Каква е връзката между остеопорозата и затлъстяването?

Сърдечните заболявания, диабетът и инсултът са здравословни усложнения, често свързани с наднорменото телесно тегло, но има връзка между остеопорозата и затлъстяването, която не бива да се пренебрегва.

Остеопорозата е заболяване на костите, характеризиращо се с намаляване на костната здравина и минерална плътност. Засяга повече от 200 милиона хора по целия свят и е по-често срещано при хора, които са определени като жени по рождение.

Докато остеопорозата често се разглежда като състояние, което засяга главно застаряващото население, тя не е естествена част от стареенето и всеки на всяка възраст може да бъде диагностициран с остеопороза.

Традиционно ниският индекс на телесна маса (ИТМ) се свързва с по-висок риск от остеопороза, но изследванията показват, че това може да е вярно и в противоположния край на спектъра.

Може ли затлъстяването да причини остеопороза?

Понастоящем няма доказателства, които да показват, че затлъстяването директно причинява остеопороза. Пренасянето на наднормено тегло може да има както защитно, така и вредно въздействие върху здравето на костите.

Някога се смяташе, че затлъстяването предпазва главно от остеопороза. Теорията — подкрепена от изследвания — беше, че колкото по-голяма тежест трябваше да носи скелетът ви, толкова по-здрави и по-плътни ставаха костите ви.

Сега изследванията предполагат, че ползите от механичното натоварване на теглото върху тялото може да не са достатъчни, когато става въпрос за други характеристики на затлъстяването.

Затлъстяването прави повече в тялото ви, отколкото просто да добавя тегло – то засяга множество биологични процеси и може да доведе до хронични заболявания, които могат да компрометират здравето на костите.

Каква е връзката между ИТМ и остеопорозата?

Вашият ИТМ е изчисление на теглото ви в килограми, разделено на височината ви в метри. Той предоставя обща представа за това къде е нивото на телесните ви мазнини в клиничен мащаб.

Ниският ИТМ исторически е бил рисков фактор за остеопороза, тъй като поднорменото тегло може да означава имате по-малко кост за загуба като цяло.

ИТМ не винаги е точно описание на телесните ви мазнини. Може да надцени телесните мазнини, ако имате мускулна конструкция, и може да подцени телесните мазнини, ако сте загубили мускулна маса.

А 2018 г проучване разглеждайки ИТМ спрямо процента на телесните мазнини (PBF) като показатели за костна плътност, установихме, че PBF е по-точен показател за здравето на костите.

Как затлъстяването влияе на костната плътност?

Вашите кости не са неактивни. Те са направени от жива тъкан, която се ремоделира и прекроява чрез метаболитни процеси в течение на живота ви.

Подобно на ендокринните органи, костите отделят хормони. Тези хормони са от съществено значение за поддържането на здравето и функцията на костите. Когато метаболитният баланс на костите е нарушен, тяхната здравина и плътност могат да бъдат засегнати.

Изследванията показват, че мастната тъкан (телесната мазнина) отделя свои собствени хормони и вещества. Твърде високите количества телесни мазнини могат да причинят промени в биологията на тялото ви, които косвено засягат костите.

Например адипонектинът е хормон, свързан с регулирането на глюкозата, образуването на кости и противовъзпалителните действия в тялото ви. Хората, живеещи със затлъстяване, често имат по-ниски нива на адипонектин.

Когато нивата на адипонектин са ниски, нивата на някои провъзпалителни цитокини стават високи. Това създава каскада от реакции в тялото ви, които в крайна сметка създават резорбция на костната тъкан обратно в тялото.

Други фактори

Дисбалансът на хормоните е само една част от пъзела затлъстяване-остеопороза. Според 2020 г прегледшепа други фактори, съпътстващи затлъстяването, могат да влязат в действие, включително:

  • дефицит на витамин D
  • натрупване на мазнини в костния мозък
  • диета с високо съдържание на мазнини
  • метаболитни заболявания
  • има повече висцерална коремна мазнина в сравнение с подкожна коремна мазнина

Всичко това може да създаде микросреда в тялото ви, която компрометира здравето на костите.

Висцералната коремна мазнина, като мастните натрупвания около органите и дълбоко в корема, може да бъде по-метаболитно активна в сравнение с мазнината точно под кожата (подкожна мазнина).

Това означава, че висцералната мазнина може да бъде по-разрушителна за процесите в тялото ви, отколкото подкожната мазнина.

Остеосаркопенично затлъстяване

Остеосаркопеничното затлъстяване е сравнително нов термин, използван за описание на случаите, когато прогресивната загуба на мускулна маса и сила (саркопения) и състоянията на нарушено здраве на костите (като остеопороза) се появяват заедно със затлъстяването.

Не всеки, който живее със затлъстяване и има загуба на костна маса, има остеосаркопенично затлъстяване.

Това състояние трябва също така да отговаря на критериите за саркопения, мускулно-скелетно заболяване, при което физическата работоспособност, мускулната сила и качеството или количеството на мускулите прогресивно намаляват.

Беше ли Ви полезно?

Рисков фактор за остеопороза ли е заседналият начин на живот?

Поговорката „ако не го използвате, губите го“ е вярна, когато става дума за риск от остеопороза.

Вашите кости реагират на физическа активност точно както другите тъкани в тялото ви. Упражнението не само ви помага да достигнете максимална костна маса и сила, но също така може да помогне за предотвратяване на костна загуба с напредване на възрастта, като същевременно намалява риска от падания и фрактури.

Да бъдеш по-малко физически активен е свързано с по-висок риск от остеопороза. Продължителното бездействие намалява търсенето на вашата мускулно-скелетна система, която включва вашите кости, мускули, сухожилия, връзки и меки тъкани. Когато тялото ви няма изисквания, на които да отговаря, то няма нужда да увеличава здравината или плътността на костите.

Може ли остеопорозата да бъде причинена от лоша диета?

Хранителните дисбаланси и недостатъци също могат да увеличат риска от остеопороза. Загубата на кост е свързана с:

  • нисък калций
  • дефицит на витамин D
  • нисък прием на протеини
  • прекомерна диета

Проучване предполага, че диета с високо съдържание на мазнини може да създаде състояние на системно възпаление в тялото, което увеличава костната резорбция и насърчава натрупването на мазнини в костния мозък.

Може ли отслабването да помогне при остеопороза?

Съществуват ограничени изследвания за ползите от загуба на тегло при затлъстяване за остеопороза.

някои доказателства показва, че загубата на тегло може да помогне за промяна на метаболитни фактори, които влияят отрицателно върху здравето на костите. Например загубата на тегло и намаляването на мазнините може да увеличи концентрациите на адипонектин, които спомагат за подобряване на плътността на костната маса.

Отслабването, когато сте диагностицирани с остеопороза обаче, трябва да става бавно и под професионално ръководство, особено ако сте възрастен.

Бързата загуба на тегло може да увеличи загубата на костна маса чрез изчерпване на микронутриенти като калций и витамин D. Внезапното намаляване на механичния стрес може също да доведе до загуба на костна маса, тъй като изискванията към вашата мускулно-скелетна система намаляват.

Долен ред

Някога се смяташе, че остеопорозата и затлъстяването имат положителна връзка – колкото по-голяма тежест носи мускулно-скелетната ви система, толкова по-вероятно е костите ви да бъдат здрави и плътни.

Въпреки че механичните ползи от наднорменото тегло все още съществуват, те може да не отменят многобройните метаболитни предизвикателства от затлъстяването, които могат да компрометират здравето на костите.

Свързаните със затлъстяването хормонални дисбаланси, висцерални и костно-мозъчни мастни натрупвания и системно възпаление могат косвено да причинят отслабване и чупливост на костите.

Докато загубата на тегло може да подобри метаболитните фактори, загубата на твърде много тегло твърде бързо може също да увеличи риска от остеопороза.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss