Каква е разликата между артрит и ишиас?

Две често срещани причини за болки в гърба са артрит и ишиас. Въпреки че и двете засягат гръбначния стълб и гърба, те не са резултат от един и същ проблем и има различни лечения и перспективи за тези състояния.

Болката в гърба може да се появи в много форми. Може да се почувства като внезапен, остър удар; пулсираща, хронична болка; или евентуално болезнена скованост, която затруднява ставането от леглото.

Наистина болките в гърба са едно от най-честите заболявания лице на американците. Това също е водеща причина за увреждане. Хроничната болка в гърба струва на американците милиарди всяка година за лечение и спешна помощ.

Но болките в гърба не трябва да се пренебрегват. Идентифицирането на вероятната причина може да доведе до полезно лечение и дори облекчение.

Тази статия ще ви помогне да разберете по-добре разликите между артрит и ишиас, две често срещани причини за болки в гърба, и как тези две състояния се лекуват в опит да се облекчи болката, която могат да причинят.

Артрит или ишиас? Как да различим

Вярно е, че артритът на гръбначния стълб и ишиасът причиняват един подобен симптом: болка. Но оттам нататък симптомите на тези две състояния са доста различни. Лечението при тях също е различно.

Илюстрация от Джейсън Хофман

Артрит в гръбначния стълб

Артритът е термин, използван за описване на болки в ставите с възпаление в тялото. Артритът не е една болест. То включва няколко състояния, които могат да повлияят на ставите.

Анкилозиращият спондилит е вид артрит, който може да засегне гръбначния стълб. Но остеоартритът е най-честата причина на болка и скованост в гърба.

Остеоартритът се развива с течение на времето. С възрастта омекотяващите хрущяли и дискове между костите на гръбначния стълб (известни като прешлени) започват да се износват. Това намалява пространството между костите и може да окаже натиск върху ставите и връзките в гръбначния стълб. Ето защо остеоартритът понякога се нарича артрит на „износване“.

Болката и сковаността, които придружават остеоартрита, се развиват постепенно в повечето случаи. Промените в гръбначния стълб са бавни, така че болката също се развива бавно. Често обаче това е хронично заболяване и увреждането на ставите ще продължи.

Честите симптоми на остеоартрит на гръбначния стълб включват:

 • затруднено движение или ограничено движение
 • скованост
 • болка, често тъпа и болезнена
 • подуване
 • симптомите се влошават след движение

Остеоартритът на гръбначния стълб може да засегне всеки, но е по-често при хора на възраст 60 и повече години. Освен това става все по-често срещано, колкото повече остарявате.

Ако сте имали нараняване на гърба, когато сте били по-млади, артритът на гръбначния стълб може да се развие по-рано от 60-годишна възраст. Това е така, защото хрущялът може да бъде повреден и да се разпадне по-рано.

Наднорменото тегло или затлъстяването също може да увеличи риска от артрит на гръбначния стълб. Допълнителното тегло, особено в областта на корема, може да окаже по-голям натиск върху ставите на гръбначния стълб. Това ускорява щетите от „износване“.

ишиас

Ишиасът е термин, използван за описване на всяко състояние, което причинява възпаление или дразнене на седалищния нерв. Този голям нерв се простира от долната част на гърба до бедрата, задните части и краката.

Ишиасът обикновено е резултат от внезапна промяна в гръбначния стълб, като например изплъзване на диска. Това се случва, когато един от дисковете или амортизиращият хрущял между костите на гръбначния стълб е наранен. Меката, желатинова част на вътрешния диск пробива или се изплъзва през по-твърдата външна част.

Симптомите на ишиас обикновено се появяват внезапно. Те могат да се появят след цял ден преместване на мебели или неудобно спане на диван или легло. Симптомите могат да бъдат тежки, дори изтощителни, но също така могат да изчезнат, дори и без лечение, за няколко седмици.

Честите симптоми на ишиас включват:

 • остра, внезапна болка
 • болка, която се простира от долната част на гърба към бедрото, бедрото и крака
 • слабост или изтръпване в бедрата и краката

 • симптомите могат да се подобрят с движение

Ишиасът е по-често срещан при хора на 40-те и 50-те години, но всъщност може да засегне всеки на всяка възраст. С напредването на възрастта, увреждането на гръбначния стълб, като артрит, също може да направи ишиасът по-често срещан.

Потенциални съпътстващи и евентуално свързани състояния могат да възникнат при ишиас. Тези възможни причини могат да включват:

 • спинална стеноза
 • дегенеративно дисково заболяване
 • невромускулно разстройство като разстройство на пириформис

Може ли артритът да причини ишиас?

Да, артритът може да причини ишиас. Остеоартритът на гръбначния стълб може да увреди и разруши омекотяващите дискове и хрущяла между костите на гръбначния стълб. Тъй като увреждането се влошава, седалищният нерв може да се раздразни или възпали. Рискът от подхлъзване на дисковете също е по-висок, а това увеличава риска от ишиас.

Артритът в гръбначния стълб също може да причини развитие на костни шипове. Тези костни израстъци по гръбначния стълб са малки, но могат да бъдат назъбени. Те могат да окажат натиск върху лумбалните нерви.

Може ли да имате артрит и ишиас едновременно?

Да, възможно е да имате и артрит, и ишиас едновременно – и цялата болка и дискомфорт, които съпътстват и двете състояния.

Артритът причинява продължаващо, хронично увреждане на гръбначния стълб. Това излага нервите около гръбначния стълб на риск от възпаление и нараняване. Това включва седалищния нерв.

Ако имате артрит на гръбначния стълб, поставянето на правилната диагноза и лечение може да помогне за намаляване на симптомите на състоянието. Може също да помогне за намаляване на риска от подхлъзване на диска или друго нараняване, което може да доведе до ишиас.

Лечение и медицински грижи

Болката, която се появява бавно, може да се почувства като типична част от стареенето. Внезапната болка обаче често кара хората да получат спешна помощ. Но и двете състояния се нуждаят от правилна диагноза от медицински специалист, за да можете да получите правилното лечение и да предотвратите по-нататъшно увреждане.

Лечение на артрит

Лечението на артрит има за цел да намали болката и възпалението, като същевременно подобрява подвижността.

Медикаментите са обичайна възможност за лечение на артрит. Тези лекарства могат да включват болкоуспокояващи без рецепта (OTC), като ибупрофен.

В по-тежки случаи могат да бъдат предписани мускулни релаксанти с рецепта. Могат да се използват и болкоуспокояващи опиоиди, но те често се предписват само за кратки периоди от време.

В допълнение към управлението на болката, медицинският специалист вероятно ще препоръча домашни упражнения или физиотерапия. Тези лечения могат да ви научат на движения и разтягания, които могат да помогнат за намаляване на болката и осигуряване на облекчение.

Аеробика, тренировки с тежести, йога и упражнения за съпротива също могат да се използват у дома или с физиотерапевт, за да укрепите мускулите на сърцевината и гръбначния стълб и да се надяваме да намалите бъдещи възпаления и наранявания.

В редки случаи може да се наложи операция за възстановяване на дискове или отстраняване на костни шипове.

Лечение на ишиас

Дори и без лечение, ишиасът може да изчезне от само себе си за няколко седмици, но тъй като болката може да бъде толкова изтощителна, обикновено е необходимо лечение.

Лечение за симптомите на ишиас включват болкоуспокояващи лекарства, както без рецепта, така и с рецепта. Мускулните релаксанти могат да бъдат предписани за намаляване на болката, а нестероидните противовъзпалителни лекарства могат да помогнат за намаляване на възпалението.

Леките разтягания могат да помогнат за облекчаване на болката и изтръпването в гърба и краката. Обикновено е препоръчително да избягвате всякакви дейности, които влошават болката, като седене или изправяне за дълги периоди от време.

Топли и студени компреси също могат да бъдат полезни. Редуването между тези две може да помогне за намаляване на възпалението и болката.

В някои случаи може да са необходими стероидни инжекции за незабавно облекчение. Може също да се наложи операция, ако структурен проблем в гръбначния стълб или таза оказва натиск върху лумбален нерв.

Долния ред

Болката в гърба не трябва да се приема за даденост с възрастта. Разбира се, износването и разкъсването на костите на гръбначния стълб и бедрата може да причини болка и скованост, но изтощителната болка не е сигурна.

Както ишиасът, така и остеоартритът могат да повлияят на гръбначния ви стълб и с възрастта са по-чести. Но и двете състояния могат да бъдат лекувани, а в някои случаи болката и симптомите, които причиняват, дори могат да бъдат предотвратени.

За да получите правилното лечение, първо се нуждаете от точна диагноза. Така че, ако изпитвате болка или скованост в гърба, уговорете си час за посещение при лекар или медицински специалист. Получаването на правилния тип лечение може да осигури облекчение, да намали болката и да подобри вашата мобилност и качество на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss