Какви са плюсовете и минусите на лекарствата за ADHD?

Точно както при други рецепти, има плюсове и минуси на лекарствата за разстройство с дефицит на вниманието и хиперактивност.

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е състояние на неврологичното развитие, което обикновено се диагностицира в детството. Неговите симптоми могат да включват нетърпение, невнимание, импулсивност, разсеяност и нервност.

Въпреки че ADHD остава класифициран като психично разстройство според диагностичните кодове, ADHD е популярно разглеждано като вид невродивергенция. Това означава, че децата, живеещи с ADHD, не „имат нещо нередно“, те просто имат различни неврологични процеси и нужди.

Когато детето ви не изпитва болка и може да се справи добре с новаторски стратегии за учене, обмислянето на лекарство за ADHD може да се стори ненужно като родител.

Плюсове и минуси на лекарствата за ADHD

Лекарството за ADHD не е предназначено като „лек“ за ADHD. Това е начин да помогнете за подобряване на фокуса и качеството на живот.

При много малки деца хиперактивността и разсеяността може да се чувстват като нормална част от детството, но когато децата преминават към юношеството, тези поведения могат да започнат да пречат на по-структурираното учене, формирането на междуличностни отношения или дейности по интереси.

За много юноши лекарствата за ADHD са важна част от управлението на симптомите.

Положителни страни на лекарствата за ADHD

Има причина, поради която лекарствата все още се считат за един от подходите от първа линия при лечението на ADHD.

Стимулантите, най-честата рецепта, използвана при ADHD, помагат за подобряване на невронната комуникация в мозъка. Те могат да повишат обхвата на вниманието и фокуса и могат да помогнат за регулиране на поведението.

Промени като тези могат да окажат огромно влияние върху качеството на живот на подрастващите.

През 2018 г., Канадско педиатрично дружество изработени позиции за лечение на ADHD въз основа на множество систематични прегледи. Те откриха доказателства, че лекарствата за ADHD се подобряват:

 • качество на живот, съобщено от родителите
 • академично постижение
 • нива на съпътстваща депресия и тревожност
 • вземане на решение
 • почерк
 • производителност на училищния труд
 • вечерно шофиране
 • резултати по математика и четене

 • нива на наранявания и смъртни случаи при моторни превозни средства

Независимо от тежестта на симптомите, лекарствата за ADHD изглежда подобряват цялостната функция на повечето деца, които ги приемат.

В 2017 проучване разглеждайки причините, поради които подрастващите спират и възобновяват лечението с ADHD, изследователите отбелязват, че почти всички от 372 участници в проучването са имали увреждане след спиране на лечението.

Отрицателни ефекти на лекарствата за ADHD

лекарства за ADHD са считани добре поносим и безопасен, когато се използва според указанията, но никое лекарство не е без потенциални странични ефекти.

Най-честите реакции от употребата на стимуланти включват:

 • лека тревожност
 • промени в апетита
 • стомашно-чревно разстройство
 • безсъние
 • главоболие
 • промени в настроението

Редки и потенциално сериозни нежелани реакции включват:

 • повишено кръвно налягане
 • ускорен сърдечен ритъм
 • задух
 • загуба на кръвообращение в пръстите на ръцете или краката
 • разграждане на мускулната тъкан
 • болезнени или продължителни ерекции
 • психиатрични събития (мания или психоза)
 • потискане на растежа
 • повишена честота на тиковете
 • наркотична зависимост
 • идея за самоубийство
 • умора
 • болки в тялото

В изключително редки случаи употребата на стимуланти се свързва със сериозни неблагоприятни сърдечно-съдови събития.

Но този риск може да е дори по-рядък, отколкото се смяташе досега. А Преглед на изследването за 2022 г установено – от 19 наблюдателни проучвания и повече от 3,9 милиона участници – няма значима връзка между лекарствата за ADHD и тежките сърдечно-съдови усложнения.

Нестимулиращи лекарства за ADHD

Други лекарства могат да се използват за управление на ADHD в зависимост от симптомите. Тези лекарства, подобно на антидепресантите, идват със собствен набор от потенциални плюсове и минуси.

Как да решите дали трябва да дадете лекарства за ADHD на вашето дете

Не всички деца се нуждаят от лекарства за ADHD. Откритата комуникация с вашето дете относно ADHD и предизвикателствата, които изпитва, може да ви помогне да вземете това решение.

Ако детето ви почувства значителен дистрес, здравният екип на детето може да обсъди с вас плюсовете и минусите на конкретни лекарства за ADHD.

Ще стане ли детето ми зависимо от лекарства за ADHD?

Зависимостта от наркотици е основният дългосрочен риск, свързан с употребата на стимуланти – за всеки. Родителите може да се притесняват, че след като детето им започне да приема лекарства за ADHD, ще бъде предизвикателство да функционира без тях.

Няма начин да се предвиди дали детето ви ще развие зависимост от лекарства за ADHD.

Техният здравен екип ще работи за предотвратяване на зависимост чрез внимателно наблюдение на дозирането, за да се гарантира, че се използва възможно най-ниското количество лекарства за постигане на желаните резултати.

Може ли лекарството за ADHD да влоши нещата?

Изследване от 2019 г. предполага, че лекарствата за ADHD вероятно няма да влошат тежестта на симптомите на ADHD с течение на времето.

Ще направят ли лекарствата за ADHD по-вероятно детето ми да развие разстройство, свързано с употребата на вещества?

Голям брой изследвания предполагат, че подрастващите, живеещи с ADHD, са по-склонни да злоупотребяват с вещества в сравнение с невротипичните връстници – но лекарствата за ADHD не са виновни.

А Анализ за 2013 г установиха, че предписаните лекарства за стимулиране на ADHD не влияят на вероятността от злоупотреба с вещества.

Злоупотребата с вещества е по-вероятно резултат от импулсивността и ниските процеси на саморегулация при ADHD.

Естествените лечения по-добри ли са за ADHD?

Няма „по-добро“ или „по-лошо“ лечение за ADHD. Това, което работи за вашето дете, ще бъде най-доброто за него.

Понастоящем нито едно изследване не предполага, че естествените подходи са доказано по-добри от лекарствата за ADHD.

Повечето планове за лечение включват лекарства и различни видове терапия. Естествените възможности, като хранителни добавки, масаж или интерактивно обучение с метроном, са примери за поддържащи подходи, които могат да допълнят добре закръглен план за лечение.

Долен ред

Използването на лекарства за ADHD често е тема на дебат. Много хора смятат, че тези условия могат да бъдат подобрени чрез иновации и поведенчески подходи.

Не всички деца, живеещи с ADHD, се нуждаят от лекарства, но лекарствата за ADHD могат да бъдат полезни при управлението на симптомите и да осигурят на някои деца облекчението, от което може да се нуждаят, за да позволят на други терапевтични стратегии да работят.

Въпреки че има много плюсове и минуси на лекарствата за ADHD, най-вероятно няма да влошат симптомите на ADHD или да доведат до злоупотреба с вещества.

Като цяло, лекарството за ADHD е безопасно, когато се използва според указанията и може да помогне за подобряване на качеството на живот на вашето дете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss