Какви антидепресанти са безопасни за възрастни с бъбречна недостатъчност?

Има много опции за антидепресанти. SSRIs са често срещана и като цяло безопасна опция за хора с бъбречна недостатъчност, но има и други, които трябва да се имат предвид.

Животът с бъбречна недостатъчност може да доведе до значителни физически и емоционални предизвикателства, включително повишен риск от депресия.

Ако имате бъбречна недостатъчност, намирането на ефективни лечения за вашите депресивни симптоми може да бъде от решаващо значение за подобряване на цялостното ви психическо благополучие. Въпреки това е важно да имате предвид лекарствата, които използвате, тъй като някои от тях може да не са безопасни за хора с бъбречно увреждане и биха могли потенциално да причинят допълнителна вреда.

Научаването за антидепресантите, които обикновено се считат за безопасни за употреба при бъбречна недостатъчност, е от решаващо значение, за да можете да вземете информирано решение за справяне с депресията, като същевременно давате приоритет на здравето на бъбреците си.

Какво е бъбречна недостатъчност?

Бъбречната недостатъчност, известна още като бъбречна недостатъчност, е състояние, при което бъбреците вече не могат да функционират правилно, което води до натрупване на отпадъчни продукти, електролитен дисбаланс и задържане на течности.

Бъбречната недостатъчност може да причини симптоми като уремия (натрупване на токсични отпадъци), електролитен дисбаланс, киселинно-алкален дисбаланс и задържане на течности. Може да засегне и други органи и системи в тялото, което води до широк спектър от усложнения.

Каква е връзката между бъбречната недостатъчност и депресията?

Проучване показва, че хроничното бъбречно заболяване (CKD) е свързано с няколко невропсихиатрични състояния, включително депресия, тревожност, нарушения на съня и нервна болка.

Всъщност, изследвания предполага, че хората с ХБН (които не са на диализа) са три пъти по-склонни да бъдат депресирани в сравнение с тези в общата популация.

Има няколко причини, поради които депресията е по-честа при хора с бъбречна недостатъчност. Те включват:

  • Физиологични фактори: Бъбречната недостатъчност причинява физиологични промени в тялото, които могат да допринесат за развитието на депресия. Например лошата бъбречна функция може да доведе до възпаление, натрупване на отпадъчни продукти и електролитен дисбаланс, като всички те могат да повлияят на невротрансмитерите, регулиращи настроението.
  • Емоционално въздействие: Справянето с предизвикателствата на бъбречната недостатъчност може да доведе до чувство на неудовлетвореност и безнадеждност, което може да допринесе за развитието на депресия.
  • Социални и психологически фактори: Бъбречната недостатъчност може да наруши ежедневието, да ограничи дейностите и да засегне взаимоотношенията. В допълнение, финансовата тежест и необходимостта от постоянна медицинска помощ могат да причинят високи нива на стрес, което може да увеличи риска от развитие на депресия.
  • Съпътстващи заболявания: Хората с бъбречна недостатъчност често имат други съпътстващи състояния, като диабет, хипертония и сърдечно-съдови заболявания, които са рискови фактори за депресия.
  • Странични ефекти на лекарството: Някои лекарства, използвани за лечение на бъбречна недостатъчност, включително кортикостероиди и имуносупресори, могат да имат потенциални странични ефекти, като депресия.

Холандско население проучване установи, че 5,6% от хората с хронична бъбречна недостатъчност в стадий G4/G5 (значително увреждане/краен стадий), 5,3% от пациентите на диализа и 4,2% от пациентите с бъбречна трансплантация са приемали антидепресанти.

Безопасни антидепресанти при бъбречна недостатъчност

Често предписваните антидепресанти за хора с бъбречна недостатъчност включват селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) и инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs).

Селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs)

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) се считат като цяло за безопасни и са най-често предписваното лекарство за хора с хронично бъбречно заболяване.

SSRIs се разграждат в черния дроб и не се елиминират през бъбреците. Това означава, че дори ако имате проблеми с бъбреците, SSRI все още могат да бъдат безопасен вариант, тъй като тяхното изчистване от тялото не се влияе значително от компрометирана бъбречна функция.

SSRI, които могат да се предписват на хора с бъбречна недостатъчност, включват флуоксетин (Prozac), сертралин (Zoloft) и циталопрам (Celexa).

Инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRIs)

Инхибитори на обратното захващане на серотонин-норепинефрин (SNRI) са друга възможност за хора с бъбречна недостатъчност. Подобно на SSRI, SNRI се метаболизират основно в черния дроб и само малка част се екскретира през бъбреците.

Примери за SNRI включват венлафаксин (Effexor) и дулоксетин (Cymbalta).

Други видове антидепресанти

Други антидепресанти, като трициклични антидепресанти (TCA) и инхибитори на моноаминооксидазата (MAOI), понякога се предписват за лечение на депресия при хора с бъбречна недостатъчност, но тези лекарства не са опция от първа линия.

TCAs и MAOIs могат да имат по-висок риск от неблагоприятни ефекти върху бъбречната функция и обикновено се използват с повишено внимание при хора с ESRD.

Кой е най-добрият антидепресант с бъбречна недостатъчност?

Селективните инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRI) обикновено се считат за антидепресант от първа линия за хора с бъбречна недостатъчност. Въпреки това е важно да говорите с Вашия лекар, за да определите кой антидепресант е най-подходящ за Вас.

Вредни ли са лекарствата за депресия за бъбреците ви?

Някои антидепресанти, като трициклични антидепресанти (TCAs) и инхибитори на моноаминооксидазата (MAOI), обикновено не се считат за безопасни за хора с бъбречна недостатъчност поради техния потенциал да причинят неблагоприятни ефекти върху сърдечно-съдовата и централната нервна система.

TCAs и MAOI също се метаболизират и екскретират през бъбреците и тяхното натрупване в тялото може да увеличи риска от токсичност, особено при индивиди с увредена бъбречна функция.

SSRIs и SNRIs обикновено се предпочитат за лица с бъбречна недостатъчност поради техните по-безопасни профили.

Долен ред

Депресията е често срещана сред хората с бъбречна недостатъчност и много хора с двете състояния приемат антидепресанти, обикновено SSRIs или SNRIs.

Ако страдате от бъбречна недостатъчност и депресия, важно е да работите в тясно сътрудничество със здравен специалист. Лекарят може внимателно да приспособи план за лечение, насочен към вашите специфични нужди, за да гарантира вашата безопасност и благополучие.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss