Каква е разликата между псориатичен артрит и псориазис?

Псориазисът и псориатичният артрит причиняват възпаление в тялото ви. Псориазисът засяга предимно кожата, докато псориатичният артрит засяга ставите. Ако имате псориазис, имате повишен риск от развитие на псориатичен артрит.

Псориазисът и псориатичният артрит (PsA) са хронични автоимунни заболявания, всяко от които има различни характеристики. Псориазисът засяга кожата и ноктите, докато PsA засяга предимно ставите. И двете състояния причиняват възпаление и симптоми, които се засилват за периоди от време.

Условията могат да се появят заедно, но наличието на едното не означава непременно, че ще развиете другото. Ако получите и двете състояния, най-вероятно първо ще получите псориазис и PsA по-късно.

Според Националната фондация за псориазис около 30% от хората с псориазис в крайна сметка развиват PsA.

В тази статия ще научите за връзката между псориазис и PsA, техните прилики и разлики, техните причини и техните лечения.

Прилики между псориазис и псориатичен артрит

Псориазисът и PsA са автоимунни заболявания, които се случват, когато имунната ви система атакува собствените си здрави тъкани и клетки. Изследователите не знаят точно защо се случва това, но подозират, че както генетиката, така и факторите на околната среда играят роля.

Възпаление

И двете състояния причиняват възпаление. Това означава, че те могат да засегнат много области на тялото ви, включително вашите органи, стави и други тъкани.

Псориазисът засяга предимно кожата ви. Това кара тялото ви да произвежда твърде много кожни клетки, които се натрупват върху повърхността на кожата ви. Това води до петна от дебела, люспеста, обезцветена кожа, които могат да сърбят, изгарят или щипят.

PsA засяга предимно вашите стави, причинявайки болка, подуване и скованост. Може също да засегне области, където сухожилията и връзките се срещат с костите. Може да забележите значително подуване на ръцете или краката, болка в петите или скованост, която се подобрява с движение.

Изостряне на симптомите

Симптомите както на псориазис, така и на PsA са склонни да се появяват и изчезват с пристъпи.

При псориазис кожата ви може напълно да се изчисти за периоди от време. Но в други моменти вашите симптоми ще бъдат много по-лоши от обикновено. В някои моменти може да имате по-малки, по-малко болезнени плаки. Но в други случаи плаките могат да растат, за да покрият по-големи участъци от тялото ви и да станат все по-болезнени.

При PsA може да имате периоди на отслабена болка и други моменти, когато болката, подуването и сковаността стават достатъчно силни, за да причинят значителен дискомфорт и увреждане.

Тригери

Както псориазисът, така и обострянията на PsA могат да бъдат предизвикани от няколко фактора. Те включват:

 • стрес
 • нараняване
 • други физически травми (операция, раждане)
 • заболяване или инфекция
 • метеорологично време
 • определени храни
 • алкохол
 • алергии

Воденето на дневник на тригерите и симптомите може да ви помогне да ги проследите във времето и да научите какво предизвиква обостряне.

Разлики между псориазис и псориатичен артрит

Псориазисът е по-често срещан от PsA. относно 3% от възрастните в Съединените щати имат псориазис. Обратно, PsA засяга само около 0,1% до 1% от възрастните.

Възраст на диагнозата

Според проучване от 2021 г. на хора с псориазис и PsA, повечето хора получават диагноза псориазис, преди да получат диагноза PsA. Само около 7% до 15% от хората в проучването са получили първо своята диагноза PsA.

Около 70% от хората с псориазис получават диагнозата преди да навършат 40 години. Повечето хора получават диагноза псориазис, когато са на възраст между 16 и 22 години.

PsA става по-често срещан с възрастта на хората. Повечето хора получават диагноза PsA около 10 години след като са получили диагнозата псориазис.

Симптоми

И двете състояния могат да причинят възпаление в цялото ви тяло, но са склонни да засягат някои области повече от други.

Симптоми на псориазис Симптоми на PsA
повдигнати, възпалени петна по кожата (плаки), които изглеждат червени на по-светла кожа и кафяви или лилави на по-тъмна кожа подути стави
белезникави, сребристи или сиви люспи върху плаки болезнени, чувствителни стави
суха кожа, която може да се напука и да кърви подути пръсти на ръцете или краката (дактилит)
болка и чувствителност около петна болка, когато връзките удрят костта, обикновено при движение (ентезит)
усещане за сърбеж и парене около петна увеит
дебели нокти с костилки възпалително заболяване на червата
петна, пустули, лъскави червени петна или други кожни промени

кожни плаки или промени в ноктите

Какво причинява псориазис и псориатичен артрит?

Изследователите не знаят точната причина за псориазис и PsA. Но изследователите знаят, че това са автоимунни състояния. Това означава, че се случват, защото имунната система на тялото ви атакува собствените си здрави тъкани и клетки.

Някои генетични фактори ви излагат на по-висок риск от развитие на псориазис или PsA. Едно проучване от 2019 г. съобщава, че повече от 20% от хората с псориазис са имали член на семейството с анамнеза за псориазис.

Хората, които развиват PsA, обикновено вече имат псориазис. Но можете да го развиете, без да имате псориазис, особено ако имате членове на семейството, които го имат. От тези с PsA, 40% имат член на семейството с псориазис или артрит.

Затлъстяването, което може да причини възпаление в тялото ви, също е идентифицирано като риск от развитие на псориазис и PsA.

Лечение на псориазис и псориатичен артрит

Лекар или дерматолог може да ви помогне да съставите план за лечение на псориазис и PsA, който може да ви помогне да избегнете обостряне на симптомите и да ги държите под контрол.

Псориазис

Терапиите за лечение на псориазис включват:

 • светлинна терапия
 • лекарства, които са насочени към имунната ви система
 • локални кортикостероиди
 • локална салицилова киселина
 • локални лекарства, направени от витамини или въглищен катран

Псориатичен артрит

Лечението на PsA може да включва лекарства без рецепта (OTC) или лекарства с рецепта. Те включват:

 • нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС)
 • кортикостероиди
 • модифициращи заболяването антиревматични лекарства (DMARDs)

  • метотрексат
  • биологични
  • насочени DMARDs

Често задавани въпроси

Причинява ли псориазис болки в ставите?

Псориазисът не причинява болки в ставите. Той произвежда прекомерно количество кожни клетки и повдигнати, дебели плаки по повърхността на кожата ви. PsA причинява болки в ставите.

Превръща ли се псориазисът в псориатичен артрит?

Псориазисът може да се превърне в PsA, но не винаги. Около 30% от хората с псориазис развиват PsA.

Едно и също нещо ли са псориатичният артрит и псориазисът?

PsA и псориазисът не са едно и също, но и двете са автоимунни състояния. Псориазисът е заболяване, което засяга кожата ви, причинявайки образуването на дебели, сърбящи плаки по кожата ви. PsA е заболяване, което причинява възпаление, подуване и увреждане на вашите стави.

Псориазисът и PsA са свързани, но различни заболявания, които се случват, когато имунната система на тялото ви атакува собствените си тъкани. Развитието на едно от тези заболявания не означава непременно, че ще развиете другото.

Около 30% от хората с псориазис развиват PsA. Псориазисът включва кожни клетки, които растат твърде бързо. Той причинява образуването на дебели, сърбящи плаки по повърхността на кожата ви. PsA е състояние, което засяга вашите стави, причинявайки възпаление, подуване и болка.

Симптомите и на двете състояния са склонни да се появяват и изчезват при обостряния, но самите състояния са хронични (за цял живот). Лекарите могат да предписват лекарства без рецепта и лекарства с рецепта, за да подпомогнат лечението на псориазис и PsA, както и светлинна терапия за псориазис. Те могат да ви помогнат да управлявате симптомите си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss