Какви са вазомоторните симптоми? Отговори на вашите ЧЗВ

Вазомоторните симптоми (VMS), като горещи вълни и нощно изпотяване, са най-често срещаните симптоми по време на менопаузата. Те са причинени от хормонални колебания, които влияят на това как тялото ви контролира температурата си.

Повечето жени изпитват вазомоторни симптоми (VMS) в годините, водещи до менопаузата (известна също като перименопауза). Вазомоторните симптоми са по-известни като горещи вълни (или горещи вълни) и нощно изпотяване.

Тежестта на VMS варира от жена на жена. В някои случаи VMS може значително да повлияе на качеството ви на живот. Може да сте в състояние да управлявате VMS у дома, но ако симптомите ви са тежки, говорете с лекар за лечения, които могат да помогнат.

Какви са вазомоторните симптоми?

Вазомоторните симптоми се считат за класически симптоми на менопаузата. Те включват горещи вълни (или горещи вълни) и нощно изпотяване.

Смята се, че вазомоторните симптоми са причинени от промени в нивата на хормоните, които влияят на това как тялото ви контролира температурата си. Точният начин, по който тези хормонални промени причиняват VMS, не е напълно разбран.

По време на гореща вълна тялото усеща, че е твърде горещо, и изпраща преувеличен сигнал към останалата част от тялото да разшири кръвоносните съдове и да се изпоти в опит да се охлади.

Как се усещат вазомоторните симптоми?

Горещите вълни се усещат като внезапни вълни от топлина в тялото ви. Лицето и шията ви може да се зачервят. Може да се потите силно, особено в горната част на тялото. Пръстите ви може да изтръпнат и сърцето ви може да бие по-бързо от обикновено.

Всяка гореща вълна може да продължи между 30 секунди и 10 минути. Горещите вълни се наричат ​​нощно изпотяване, когато ви карат да се потите прекомерно през нощта.

Кога започват и свършват вазомоторните симптоми?

Вазомоторните симптоми започват в годините, водещи до менопаузата, известна още като перименопауза или менопаузен преход.

Менопаузата е момент от време 12 месеца след последната менструация на жената. Повечето жени започват перименопаузата в средата до края на 40-те, но е възможно да започне в началото на 40-те или в края на 30-те.

Горещите вълни и нощното изпотяване продължават средно около около 7 години. Но те могат да продължат повече от 14 години.

Изследванията показват, че пушенето, затлъстяването или наднорменото тегло може да увеличи продължителността на горещите вълни. Черните жени също могат да получат по-чести и тежки VMS.

Колко често се появяват вазомоторни симптоми?

Честотата на VMS като горещи вълни варира от жена на жена и от ден на ден. Някои жени ги имат няколко пъти на ден, докато други ги имат няколко пъти седмично.

Честотата също може да се промени с течение на времето, когато наближите менопаузата. Горещи вълни са най-често в годината преди спирането на менструацията и в годината след спирането на менструацията.

Какво предизвиква вазомоторни симптоми?

Вазомоторните симптоми са свързани с това как тялото ви контролира температурата си. Всичко във вашата среда или храни, които ви затоплят, може да предизвика гореща вълна.

Често срещани тригери на VMS включват:

 • пикантни храни
 • топли напитки
 • кофеин
 • алкохол
 • стрес
 • горещо време

Можете ли да предотвратите вазомоторни симптоми?

Не винаги можете да предотвратите вазомоторните симптоми, но избягването на често срещани задействания, като алкохол и пикантни храни, може да помогне за намаляване на честотата на появата им.

Както затлъстяването, така и тютюнопушенето също повишават риска от VMS. Може да сте в състояние да намалите риска, като отслабнете, ако имате затлъстяване, или като спрете да пушите, ако пушите.

Проучване също предполага, че приемането на комбинирани перорални противозачатъчни хапчета също може да помогне за намаляване на риска от VMS преди менопаузата.

Колко чести са вазомоторните симптоми?

Повечето, но не всички, жени ще имат вазомоторни симптоми по време на менопаузата. Според Северноамериканското общество по менопауза три от всеки четири жени в Северна Америка изпитват горещи вълни по време на перименопаузата.

Според Проучване на здравето на жените в цялата страна (SWAN), разпространението на VMS също варира според етническата принадлежност. SWAN е 25-годишно проучване на над 3000 етнически и расово различни жени, живеещи в Съединените щати.

Изследователите на SWAN установиха, че афро-американските жени имат най-голямо разпространение на VMS. Азиатските жени имат най-ниско разпространение на VMS.

Какво е най-доброто лечение за вазомоторни симптоми?

Лечението на VMS зависи от тежестта на вашите симптоми. Може да успеете да управлявате симптомите с промени в начина на живот, като избягване на задействания и поддържане на спалнята ви хладна през нощта.

Ако вашият VMS е тежък или се случва често, вашият лекар може да препоръча хормонална терапия. Хормоналната терапия не е подходяща за всички, тъй като причинява странични ефекти. като повишен риск от инфаркт, инсулт, рак на гърдата и деменция.

Антидепресанти, като напр пароксетин (паксил)даван в ниски дози, също може да помогне при VMS.

Как мога да управлявам вазомоторните симптоми у дома?

Вазомоторните симптоми могат да бъдат управлявани с промени в рутината ви. Промените в начина на живот за управление на VMS у дома включват:

 • носещи слоеве, които лесно можете да свалите, ако започнете да имате гореща вълна
 • носенето на широки дрехи
 • отпивайки ледена вода
 • вземане на хладен душ преди лягане
 • поддържане на спалнята хладна с климатик или вентилатор
 • избягване на задействания, като пикантни храни, алкохол и кофеин
 • избягване на упражнения точно преди лягане
 • поддържане на умерено тегло
 • избягване на цигарите

Скорошни изследвания също предполага, че яденето на растителна диета, богата на соя, също може да намали честотата и тежестта на горещите вълни.

Може ли нещо друго да причини вазомоторни симптоми освен менопаузата?

Рядко VMS може да бъде причинено от други състояния, които не са свързани с менопаузата. Други потенциални причини включват:

 • проблеми с щитовидната жлеза
 • някои видове рак, като карциноиден синдром
 • странични ефекти на някои лекарства, като хормонална терапия, използвана за лечение на рак на гърдата

Вазомоторните симптоми са често срещани симптоми на менопаузата.

За някои жени VMS са леко раздразнение. Но за други те могат да бъдат интензивни и да направят живота по време на перименопаузата по-предизвикателен.

Говорете с Вашия лекар, ако имате някакви притеснения относно VMS или други симптоми на менопаузата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss