така не са толкова горещи, колкото традиционните сауни – при температури от 120–140°F те са с 30–40 градуса по-хладни.

Топлината от инфрачервените сауни може да помогне за намаляване на възпалението в ставите ви, причинено от ревматоиден артрит (RA), вид артрит, който се случва, когато имунната ви система атакува здравата ставна тъкан. Намаленото възпаление може да означава облекчаване на някои от симптомите, които изпитвате при RA, включително болки в ставите, умора и скованост.

Прочетете, за да научите повече за това как инфрачервената сауна може да помогне при лечението на RA, какви рискове и странични ефекти трябва да имате предвид и къде можете да отидете, за да опитате инфрачервена сауна за RA.

Как действа инфрачервената сауна за лечение на ревматоиден артрит?

Електромагнитното излъчване от инфрачервените лампи за сауна може директно да премине през кожата ви и да достигне тъканите по-дълбоко в тялото ви. Топлината от това излъчване стимулира производство на аденозин трифосфат (АТФ). във вашите клетки.

ATP помага на тялото ви произвеждат азотна киселина, което въвежда повече кислород в кръвта ви. Тази богата на кислород кръв може да помогне за намаляване на подуването на вашите стави, което възниква в резултат на намален кислород (хипоксия) от възпаление.

Тъй като радиацията загрява тялото ви, изпотяването също помага на тялото ви отделят токсични вещества които са резултат от възпаление и допринасят за възпаление при RA.

Директното прилагане на топлина ви помага да спечелите ползите, които топлината може да има върху възпалени стави и увредена тъкан, без да излагате останалата част от тялото си на високи температури и да ви прегрява.

Полезна ли е инфрачервената сауна за ревматоиден артрит?

Инфрачервените сауни имат ползи за RA, които са подкрепени от изследвания.

Подобрен кръвен поток

Възпалението на вашите стави от ревматоиден артрит намалява количеството кислород, достъпно за ставната ви тъкан. Топлината помага за разширяване на кръвоносните ви съдове в a процес, наречен вазодилатация. Това води до a здравословен поток богата на кислород кръв, която може да намали възпалението в ставите ви.

Повишеният кръвен поток също може помогнете да се излекува възпалена синовиална ставна тъкан, която е удебелена от възпаление и възстановяване на увреждане, причинено от RA в други части на тялото ви.

Повишена подвижност на ставите

Богатата на кислород кръв помага за изчистването странични продукти на възпалението които могат да намалят подвижността на ставите, като реактивни кислородни видове. Топлината също така помага на ставната тъкан да се движи по-лесно, така че да не се чувствате толкова схванати.

Освен това изпотяването, докато използвате инфрачервена сауна, може да изчисти вещества като микроелементи и метаболитни отпадъчни продукти които могат да се натрупат в ставите ви поради възпаление и други телесни процеси. Това може да освободи ставното пространство и да ви помогне да си възвърнете по-широк обхват на движение.

Намалена болка

Топлинната обработка от инфрачервена сауна може да ви помогне да преквалифицирате реакцията си на стрес, така че да почувствате част от болката и дискомфорта от възпалението по-малко остро.

Топлината стимулира тялото ви да произвежда ендорфини, които подобряват настроението ви. Ендорфините също могат да променят начина, по който тялото ви възприема болката от тъканите, засегнати от ревматоиден артрит заглушаване на нервните клетки които пренасят сигнали за болка до мозъка ви. Това може да накара болката да се почувства по-малко силна.

Има ли странични ефекти или рискове?

Възможните странични ефекти от използването на инфрачервена сауна за RA или други състояния включват:

 • дискомфорт поради непоносимост към топлина
 • понижено кръвно налягане
 • замаяност
 • болка в долната част на тялото
 • дразнене на трахеята и белите дробове
 • симптоми на клаустрофобия в сауната

 • изгаряния, когато се прилага топлина
 • загуба на съзнание, особено ако имате здравословни състояния, чувствителни към топлина

Кой трябва да опита инфрачервена сауна за RA?

Инфрачервената сауна може да бъде ефективен начин за справяне със симптомите на ревматоиден артрит заедно с традиционните имуно-насочени лечения.

Може да помислите да опитате инфрачервена сауна за ревматоиден артрит, ако лечението от първа линия, като лекарства и стратегии за диета и начин на живот, не ви помага да управлявате болката и други симптоми.

Инфрачервената сауна също може да ви помогне да се почувствате по-спокойни.

Дългосрочната болка и възпаление от RA може да ви накара да се почувствате изтощени и разочаровани, ако състоянието ви пречи да живеете живота, който искате. Приливът на ендорфини от инфрачервена сауна може да ви накара да се почувствате по-комфортно и оптимистично.

Кой трябва да го избягва?

Използването на инфрачервена сауна може да предизвика симптоми на други състояния. Говорете с лекар преди да използвате инфрачервена сауна, ако имате:

 • заболяване на коронарната артерия
 • исхемична сърдечна недостатъчност
 • ортостатична хипотония
 • синдром на постурална тахикардия
 • състояния на сърдечната клапа
 • психични състояния

Къде да опитате инфрачервена сауна за ревматоиден артрит

Можете да намерите инфрачервени сауни в медицински заведения, клиники за физиотерапия, частни лечебни центрове и спа центрове. Здравната застраховка обикновено не покрива процедурите в инфрачервена сауна, но вашият доставчик на застраховка може да ви възстанови разходите за услугите, препоръчани от медицински специалист.

Лекар или физиотерапевт може да ви насочи към център за лечение, който предлага услуги за инфрачервена сауна.

ако имате място и пари, които да похарчите, можете да закупите устройства за инфрачервена сауна в железарски магазини, които са достатъчно големи за един или четирима души да седнат вътре. Тези устройства започват от около $2000, но може да струват $10 000 или повече в зависимост от това колко големи или мощни са.

Можете също така да накарате лицензирани изпълнители да инсталират инфрачервена сауна във вашия дом.

Ако имате ограничен бюджет, можете да закупите одеяла за сауна, които загряват тялото ви и имитират ефектите на инфрачервена сауна. Но тези одеяла може да не предложат същите предимства като инфрачервената сауна, защото не са насочени към конкретни зони и могат да загреят цялото ви тяло.

За вкъщи

Инфрачервените сауни са един от многото възможни начини за справяне с болката и усложненията, които идват с RA.

Ако се интересувате да опитате инфрачервена сауна, първо говорете със здравен специалист, за да се уверите, че е безопасно и подходящо за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss