Каква е разликата между остеопат и хиропрактор?

Остеопатите и хиропрактиките са здравни специалисти, които лекуват различни състояния, като манипулират тялото ви. Те споделят някои лечебни практики, но се различават по своето обучение, способността им да предписват лекарства и състоянията, които лекуват.

Остеопатите посещават колеж и след това остеопатично медицинско училище, където получават докторска степен по остеопатична медицина (DO). След медицинско училище те завършват 3–8 години практическо обучение в клинична среда. Те също трябва да преминат изпит за сертифициране на борда и да получат държавен лиценз.

Тези професионалисти изучават цялото тяло и как телесните системи работят заедно. Те получават специализирано обучение за мускулите, нервите и скелетната система и се научават да оценяват начина на живот и средата на индивида като част от лечението. Остеопатите могат да предписват лекарства. Те могат да използват разтягане и манипулиране на тялото в хода на лечението.

Хиропрактиците посещават колеж и след това получават 4-годишна докторска степен по хиропрактика. Те трябва да преминат теста на Националния съвет на изпитващите по хиропрактика и да получат лиценз, издаден от държавата.

Те се фокусират върху лечението на цялото тяло чрез ръчно манипулиране на мускулите и костите, често в гръбначния стълб. Тези лечения се наричат ​​корекции и могат да включват разтягане, натиск или бърз тласък от ръката за пренареждане на ставата.

Ето кратко сравнение между остеопатите и хиропрактиките:

Остеопат Хиропрактик
Заглавие лекар по остеопатия (DO) доктор по хиропрактика (DC)
обучение колеж, остеопатично медицинско училище, 3–8 години клинично обучение колеж и 4 години специализирано обучение
Стил на лечение разтягане и манипулиране на тялото заедно с изображения и лекарства мускулна и ставна манипулация за пренареждане на гръбначния стълб и поддържане на здрави нерви
Сертификация сертифициран от борда и държавен лиценз сертифициран от борда и държавен лиценз
Предписване на привилегии може да предписва лекарства не може да предписва лекарства

Какво прави един остеопат?

Остеопатите вярват, че трябва да погледнат отвъд управлението на симптомите, за да се справят с начина на живот или факторите на околната среда, които може да причиняват заболяване. Те получават специализирано обучение за нервната и мускулно-скелетната система на тялото, както и как да манипулират ставите и мускулите, за да възстановят движението и да облекчат болката. Те също така използват изображения, лекарства и други научни постижения за диагностициране на състояния и осигуряване на лечение.

Състояния, които лекуват

Остеопатите лекуват много състояния, но може би са най-известни с лечението на мускулно-скелетни заболявания, включително:

  • болка в гърба
  • тенис лакът
  • замръзнало рамо
  • артрит
  • тендинопатии

Какво прави хиропрактикът?

Хиропрактиците използват нежна манипулация и бърз натиск с ръце върху гръбначния стълб и други стави, за да освободят заклещените нерви, да възстановят здравето на нервната система и да облекчат болката.

Състояния, които лекуват

Хиропрактиците обикновено лекуват проблеми, които произтичат от мускулите или скелетната система. Те могат да включват:

  • болки в кръста
  • болка във врата
  • ишиас
  • главоболие

Някои хиропрактици може да твърдят, че лекуват други състояния като менструални спазми или високо кръвно налягане. Въпреки това нито едно изследване не показва ясна полза от хиропрактиката за състояния, които не са свързани с мускулно-скелетната система, според Национален център за допълващо и интегративно здраве.

Как да намерите професионалист близо до вас

Американската остеопатична асоциация поддържа база данни, която ви позволява да търсите остеопат във вашия район.

Американската асоциация по хиропрактика също поддържа база данни с възможност за търсене на своя уебсайт.

На всеки сайт въведете своя град или пощенски код, за да потърсите здравен специалист близо до вас.

Често задавани въпроси

Кое е по-добре, хиропрактор или остеопат?

Докато хиропрактиците могат да помогнат при мускулно-скелетни проблеми, остеопатите имат напреднало обучение в интегрираните телесни системи. Остеопатите могат също да предписват лекарства, когато са необходими.

Кога трябва да видя остеопат или хиропрактор?

Лечението с хиропрактика може да бъде ефективно за болка, която идва от гърба и врата, включително главоболие и ишиас.

Остеопатът може да лекува други ставни и мускулни болки в цялото тяло, както и да изследва начина на живот и факторите на околната среда, които могат да допринесат за нараняване или заболяване.

Остеопатът може също да се счита за професионалист по първична медицинска помощ и може да се консултира с други медицински специалисти, когато имате нужда от многоизмерен подход към лечението.

Каква е разликата между остеопатичната манипулация и хиропрактиката?

Както остеопатите, така и хиропрактиците използват спинална манипулация при лечението. Това включва прилагане на натиск и бърз тласък с ръце на едно или повече места по протежение на гръбначния стълб, за да подравните прешлените.

Остеопатите също използват остеопатична манипулация. Това включва разтягане, лост на мускулите и крайниците, мускулна активация и движение на ставите.

Какви са недостатъците на остеопатията?

Качеството на остеопатичната манипулация може да варира значително в зависимост от обучението на лекаря, колко често извършва манипулация и нивото на техния опит. Също така може да има голяма разлика в начина, по който един лекар извършва манипулация и как друг го прави, въз основа на тяхното обучение.

Освен това може да имате повече затруднения при достъпа или намирането на остеопат в сравнение с хиропрактор.

Остеопатията и хиропрактиката са допълващи се форми на медицина, които се фокусират върху възстановяването на тялото до състояние без заболяване или нараняване чрез манипулация на мускулите и костите.

Разликите между остеопатите и хиропрактиките започват с тяхното обучение.

Доктор по остеопатия посещава медицинско училище, докато хиропрактор посещава специализирана програма по хиропрактика. Остеопатът ще премине 3–8 години клинично обучение след медицинско училище.

И остеопатите, и хиропрактиците използват мускулна и скелетна манипулация.

Хиропрактиците се фокусират повече върху гръбначния стълб и върху лечението на болки в гърба, врата и главата. Остеопатите могат да лекуват много състояния, но също така ще използват манипулация на тялото, за да възстановят подравняването и да облекчат болката.

Остеопатите също могат да бъдат доставчици на първична медицинска помощ в някои случаи и могат да предписват лекарства, но хиропрактиците не могат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss