Каква е връзката между упражненията и болестта на Алцхаймер?

Упражнението не може да излекува Алцхаймер, но може да забави прогресията му и да подобри качеството на живот. И въпреки че няма окончателен начин за предотвратяване на Алцхаймер, упражненията могат да намалят риска.

Аеробните упражнения могат да помогнат за насърчаване на здравословния кръвен поток към мозъка и да намалят натрупването на определени протеини, свързани с болестта на Алцхаймер. Чрез намаляване на натрупването на тези протеини, редовните упражнения могат да помогнат за забавяне на заболяването и да подобрят когнитивната функция и паметта.

Но хората с болестта на Алцхаймер може да се сблъскат с уникални предизвикателства да се занимават с редовни упражнения. Прочетете, за да научите повече за връзката между упражненията и болестта на Алцхаймер и как хората с болестта на Алцхаймер могат безопасно и ефективно да се занимават с физическа активност.

Могат ли упражненията да забавят Алцхаймер?

Докато има няма лек за болестта на Алцхаймер, изследванията показват, че редовните упражнения могат да помогнат за забавяне на нейното прогресиране.

Участие в упражнения с умерена интензивност като бързо ходене или танци може да подобри притока на кръв към мозъка и намалявам натрупването на бета-амилоид и тау протеини.

Тези протеини се натрупват в мозъка, което води до характерните симптоми на болестта на Алцхаймер. Чрез намаляване на натрупването им, редовните упражнения могат да помогнат за забавяне на прогресията на заболяването.

Освен това упражненията при болестта на Алцхаймер могат да подобрят когнитивната функция и паметта, което води до подобряване на здравето на мозъка.

Как упражненията помагат на хората с Алцхаймер?

Ползите от редовните упражнения за хора с Алцхаймер включват:

 • подобрена когнитивна функция
 • подобрена физическа годност, водеща до по-голяма независимост
 • подобрена способност за извършване на редовни задачи, като почистване, готвене и обличане
 • подобрен сън
 • увеличени възможности за социално взаимодействие
 • намален риск на залез
 • намален риск от сърдечно-съдови проблеми, остеопороза и диабет
 • подобрена увереност, самочувствие и настроение

А 2020 преглед също така отбелязва, че упражненията имат по-малко странични ефекти от лекарствата и хората с Алцхаймер са по-склонни да се придържат към рутинни упражнения.

Беше ли Ви полезно?

Кои са най-добрите упражнения за хора с Алцхаймер?

Най-подходящото упражнение за Алцхаймер може да варира в зависимост от стадия на заболяването.

Ранен до среден етап

В ранните до средните стадии на болестта на Алцхаймер аеробните дейности като бързо ходене, плуване и леки силови тренировки могат да бъдат от полза, според преглед на изследване от 2020 г.

Тези упражнения могат да помогнат за подобряване на сърдечно-съдовото здраве, гъвкавостта и мускулната сила, без да причиняват прекомерно напрежение или дискомфорт.

Късен етап

Според а 2023 прегледкомбинация от програми за упражнения, които включват аеробика, сила, баланс и координация, може да бъде от полза в късните стадии на Алцхаймер.

Здравните специалисти може да препоръчат да седите без опора за няколко минути всеки ден, за да укрепите стойката си и да лежите на леглото, за да помогнете за разтягане.

Въпреки това, помислете за разговор със здравен специалист, преди да започнете нова програма за упражнения, за да осигурите безопасност и комфорт.

Какви са другите начини хората с Алцхаймер да останат физически активни?

В допълнение към традиционните упражнения има и други начини хората с Алцхаймер да останат физически активни. Те могат да включват:

 • ходене: Редовните разходки могат да бъдат чудесен начин да останете активни и да подобрите сърдечно-съдовото здраве. Въпреки това, помислете дали да имате ходещ приятел или болногледач за безопасност.
 • Танцуване: Танцът е физически ангажиращ, психически стимулиращ и социално приятен. Може да помогне за подобряване на баланса, координацията и цялостното благосъстояние.
 • Градинарство: Градинарството може да осигури нежно упражнение чрез засаждане, плевене и поливане. Терапевтично градинарство предлага и сетивна стимулация и връзка с природата.
 • Адаптирани упражнения: Може да се наложи да адаптирате упражненията според вашите способности и ограничения. Нежното разтягане, упражненията на стол или модифицираната йога могат да поддържат подвижността и гъвкавостта, като същевременно намаляват риска от нараняване.
 • Групи за упражнения: Присъединяването към групи за упражнения за хора с Алцхаймер може да осигури подкрепяща и приобщаваща среда за поддържане на физическа активност.

Съвети за физическа активност при хора с Алцхаймер

Грижата за човек с Алцхаймер може да има няколко предизвикателства, включително осигуряване на възможности за физическа активност. Ето няколко съвета за улесняване на физическата активност:

 • Изберете познати и приятни дейности: Изберете дейности, на които любимият ви е харесвал. Познаването може да помогне за повишаване на мотивацията и ангажираността.
 • Поддържайте рутина: Последователността във времето и продължителността на упражненията може да помогне за създаването на структура и предвидимост, намалявайки възбудата и съпротивата.
 • Променете дейностите въз основа на способностите: Регулирайте интензивността и сложността на дейностите, за да съответстват на текущите им възможности. Започнете с прости движения и постепенно увеличавайте предизвикателството според поносимостта.
 • Интегриране на когнитивна стимулация: Включете стимулиращи дейности, докато сте физически активни. Това може да включва прости игри, пъзели или включване на последователности от движения заедно с когнитивни задачи.
 • Използвайте музиката като мотиватор: Музиката има мощен ефект върху настроението и ангажираността. Пуснете любимите им мелодии, за да подобрите мотивацията и насладата по време на физически дейности.
 • Помислете за носене на идентификационна гривна или етикет: Ако любимият ви може да излиза на разходка самостоятелно, помислете дали да не носи лична гривна или етикет с името си и вашата информация за контакт, в случай че се нуждае от помощ или се дезориентира.
Беше ли Ви полезно?

Могат ли упражненията да предотвратят Алцхаймер?

Въпреки че няма окончателен начин за предотвратяване на болестта на Алцхаймер, воденето на физически активен начин на живот може да помогне за намаляване на риска или забавяне на появата му.

Изследванията също така свързват редовните упражнения с подобрените сърдечно-съдово здраве, намалено възпалениеи подобрена мозъчна функция при възрастни хора.

Следователно, включването на комбинация от аеробни упражнения, силови тренировки и мозъчно-стимулиращи дейности в ежедневието може да допринесе за по-здрав мозък и намален риск от развитие на Алцхаймер.

Често задавани въпроси

Ето някои често задавани въпроси относно упражненията при Алцхаймер.

Колко упражнения трябва да правят хората с Алцхаймер?

Авторите на проучване от 2020 г. препоръчват хората с Алцхаймер да се занимават с редовни упражнения с умерена интензивност поне 45 минути на ден във възможно най-много дни от седмицата. Но това може да варира в зависимост от цялостното здраве и способности.

Какви упражнения трябва да избягват хората с Алцхаймер?

Хората с Алцхаймер трябва да избягват сложни движения или упражнения с голямо въздействие, които изискват бързо вземане на решения или сложна координация и упражнения, които могат да ги изложат на риск от нараняване.

Коя е най-добрата диета за хора с Алцхаймер?

Изследванията показват, че диета MIND, която е богата на плодове, зеленчуци, пълнозърнести храни, постни протеини и здравословни мазнини, може да е най-добра за хора с Алцхаймер, тъй като допринася за здравето на мозъка и цялостното благосъстояние. Необходими са обаче повече проучвания.

Докато упражненията не могат да излекуват болестта на Алцхаймер, редовната физическа активност може да забави прогресията и да подобри когнитивната функция.

Можете да подобрите качеството си на живот, като включите правилните упражнения, участвате в алтернативни дейности и следвате здравословен начин на живот.

Препоръчително е да съобразите рутинните упражнения с възможностите си. Помислете за разговор със здравен специалист, преди да започнете нова програма за упражнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss