Каква е очакваната продължителност на живота на хората с изтичаща сърдечна клапа?

Изтичащата сърдечна клапа може да доведе до животозастрашаващи усложнения. Състоянието обаче често е лечимо с процедури за ремонт или подмяна на клапа, което може да увеличи продължителността на живота ви.

За да функционира сърцето ви правилно, неговите четири клапи трябва да могат да се отварят правилно и да се затварят плътно, за да се гарантира, че кръвта тече в правилната посока през камерите на сърцето ви. Спукана сърдечна клапа, известна още като клапна регургитация, означава, че кръвта може да тече назад, вместо да се движи напред. Това повишава риска от образуване на кръвни съсиреци и други усложнения като аритмия и сърдечна недостатъчност.

В леки случаи изтичащата сърдечна клапа може да няма симптоми и да не изисква лечение, освен редовни прегледи. Но в по-тежки случаи може да се наложи ремонт или подмяна на клапата. Когато са налице симптоми на клапна регургитация, те могат да включват:

 • гръдна болка или дискомфорт
 • сърцебиене
 • замаяност
 • задух

Ключът към избягване на животозастрашаващи усложнения е да посетите лекар или здравен специалист, ако имате симптоми на клапна регургитация. Те могат да диагностицират причината за вашите симптоми и да разработят правилната програма за лечение за вас. Ако клапната регургитация е по-тежка, може да се нуждаете от ремонт или подмяна на клапата.

Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC), около 2,5% от населението на САЩ има някакъв вид клапно заболяване, докато около 13% от възрастните на възраст 75 и повече години имат клапно заболяване.

Какво може да повлияе на продължителността на живота, ако имате клапна регургитация?

Прогнозата за някой с изтичаща сърдечна клапа зависи от това коя клапа е засегната и тежестта на регургитацията. Четирите клапи на сърцето включват:

 • аортна клапа
 • митрална клапа
 • белодробна клапа
 • трикуспидна клапа

Всяка клапа може да развие регургитация или обратния проблем, стеноза – състояние, при което клапата става твърда и вече не може да се отвори достатъчно широко, за да позволи достатъчно кръв да тече през нея.

Напредването на възрастта е само един фактор, който може да повлияе на продължителността на живота при регургитация на сърдечната клапа. Друг важен фактор е наличието на други сърдечни заболявания като:

 • аритмия
 • заболяване на коронарната артерия
 • кардиомиопатия
 • вродени сърдечни дефекти
 • предишен инфаркт или инсулт

Колкото по-дълго сериозна регургитация на сърдечната клапа не се лекува, толкова по-висок е рискът от сърдечни усложнения.

Тежестта на клапната регургитация може също да повлияе на продължителността на живота, дори ако клапата е ремонтирана или сменена.

Ако имате нужда от ремонт или подмяна на клапа, друго важно съображение е опитът на сърдечния хирург. Например, проучване от 2017 г. предполага, че операцията на митралната клапа, извършена от сърдечен хирург, който извършва най-малко 25 процедури на митралната клапа годишно, значително повишава шансовете ви за успех на операцията и живот повече от година след операцията.

Продължителност на живота при регургитация на митралната клапа

Митралната клапа позволява на кръвта да тече от лявото предсърдие надолу към лявата камера, основната помпена камера на сърцето. Изтичане на митрална клапа означава, че кръвта може да тече обратно в лявото предсърдие.

Без ефективно лечение заболяването на митралната клапа може да принуди сърцето да работи по-усилено, за да изпомпва кръв към тялото, което повишава риска от сърдечна недостатъчност.

А Доклад за 2020 г предполага, че 1-годишната смъртност при по-възрастни хора, които имат регургитация на митралната клапа, но не се подлагат на ремонт или смяна на клапа, е около 14%. Процентът на хората, които не оцеляват повече от година след поставянето на диагнозата, се увеличава значително с възрастта.

Въпреки това, а Проучване от 2020 г предполага, че възстановяването на клапата при тежка регургитация на митралната клапа може да възстанови продължителността на живота на човек до тази на някой от широката общественост на възраст между 40 и 89 години.

Каква е смъртността?

Коефициентът на смъртност е мярка за броя на смъртните случаи поради конкретно заболяване в определена популация за определен период от време.

Продължителност на живота при регургитация на аортна клапа

Аортната клапа позволява на кръвта да премине от лявата камера в аортата и останалата част от тялото. Ако кръвта се просмуче обратно в лявата камера – определението за регургитация на аортната клапа – сърцето трябва да изпомпва по-силно, за да изтласка достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото. Това може да доведе до:

 • сърдечна недостатъчност
 • ендокардит (възпаление на вътрешната обвивка на сърцето)

 • аритмия
 • смърт

Изследванията показват, че около 75% от хората с тежка регургитация на аортната клапа, известна още като аортна недостатъчност, живеят поне 5 години след диагностицирането с консервативно лечение, но само 50% живеят 10 години. Прогнозите за продължителността на живота обаче спадат до около 2 години, ако тежката регургитация на аортната клапа не се лекува и води до застойна сърдечна недостатъчност.

Според а Проучване от 2021 г, средната продължителност на живота за лица на възраст от 60 до 64 години, които се подлагат на хирургическа смяна на аортна клапа, е 16,2 години. За хората на 85 или повече години средната продължителност на живота след смяна на клапа е 6,1 години.

Продължителност на живота при регургитация на трикуспидалната клапа

Трикуспидалната клапа разделя дясното предсърдие от дясната камера, която изпомпва кръв към белите дробове, за да се насити с кислород.

Регургитацията на трикуспидалната клапа означава, че кръвта се връща обратно в дясното предсърдие. Състоянието може да причини значителни промени в налягането в дясната камера. Това може да повиши риска от сърдечна недостатъчност или развитие на често срещана аритмия, наречена предсърдно мъждене.

Според а 2022 хартиясредната 5-годишна смъртност при изолирана трикуспидна регургитация е около 48%.

Продължителност на живота при регургитация на белодробната клапа

Белодробната клапа позволява на кръвта да премине от дясната камера към белите дробове, където тя поема кислород, преди да се върне към сърцето, за да бъде изпомпана към тялото.

При белодробна регургитация кръвта тече обратно към дясната камера, преди да се насити с кислород. Това е най-рядко срещаният тип клапна регургитация.

Честите причини за белодробна регургитация включват:

 • вродено сърдечно заболяване
 • белодробна хипертония, повишаване на кръвното налягане в артериите, доставящи кръв към белите дробове

Белодробната регургитация може да доведе до сърдечен шум и ин редки случаисърдечна недостатъчност.

Според а Проучване от 2021 г на индивиди, които са претърпели смяна на белодробна клапа, процентът на преживяемост 10 години след процедурата е около 90%.

Може ли спукана сърдечна клапа да бъде коригирана без операция?

В някои случаи изтичащата сърдечна клапа може да бъде поправена или заменена с минимално инвазивна катетърна процедура вместо операция на отворено сърце. Не всеки обаче е кандидат за този вид процедура.

При минимално инвазивна катетърна процедура катетър (тънка, гъвкава тръба) се прокарва през кръвоносен съд в слабините ви и до сърцето ви. Катетърът ще бъде оборудван с инструменти, които позволяват или ремонт, или подмяна на засегнатата сърдечна клапа.

Ако лекар е препоръчал ремонт или подмяна на клапа, попитайте го дали минимално инвазивната процедура с катетър е подходяща за вас.

Как да разберете дали изтичащата сърдечна клапа се влошава?

В много случаи спуканата сърдечна клапа бавно се влошава с времето. Важно е да следите симптомите си и да отбелязвате всички промени. Някои симптоми, които могат да показват, че сърдечната клапа е спукана може да се влоши включват:

 • повишен задух, дори когато не се напрягате
 • невъзможността да се поеме дълбоко въздух в легнало положение
 • повишени пристъпи на замайване или чувство на замаяност
 • по-чести пристъпи на гръдна болка или дискомфорт
 • необичайно подуване на краката, глезените или стъпалата
 • по-чести епизоди на ускорен, трептящ сърдечен ритъм
 • необясними припадъци

Долния ред

Изтичащата сърдечна клапа може да е достатъчно лека, че да не причинява симптоми и да не изисква лечение за възстановяване на здравия кръвен поток. В леки случаи изтичащата сърдечна клапа може да няма никакво влияние върху продължителността на живота ви.

Но в сериозни случаи спуканата сърдечна клапа често изисква лечение, като подмяна или ремонт на клапа. Без подходяща диагноза и лечение регургитацията на сърдечната клапа може да повлияе на продължителността на живота ви, особено ако заболяването на клапата е довело до други сърдечни усложнения.

Ако имате симптоми на клапна регургитация, добре е да посетите лекар. Ранното лечение, преди да възникнат други усложнения, може да удължи продължителността на живота ви и да подобри качеството на живота ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss