Какви продукти против стареене помагат при псориазис?

Продукти против стареене се продават за различни кожни проблеми, но само някои видове могат да бъдат полезни при лечението и управлението на псориазис.

Псориазисът е автоимунно състояние, което причинява кожни плаки от повишен обмен на кожни клетки.

Докато плаковият псориазис най-често се развива по скалпа, крайниците и тялото, псориазисът може да засегне всяка част от тялото ви. Пристъпите на псориазис могат да се появят и изчезнат, като управлението и лечението са от решаващо значение за предотвратяване на тежки симптоми. Понякога това се състои от определени продукти против стареене.

Както подсказва името им, продуктите против стареене (или подпомагащи стареенето, както обичаме да казваме) са продукти за грижа за кожата, използвани специално за насочване към признаци на стареене, като тъмни петна или бръчки. В някои случаи по-силните съставки за подпомагане на стареенето могат да помогнат при псориазис, но е изключително важно първо да говорите с дерматолог.

Ето какво трябва да знаете за продуктите за подпомагане на стареенето при псориазис.

Могат ли продуктите против стареене да помогнат при псориазис?

Продуктите за подпомагане на стареенето могат да бъдат разгледани по различни причини. Ако имате псориазис, но също така сте загрижени за признаци на стареене на кожата, може да помислите за продукти без рецепта (OTC), които са безопасни за хора с това състояние на кожата.

Също така, определени класове поддържащи продукти за стареене могат да бъдат ефективни при лечение на псориазис и признаци на стареене. Това важи особено за ретиноидите.

Поддържането на кожата ви хидратирана също може да помогне за лечение на суха кожа от псориазис и да намали появата на фини линии и бръчки.

Какъв тип продукти и процедури против стареене трябва да опитам?

Ако имате псориазис и търсите поддържащи продукти за стареене, които няма да влошат кожата ви, не е задължително да харчите време и много пари, за да намерите модерен серум.

Въпреки привидно безкрайния брой серуми, кремове и целенасочени лечения, предлагани на пазара на продукти за грижа за кожата, подпомагащи стареенето, Американската академия по дерматологична асоциация (AAD) казва, че двата най-важни продукта, които можете да опитате, са овлажнител и слънцезащитен крем.

Всеки с псориазис може да се възползва от добър овлажнител, независимо дали искате да стимулирате стареенето. Овлажнителите също могат да помогнат за лечение на суха кожа от псориазис, което от своя страна може да помогне да направите признаците на стареене на кожата по-малко забележими, ако това са вашите притеснения.

Когато избирате поддържащ овлажнител за стареене за псориазис, прочетете внимателно етикетите на продуктите, за да избегнете съставки, като аромати, които могат да раздразнят кожата ви. Тежките кремове също са за предпочитане пред лосионите, ако имате псориазис.

В идеалния случай овлажнителят или слънцезащитният крем трябва да са безопасни за чувствителна кожа, хипоалергенни и некомедогенни (не запушват порите).

Освен това идеалният слънцезащитен крем трябва да съдържа SPF 30 или по-висок. Носенето на слънцезащитни продукти всеки ден може да намали риска от развитие на повече тъмни петна, както и рак на кожата.

За да намалите дразненето на кожата, обмислете да изпробвате един нов продукт за грижа за кожата наведнъж. Освен това не забравяйте, че може да отнеме поне няколко седмици, за да започнете да виждате резултати от нов продукт.

В допълнение към евентуалното добавяне на поддържащи продукти за стареене към вашата рутинна грижа за кожата, от решаващо значение е да следвате препоръчания от дерматолога план за лечение на псориазис.

Могат ли ретиноидите да помогнат при лечението на псориазис?

Ако псориазисът е вашата основна причина да търсите продукти за подпомагане на стареенето, помислете за потенциалните ползи от ретиноидите.

Ретиноидите са видове синтетичен витамин А, използвани в редица различни продукти за грижа за кожата. Ретинолът, например, е често срещана съставка за грижа за кожата, продавана за лечение на тъмни петна и неравномерна текстура на кожата.

Въпреки това, докато ретинолът е вид ретиноид, той обикновено не е първа линия лечение на псориазис. Вместо това, лекарят може да препоръча тазаротен (Avage, Tazorac), по-силен тип ретиноид, одобрен за лечение на псориазис.

Тазаротен се използва за лечение на плакатен псориазис и тежко акне. Този локален крем с рецепта също понякога се препоръчва като ново лечение за възрастни с псориазис, които са на възраст над 65 години.

По-конкретно, тазаротенът може да помогне при псориазис чрез намаляване на:

  • плаки и люспи
  • зачервяване
  • възпаление
  • свръхрастеж на кожни клетки

Докато тазаротен се използва предимно за псориазис и тежко акне, a 2022 преглед също съобщава, че ретиноидът може да подмлади стареещата кожа. Ако сте загрижени за симптоми на псориазис и стареене на кожата, помислете дали да не попитате дерматолог за тазаротен.

Важно е да обсъдите възможните странични ефекти на ретиноидите за псориазис с вашия дерматолог. Най-честите нежелани реакции на тазаротен включват кожен сърбеж, парене и зачервяване. Можете да намалите това, като нанесете вазелин върху околните области.

Ретиноидите обикновено не се препоръчват за хора с чувствителна кожа или за тези, които са бременни.

Тазаротен и други ретиноиди могат да повишат чувствителността към ултравиолетовите лъчи, което прави още по-критично носенето на слънцезащитни продукти всеки ден, докато използвате такива продукти.

Други лечения за псориазис

В допълнение към продуктите за грижа за кожата без рецепта и тазаротен, лекарят може да препоръча промяна на плана ви за лечение на псориазис, ако имате по-чести или тежки пристъпи. Опциите могат да включват:

  • локални кортикостероиди
  • локален витамин D
  • биологични
  • имуносупресори
  • светлинна терапия (фототерапия)

Тазаротен обикновено се предписва с други лекарства, отпускани с рецепта, като кортикостероиди. Това ви помага да получите максимални ползи и да изпитате по-малко изблици.

Псориазисът е хронично заболяване, което може да продължи цял живот. Все пак, това не означава, че трябва редовно да живеете с обостряния.

Медицинските лечения и продуктите за кожа без рецепта могат да помогнат при управлението на псориазис и да намалят честотата и тежестта на пристъпите.

Говорете с дерматолог за вашите възможности за грижа за кожата при псориазис. Те могат да ви помогнат да определите най-добрата комбинация от лечения и продукти без рецепта за насочване към псориазис, както и към всички други кожни проблеми, които може да имате.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss