Каква е връзката между нарколепсията и ADHD?

Нарколепсията и ADHD са две различни разстройства, но те обикновено се наблюдават заедно и може да споделят подобни основни механизми.

На пръв поглед може да изглежда, че нарколепсията и разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) нямат много общо. Знаем, че нарколепсията причинява прекомерна сънливост, докато ADHD е най-известен с хиперактивност.

Но изследванията показват, че тези две неврологични заболявания имат известно припокриване и може дори да споделят някои основни механизми.

Може ли да имате ADHD и нарколепсия?

Не е необичайно да имате едновременно нарколепсия и ADHD. Всъщност до 30% от хората с нарколепсия също отговарят на критериите за ADHD (в сравнение само с 4,4% от общото население).

Но дори и да нямате напълно и двете разстройства, все още има известно припокриване на симптомите.

Симптомите, подобни на ADHD, са много чести при хора с нарколепсия. някои доказателства предполага, че симптомите на ADHD са два пъти по-вероятни при деца и юноши с нарколепсия.

Например, прекомерната дневна сънливост, наблюдавана при нарколепсия, може да доведе до невнимание, лоша изпълнителна функция и проблеми с контрола на импулсите – всички симптоми, които имитират ADHD и реагират добре на стимуланти.

По същия начин хората с ADHD често имат проблеми, свързани със съня. Изследванията показват, че проблеми със съня се съобщават при приблизително 25%–50% от хората с ADHD. И едно проучване установиха, че 3 от 15-те деца участници с ADHD показват симптоми, подобни на нарколепсия по време на сън.

Понякога припокриването на симптомите между двете заболявания може да доведе до погрешна диагноза.

Свързани ли са ADHD и нарколепсията?

Нарколепсията и ADHD са две различни разстройства, но някои доказателства сочат, че те могат да споделят някои общи механизми.

Един основен механизъм може да включва невротрансмитера норадреналин. Смята се, че ADHD е свързано с дисрегулацията на невротрансмитерите допамин и норадреналин. Изследванията показват, че дисфункцията на норадреналин може също да доведе до промени в REM съня, подобно на това, което се наблюдава при нарколепсията.

Както ADHD, така и нарколепсията се лекуват ефективно със стимуланти, които са насочени към тези специфични невротрансмитери.

Друго сходство между двете заболявания е свързано с това как желязото се метаболизира в тялото. Проучване предполага, че ниските нива на желязо често се наблюдават както при ADHD, така и при нарколепсия и че ниските нива на желязо също са свързани с по-голяма тежест на симптомите.

Някои доказателства също сочат генетична връзка между нарколепсията и ADHD.

Някои хора с ADHD и хиперсомния (прекомерна сънливост през деня или продължителен нощен сън) отговарят на диагностичните критерии за тип 2 нарколепсия, наричана още нарколепсия без каталепсия (внезапни, кратки епизоди на мускулна слабост, предизвикани от силни емоции).

Тези индивиди нямат специфична генетична черта, наблюдавана при хора с нарколепсия тип 1 (нарколепсия с каталепсия), както и тези с нарколепсия тип 2 без ADHD. Това може да предполага, че хората с ADHD и хиперсомния имат свой собствен подтип на тип 2 нарколепсия.

ADHD и симптоми на нарколепсия

Нарколепсията е нарушение на съня, характеризиращо се с прекомерна дневна сънливост, възникваща самостоятелно или с внезапни, кратки епизоди на мускулна слабост, предизвикана от силни емоции (катаплексия).

Има два основни вида нарколепсия:

 • Нарколепсия тип 1 (нарколепсия с катаплексия): Тип 1 включва ниски нива на хипокретин (мозъчен химикал, който регулира съня и будността) или наличие на катаплексия и прекомерна сънливост през деня.
 • Нарколепсия тип 2 (нарколепсия без катаплексия): Тип 2 включва прекомерна сънливост през деня без катаплексия и с нормални нива на хипокретин.

ADHD е разстройство на неврологичното развитие, характеризиращо се с трудности при обръщане на внимание, импулсивност и хиперактивност.

Диагностичните критерии за ADHD разделят хората на следните типове:

 • невнимателен
 • хиперактивно-импулсивен
 • комбинирано представяне

Някои симптоми, които могат да се наблюдават както при нарколепсия, така и при ADHD, включват:

 • прекомерна сънливост през деня
 • затруднено обръщане на внимание или запазване на концентрацията
 • импулсивност или затруднено контролиране на поведението
 • трудности с организацията и управлението на времето
 • хиперактивност или безпокойство
 • нарушения на съня, като трудности при заспиване или задържане на съня

Има и някои различни разлики между двете разстройства. Например „пристъпите на сън“ (внезапно заспиване без предупреждение) и катаплексията са различни симптоми на нарколепсия, които не са типични симптоми на ADHD.

Лекарства за ADHD и нарколепсия

Има няколко лекарства, които могат да се използват за лечение както на нарколепсия, така и на ADHD.

Някои стимуланти, като модафинил (Provigil) и armodafinil (Nuvigil), често се използват за повишаване на бдителността и будността при нарколепсия. Тези лекарства могат също да бъдат предписани не по предназначение, за да помогнат за справяне със симптомите на ADHD, като невнимание и импулсивност.

Стимулантът метилфенидат (риталин) често се използва за лечение на ADHD и може да се използва не по предназначение за нарколепсия, за да помогне при сънливост през деня.

Други лекарства, които могат да се използват за лечение както на нарколепсия, така и на ADHD, включват амфетамини, като декстроамфетамин (Dexedrine) и lisdexamfetamine (Vyvanse), и нестимуланти, като атомоксетин (Strattera).

Долен ред

Въпреки че две различни разстройства, нарколепсията и ADHD имат припокриване на симптомите и може също да споделят някои основни механизми. И двете са разстройства на неврологичното развитие, които могат да включват сънливост през деня, невнимание и лоша изпълнителна функция.

Ако имате някакви симптоми на нарколепсия или ADHD, обмислете да се свържете със здравен лекар, за да получите професионална диагноза. И двете заболявания са много лечими и правилното лечение може да ви помогне да управлявате симптомите си и да подобрите качеството си на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss