Какви кръвни тестове се използват за диагностициране на анемия?

Има няколко вида кръвни изследвания, които могат да се използват за диагностициране на анемия. Най-често се използва пълна кръвна картина (CBC), но други видове тестове също могат да бъдат полезни. Някои тестове също могат да помогнат да се определи какво причинява анемия.

На пациент се взема кръв от медицинска сестра, за да се определи дали има анемия.
Getty Images/mixetto

Анемията се случва, когато нивото на червените кръвни клетки в тялото ви е твърде ниско. Червените кръвни клетки са необходими за пренасяне на кислород до всички клетки в тялото ви.

В повечето случаи анемията може лесно да се диагностицира със специфични кръвни изследвания. Тези тестове разглеждат фактори като броя на червените кръвни клетки, които имате и здравето на вашите кръвни клетки. След това тази информация се използва за потвърждаване на диагнозата анемия.

Тази статия разглежда по-отблизо видовете тестове, които могат да се използват за диагностициране на анемия и какво означават резултатите.

Какви кръвни изследвания могат да диагностицират анемия?

Има няколко общи кръвни теста, които могат да се използват за диагностициране на анемия. Точните тестове, които лекарят или медицинският специалист може да назначи, зависят от вашите симптоми, медицинска история и резултатите от други тестове.

Нека разгледаме по-отблизо някои от най-често срещаните кръвни тестове, които се използват за диагностициране на анемия.

Пълна кръвна картина

Пълната кръвна картина (CBC) обикновено е първият тест, който се назначава за диагностициране на анемия. Често се използва и за диагностициране на други състояния.

CBC измерва следните нива в кръвта Ви:

 • червени кръвни телца
 • бели кръвни телца
 • хемоглобин
 • тромбоцити

Когато се използва за анемия, лекарите обръщат особено внимание на вашите червени кръвни клетки и нивата на хемоглобина.

Друга стойност, която обикновено се показва на CBC, която може да помогне при диагностицирането на анемия, е средният корпускуларен обем. Ако тази стойност е ниска, това може да означава микроцитна анемия, като дефицит на желязо, а ако тази стойност е висока, може да означава макроцитна анемия (дефицит на В12).

Железен панел

Понякога анемията се причинява от дефицит на желязо. Ако лекар смята, че това може да е така, той ще нареди кръвен тест, известен като железен панел или тест за серумно желязо. Този тест ще измери нивото на желязо в кръвта ви.

Един железен панел обикновено включва няколко лабораторни стойности, включително:

 • феритин, протеин, който съхранява желязото

 • серумно желязо
 • насищане с трансферин
 • общ капацитет за свързване на желязо

Тези стойности могат да помогнат да се определи дали причината за анемията е дефицит на желязо или хронично възпаление.

Брой на ретикулоцитите

Броят на ретикулоцитите измерва броя на незрелите червени кръвни клетки в кръвта ви. Може да помогне на лекаря да определи дали костният ви мозък произвежда достатъчно червени кръвни клетки. Този тест е важен, защото може да помогне да се определи причината за анемията.

Например, ако вашите резултати от CBC показват, че имате нисък брой червени кръвни клетки, но броят на ретикулоцитите ви показва, че имате висок брой незрели червени кръвни клетки, това може да означава, че по някакъв начин губите кръв.

Обратно, ако имате ниски нива както на зрели, така и на незрели червени кръвни клетки, това може да означава, че тялото ви не произвежда достатъчно червени кръвни клетки.

Кръвна цитонамазка

Кръвна цитонамазка е друг тест, който може да се използва за определяне на възможната причина за анемия.

Кръвните натривки се правят чрез разпръскване на капка кръв върху предметно стъкло. След това към предметното стъкло се добавя оцветяваща течност, която може да помогне за откриване на аномалии във формата на кръвните клетки.

Този тест може да бъде особено полезен при диагностицирането на сърповидно-клетъчна анемия, която се характеризира с червени кръвни клетки с форма на полумесец. Може също да бъде полезно за диагностициране на някои хранителни дефицити, които могат да причинят много големи червени кръвни клетки.

Други тестове

 • Ако се подозира вид анемия, наречена хемолитична анемия (червените кръвни клетки се разрушават по-бързо, отколкото костният мозък може да ги направи), могат да се направят следните тестове:
  • Тест за лактат дехидрогеназа (LDH): Този тест измерва вид ензим, известен като LDH, който се намира в почти всички тъкани на тялото ви. Ако нивата на LDH са високи, това може да означава, че някои тъкани в тялото ви са били увредени от заболяване (като анемия) или нараняване.
  • Хаптоглобинов тест: Тестът за хаптоглобин може да помогне да се открие какъв тип анемия имате и евентуално да помогне да се определи причината за повишеното разрушаване на червените кръвни клетки.
  • Индиректен билирубин: Индиректният билирубин е разликата между вашия общ и директен билирубин. Това ниво може да се повиши, ако тялото ви унищожи твърде много червени кръвни клетки.
 • Нива на витамин B12 и фолат: Те обикновено се проверяват, за да се изключи недостигът на витамини като причина.
 • Тест на Кумбс: Това често се прави, ако се подозира автоимунно заболяване като причина за анемия.

Резултати от кръвен тест: Какво е здравословен диапазон?

Различни фактори като вашата възраст, раса и надморска височина, на която живеете, могат да повлияят на това, което се счита за здравословен диапазон за различни кръвни тестове за анемия. Говорете с лекар за това какво се счита за здравословен диапазон за вас.

 • CBC (червени кръвни клетки): Здравословни резултати за червена кръвна картина са 5 до 6 милиона клетки на микролитър (клетки/mcL) за мъже и 4 до 5 милиона клетки/mcL за жени. Стойности под тези нива може да показват анемия.
 • CBC (хемоглобин): Здравословните резултати са по-горе 14 грама на децилитър (gm/dL) за мъже и над 12 gm/dL за жени.
 • Желязо: Здравословните нива на желязо в кръвта започват от 10 микромола на литър (µmol/L).
 • Феритин: Феритинът се измерва в железен панел. Здравословните нива започват от 40 микрограма на литър (µg/L) за мъже и 20 µg/L за жени. Нива под 10 µg/L може да са признак на анемия.
 • Ретикулоцит: Нормалните резултати за ретикулоцити при възрастни са между 0,5 и 2,5%.
 • Кръвна цитонамазка: Кръвна цитонамазка разглежда формата на вашите кръвни клетки. Червените кръвни клетки с необичайна форма могат да бъдат признак на сърповидно-клетъчна анемия.

Ако резултатите от кръвния ви тест не потвърдят диагнозата анемия, лекарят вероятно ще назначи допълнителни тестове, за да определи какво причинява вашите симптоми.

Езикът има значение

Ние използваме „жени“ и „мъже“ в тази статия, за да отразим термините, които исторически са били използвани за определяне на пола на хората. Но вашата полова идентичност може да не съответства на начина, по който тялото ви реагира на това заболяване. Лекарят може да ви помогне да разберете по-добре как вашите специфични обстоятелства ще се превърнат в диагноза, симптоми и лечение.

Освен кръвни изследвания, използват ли се други видове изследвания?

В някои случаи може да са необходими допълнителни тестове. Това обикновено се случва, когато лекарят знае, че имате анемия, но се нуждае от повече информация, за да определи какво я причинява. Видовете тестове, които могат да бъдат поръчани, включват:

 • Биопсии и аспирации на костен мозък: Аспирациите и биопсиите на костен мозък се извършват чрез вкарване на дълга, тънка и куха игла в кост за извличане на течност и тъкан от костен мозък. Това позволява на лекарите да видят дали костният мозък е здрав и способен да произвежда достатъчно здрави кръвни клетки.
 • Анализ на урината: Тестът за анализ на урината търси кръв в урината ви и проверява бъбречната ви функция.
 • Ендоскопия: Ендоскопията се извършва чрез вкарване на тънка тръба с малка камера в края в устата ви и през горната част на храносмилателния тракт. Това позволява на лекарите да търсят кървене в хранопровода, стомаха и тънките черва.
 • Колоноскопия: Колоноскопията се извършва чрез вкарване на тънка тръба с малка камера в ректума, за да се търси кървене в дебелото черво.
 • Генетични тестове: Генетичният тест може да търси промени в гените, които са програмирани да произвеждат червени кръвни клетки.

Какви са симптомите на анемията?

Симптомите на анемия понякога се развиват бавно. В други случаи те могат да се появят внезапно. Основната причина за анемията е фактор, който определя колко бързо се развиват симптомите.

Без значение колко бързо или бавно се развиват, когато се появят симптомите, те обикновено включват:

 • умора
 • слабост
 • задух
 • замаяност или замаяност

 • главоболие
 • припадък
 • бледа кожа и венци

Ако изпитвате някой от тези симптоми повече от седмица, добре е да си уговорите среща с лекар. Те могат да ви помогнат да диагностицирате причината за вашите симптоми и да създадете правилния тип план за лечение за вас.

Долния ред

Ако имате симптоми като продължаваща умора, слабост или замаяност, лекарят вероятно ще нареди един или няколко вида кръвни изследвания, за да определи дали имате анемия. Тест, наречен CBC, често е първият тест, който ще бъде направен за диагностициране на анемия. Този тест измерва нивото на червените кръвни клетки в кръвта и е надежден показател за анемия.

Други обичайни кръвни тестове включват железен панел, тест за ретикулоцити и кръвна цитонамазка. Тези тестове също могат да помогнат на лекарите да определят основната причина за анемията и как най-добре да лекуват това състояние.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss