Какви са етапите на трикуспидалната регургитация?

Трикуспидалната регургитация е състояние, разделено на четири етапа въз основа на няколко фактора. Лечението на състоянието варира в зависимост от стадия и симптомите и може да включва внимателно изчакване или, в някои случаи, операция.

Трикуспидалната регургитация е вид сърдечно заболяване, което възниква, когато трикуспидалната клапа не се затваря правилно. Може да причини обратен поток на кръвта от част от сърцето, наречена дясна камера, към дясното предсърдие.

The Американски колеж по кардиология (ACC) и Американска сърдечна асоциация (AHA) разделете трикуспидалната регургитация на етапи A-D въз основа на:

 • симптоми
 • анатомия на клапата
 • тежестта на клапната дисфункция

В тази статия разглеждаме етапите на трикуспидалната регургитация и как лечението варира според етапа.

Къде е трикуспидалната клапа?

Трикуспидалната клапа е една от четирите клапи в сърцето. Намира се между двете камери от дясната страна на сърцето. Трикуспидалната регургитация може да се развие поради проблеми с:

 • Трикуспидални листчета: три клапи от тъкан, които изграждат клапата
 • Папиларни мускули: мускули, които се свиват, за да затворят клапата
 • Хордови: малки, нишковидни структури, които позволяват на папиларните мускули да дръпнат клапана да се затвори
 • Пръстен: структурата, която образува приставката за трите листовки
Беше ли Ви полезно?

С риск от трикуспидална регургитация

Насоките на ACC и AHA класифицират трикуспидалната регургитация като етап А ако хората са изложени на риск от трикуспидална регургитация, но нямат структурни сърдечни проблеми.

Лекарите могат да забележат a много малко количество на обратния поток през трикуспидалната клапа по време на тест, наречен трансторакална ехокардиография. Типични са структурите на пръстена и листчетата.

Толкова колкото 85% от хората в общата популация изпитват известна степен на трикуспидна регургитация, но по-голямата част от хората никога не развиват проблеми.

Прогресивна трикуспидална регургитация

Насоките на ACC и AHA характеризират прогресивната трикуспидална регургитация (стадий B) като обем на регургитация или обем на кръвта, течаща назад, по-малка от 45 милилитра (mL).

При стадий B пръстенът може да бъде разширен и може да има леко или умерено прилепване на листчетата. Връзването означава, че листчетата се издърпват от типичното им местоположение от жилестите хорди.

Хора с трикуспидна регургитация в етап В нямат симптоми.

Безсимптомна тежка трикуспидална регургитация

Хората със стадий C имат повече от a 45 mL регургитантен обем и силно разширяване на пръстена и завързване на листчетата. Дясната камера и предсърдието са уголемени.

На този етап хората не изпитват симптоми.

Симптоматична тежка трикуспидна регургитация

Хората със стадий D на трикуспидална регургитация имат силно пръстеновидно разширение и залепване на платната. Дясната камера и предсърдието също са увеличени.

Хората могат да изпитат симптоми на десностранна сърдечна недостатъчност.

Симптоми може да включва:

 • пулсиране във вените на шията
 • слабост
 • умора
 • увеличен черен дроб
 • подуване на корема
 • подуване на краката, глезените или краката

Как се диагностицират етапите на трикуспидалната регургитация?

Трансторакалната ехокардиография е първичен тест които лекарите използват за измерване на етапите на трикуспидалната регургитация. Други тестове, които лекарят може да използва за диагностициране на всеки етап, включват:

 • MRI сканиране
 • електрокардиограма
 • рентгенография на гръдния кош
 • сърдечна катетеризация

Как се лекува трикуспидалната регургитация по етапи?

Ето как лечението на трикуспидалната регургитация варира според етапа.

Етап А

Трикуспидалната регургитация в стадий А обикновено не изисква лечение.

Етап Б

The Насоки на ACC и AHA препоръчва операция на трикуспидалната клапа за хора с болест в стадий B, които са подложени на операция на лява клапа и имат едно от следните:

 • разширяване на пръстена над 4 сантиметра
 • предишни симптоми на десностранна сърдечна недостатъчност

Етапи C и D

Хора със стадий C и D, по-тежка форма на заболяването. може да се възползва от диуретици за лечение на натрупване на течности.

The Насоки на ACC и AHA препоръчват операция на трикуспидалната клапа за хора със заболяване в стадий C или D, които са подложени на операция на лява клапа.

Според насоките операцията може да помогне за намаляване на симптомите при хора със стадий D и симптоми на десностранна сърдечна недостатъчност.

Лекарят може да обмисли операция за хора с болест в стадий С и прогресивно разширяване на дясната камера.

Кога да се свържете с лекар

Хората със заболяване на сърдечната клапа, което се развива бавно през годините, често нямат симптоми. Ако заболяването на сърдечната клапа се развие бързо, симптоми може да включва:

 • задух
 • неправилен сърдечен ритъм
 • болка в гърдите
 • умора
 • световъртеж
 • припадък
 • треска
 • бързо наддаване на тегло

Потърсете медицинска помощ, ако развиете симптоми на заболяване на сърдечната клапа. Ако преди това сте били диагностицирани с трикуспидна дисфункция, важно е да отидете на всички планирани прегледи.

Често задавани въпроси относно трикуспидалната регургитация

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно трикуспидалната регургитация.

Регургитацията на трикуспидалната клапа винаги ли прогресира?

Леката регургитация на трикуспидалната клапа често не прогресира до по-напреднал стадий.

В проучване от 2023 г. изследователите установиха, че 19% от 1843 души с поне умерена трикуспидна регургитация са имали прогресия при средно проследяване от 2,3 години. Процентите на прогресия на 1, 2 и 3 години са съответно 4,9%, 10,1% и 24,8%.

Трябва ли да се тревожа за лека трикуспидална регургитация?

Леката трикуспидална регургитация е много често срещана в общата популация и обикновено не причинява проблеми и не засяга продължителността на живота.

Каква е прогнозата за трикуспидалната регургитация?

Хората с лека трикуспидална регургитация често никога не развиват проблеми.

Тежките форми на трикуспидална регургитация могат да имат a лоша перспектива поради заболяване или усложнения в резултат на основната причина за състоянието.

Каква е продължителността на живота с трикуспидална регургитация?

В Проучване от 2022 гизследователите установиха, че общата преживяемост за 2877 души с тежка трикуспидна дисфункция е 86,3% на 1 година, 76,5% на 3 години и 70,6% на 5 години.

За вкъщи

Трикуспидалната регургитация е състояние, характеризиращо се с обратен поток на кръв през трикуспидалната клапа. Тя може да варира от лека до тежка.

Най-новите насоки на ACC и AHA разделят трикуспидалната регургитация на етапи A–D. Докато хората с леко заболяване често не развиват никакви проблеми, хората с тежка форма на заболяването често се нуждаят от операция.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss