Какви са най-честите симптоми на рак на ларинкса?

Най-честият симптом на рак на ларинкса е дрезгав глас без друга причина, като настинка или грип. Други симптоми включват продължително възпалено гърло, болезнено преглъщане и проблеми с преглъщането.

лице със симптоми на рак на ларинкса
Йелена Станойкович/Гети изображения

Ракът на ларинкса е сравнително рядък и повечето хора, които го развиват, са лица, определени като мъжки по рождение, които пушат и пият умерено до много.

Много от потенциалните симптоми на рак на ларинкса е по-вероятно да са резултат от нещо друго. Въпреки това е добра идея да се свържете с Вашия лекар, ако симптомите Ви продължават повече от няколко седмици.

Ракът на ларинкса, който се е разпространил в други органи, може да причини допълнителни симптоми, като неволна загуба на тегло или задух.

В тази статия разглеждаме най-честите симптоми на рак на ларинкса.

Научете повече за рака на ларинкса.

Дрезгав глас

Дрезгав глас, който продължава повече от 3 седмици, е основният симптом на рак на ларинкса. Развива се, когато тумор причинява проблеми с движението на вашия гласни струни.

В Проучване от 2019 г от Обединеното кралство, дрезгав глас присъства при 52% от 806 души с диагностициран рак на ларинкса. Хората, които са посетили своя лекар с дрезгав глас, са имали рак на ларинкса в 2,7% от случаите. Повече от 3% от хората, които са посетили своя лекар с дрезгав глас и други симптоми, са имали рак на ларинкса.

в друго проучване, този път от Румъния, дрезгав глас със или без затруднено дишане присъства при повече от 93% от хората с локално напреднал рак на ларинкса. Локално напреднал означава, че ракът се е разпространил в близките тъкани.

При ракови заболявания, ограничени до ларинкса, гласът ви може да се подобри след лечение с лъчева терапия или хирургично отстраняване на тумора. Въпреки това, гласът ви може да бъде постоянно дрезгав, ако част от гласните ви струни трябва да бъдат премахнати.

В проучване от 2022 г. изследователите установиха, че рехабилитацията на гласа след лъчева терапия е помогнала за подобряване на качеството на гласа.

Болезнено преглъщане

Болезненото преглъщане е най-често ранен симптом на рак, който се развива в горната част на ларинкса. Може да развиете болка, особено при преглъщане на храна, поради натиска на храната върху тумор, който може да раздразни близките нерви.

Болезненото преглъщане или затрудненото преглъщане често е симптом на напреднал рак.

Болката ви може да се подобри, след като лекар хирургично отстрани рака или го лекува с лъчева терапия. Лъчевата терапия може да причини някои странични ефекти, включително постоянно усещане за буца в гърлото и затруднено преглъщане. Симптомите обикновено се влошават 10-14 дни след лечението.

Постоянно възпалено гърло

В същото Проучване от 2019 г от Обединеното кралство, изследователи установиха, че хората, които посещават своя лекар с дрезгав глас заедно с други симптоми, са изложени на най-висок риск от рак на ларинкса.

Възпалено гърло с дрезгав глас е комбинацията от симптоми, които най-често се свързват с рак на ларинкса. Хората, които са имали възпалено гърло, са имали по-висока от 5% вероятност да имат рак на ларинкса, когато са налице и други симптоми – като проблеми с преглъщането, проблеми с дишането или болка в ушите.

Подути лимфни възли

Ако ракът се е разпространил в близките лимфни възли, може да почувствате подути лимфни възли около предната част на врата си.

Ако Вашият лекар открие доказателства, че ракът Ви се е разпространил в близките лимфни възли, може да се наложи да ги отстраните хирургично. Хирургията за отстраняване на лимфни възли се нарича лимфаденектомия.

Затруднено дишане

В румънско изследване, 5,9% от хората са имали проблеми с дишането без дрезгав глас. Затрудненото дишане може да е резултат от запушване на дихателните пътища от тумора или като усложнение на лъчева терапия за лечение на рак.

Какви са по-редките симптоми на рак на ларинкса?

Други потенциални симптоми на рак на ларинкса включват:

 • лош дъх
 • задух
 • хрипове с високи тонове
 • необяснима умора
 • посочена болка в ушите при хора с напреднал рак

Ракът на ларинкса може да се разпространи и в отдалечени органи. Най-често срещаният орган, към който се разпространява, са белите дробове. Разпространението в белите дробове може да причини симптоми като:

 • упорита кашлица
 • кашляне на кръв
 • болка в гърдите
 • задух
 • намален апетит
 • отслабване

Кога да говорите с лекар

The Американско общество за борба с рака препоръчва да се свържете с вашия медицински специалист, ако имате промени в гласа, които не се подобряват в рамките на 2 седмици.

Свържете се с Вашия лекар или друг медицински специалист, ако развиете други тревожни симптоми, като например:

 • болки в гърлото
 • затруднено дишане
 • проблеми с преглъщането
 • необяснима буца в гърлото ви
Беше ли Ви полезно?

Често задавани въпроси относно симптомите на рак на ларинкса

Какви са етапите на рак на ларинкса?

Лекарите често използват TNM системата на Американския съвместен комитет по рака, за да стадий на рак на ларинкса от етапи 0 до 4. Ракът от етап 0 се счита за предрак. Ракът в стадий 4 може да се е разпространил в отдалечени части на тялото.

Кои са най-големите признаци на рак на ларинкса?

Дрезгав глас, който продължава най-малко 3 седмици, е най-честият начален симптом на рак на ларинкса.

Кога повечето хора развиват рак на ларинкса?

Повечето хора с диагностициран рак на ларинкса са на възраст над 55 години. Средната възраст на диагнозата е около 66 години.

Колко дълго можете да живеете с нелекуван рак на ларинкса?

Преживяването на рак на главата и шията без лечение е рядкост. В Проучване от 2021 гизследователите установиха, че половината от хората в група от 6477 индивида с рак на главата или шията са починали в рамките на 12 месеца без лечение.

За вкъщи

Най-честият симптом на рак на ларинкса е постоянен дрезгав глас без друга причина, като настинка, грип или прекомерна употреба на гласа. Други потенциални симптоми включват проблеми с преглъщането или постоянно възпалено гърло.

Лекарите често могат да лекуват рак на ларинкса с операция и лъчева терапия. Възможно е да имате трайни промени в гласа си, ако трябва да премахнете част от гласните си струни. Гласовата рехабилитация може да помогне за подобряване на качеството на гласа ви след лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss