Каква е връзката между екзема, антидепресанти и депресия? 6 ЧЗВ

Маскот/Гети изображения

Антидепресантите са психотропни лекарства с рецепта, които лекуват няколко психични състояния, включително:

 • депресия
 • безпокойство
 • обсесивно-компулсивно разстройство (ОКР)

И все пак, докато антидепресантите помагат за облекчаване на симптомите на горните състояния при много хора, те могат също да причинят редица странични ефекти, като например:

 • гадене
 • главоболие
 • суха уста
 • затруднено заспиване
 • сексуални странични ефекти
 • качване на тегло

Друг потенциален страничен ефект, който може да изпитате? Екзема: състояние, при което кожата ви става суха, сърбяща и възпалена.

Връзката между депресията, антидепресантите и екземата може да бъде объркваща, отчасти защото в някои случаи антидепресантите могат да помогнат лечение симптоми на екзема. Какво още, доказателства също така поддържа силна връзка между екзема и депресия.

По-долу разберете какво знаят експертите в момента за връзката между антидепресантите, екземата и депресията, както и получете отговори на вашите въпроси относно овладяването на симптомите на екзема, докато приемате антидепресанти.

1. Могат ли антидепресантите да причинят екзема?

Според преглед на клиничните изпитвания от 2014 г. екземата може да се появи като страничен ефект от следните лекарства:

 • циталопрам (Celexa)

 • флувоксамин
 • пароксетин (паксил)

 • сертралин (золофт)

 • кломипрамин (анафранил)

 • венлафаксин (Effexor XR)

Според прегледа повечето хора, приемащи антидепресанти, не изпитват никакви странични ефекти, свързани с кожата. Дори и да го направите, е по-вероятно да изпитате прекомерно изпотяване или акне.

Ако развиете екзема, тя вероятно ще се появи през първите няколко дни след началото на лечението. Кожните реакции обикновено изчезват сами, така че не е задължително да спирате лечението, за да се отървете от екземата.

По-старите трициклични антидепресанти (TCAs) са склонни да причиняват повече странични ефекти от по-новите селективни инхибитори на обратното захващане на серотонина (SSRIs). Според изследване от 2014 г. приблизително 1 на 1400 души, приемащи ТСА, съобщават за промени в кожата, в сравнение с около 1 на 2000 души, приемащи SSRI.

2. Защо се появява екзема?

Науката не е напълно сигурна защо антидепресантите предизвикват симптоми на екзема при някои хора. Настоящите теории се фокусират върху два възможни механизма: пот и серотонин.

Пот

Както твърде малкото, така и твърде многото пот могат да допринесат за екзема.

Циталопрам, пароксетин и сертралин могат да изсушат кожата ви и да намалят количеството пот, което произвеждате. Този процес, наречен анхидроза, може да увреди кожата ви и да я направи изключително чувствителна.

Но прекомерното изпотяване или хиперхидрозата се проявява по-често като страничен ефект от антидепресанта, отколкото липсата на пот. Ако потта се задържи върху кожата ви твърде дълго, без да бъде почистена, химикалите в потта ви могат да раздразнят кожата ви.

Серотонин

Според друга теория антидепресантите могат да увеличат количеството серотонин, циркулиращ в кожата ви.

В един 2015 проучване, мишките чешат кожата си много по-често след инжекции със SSRI, което предполага, че се чувстват по-сърбящи. Хората обаче обикновено приемат SSRI под формата на хапчета, а не директно в кожата чрез игла.

Доказано е, че необичайната активност в серотониновите рецептори на вашите нерви причинява сърбеж както при хора, така и при мишки. Това каза, само един доклад за случайот 2004 г., намери доказателства, които предполагат, че пероралните антидепресанти могат да повлияят на нивата на серотонин в кожата на човека достатъчно, за да причинят симптоми.

В това проучване 46-годишен мъж, приемащ флуоксетин, развива сърбящ обрив след консумация на шоколад. Авторите предполагат, че флуоксетинът и шоколадът повишават общите му нива на серотонин и кожата му може да е била необичайно чувствителна към тази промяна.

Бъдещите изследвания, включващи хора, може да предложат повече подкрепа за тази теория.

3. Как антидепресантите лекуват екзема?

Атипичният антидепресант Mirtazapine (Remeron) понякога се предписва не по предназначение за лечение на силен нощен сърбеж, причинен от екзема.

Лекар или друг клиницист може също да предпише други антидепресанти, като флуоксетин и сертралин, за да помогне за намаляване на сърбежа и възпалението.

Експертите все още не са определили как точно антидепресантите облекчават симптомите на екзема. Възможните механизми включват:

Намаляване на периферното възпаление

Когато имунната ви система усети, че кожата ви е атакувана, тя изпраща микроскопични агенти, за да отблъсне нашественика. Последвалото възпаление може да създаде нежни подутини и горещи обриви, които характеризират екземата. Възпалението може също да изпраща сигнали за сърбеж като алармен звънец, за да каже на мозъка ви, че нещо не е наред.

SSRI също могат да намалят възпалението по краищата на вашата нервна система, включително кожата ви. След като имунната ви система се успокои, симптомите на екземата също трябва да се успокоят.

Намаляване на усещането ви за сърбежа

Както бе споменато по-горе, серотонинът, циркулиращ в кожата ви, може да допринесе за сърбежа.

Пероралните антидепресанти повишават най-вече нивата на серотонин в централната нервна система (ЦНС), а не в нервите на повърхността на кожата. Но антидепресантите също могат да подтикнат ЦНС към потискат сигналите за сърбеж идващи от кожата ви. Мозъкът ви намалява силата на сърбежа – нещо като намаляване на звука на радиото – така че да не ви смаже.

SSRIs изглеждат особено добри за стимулиране на този процес.

Намаляване нивата на стрес

Стресът може да повиши нивата на кортизол и да причини възпаление в цялото ви тяло. Това е добре известен отключващ фактор за епизоди на екзема.

Антидепресантите обаче могат да намалят кортизола ви, което от своя страна може да намали възпалението.

Казано по друг начин, антидепресантите не се борят само с възпалението. Те също могат да помогнат за предотвратяване на това да се случи на първо място.

4. Каква е връзката между депресията и екземата?

Според а голямо проучване от 2020 г, възрастните с екзема са с 14% по-склонни да развият депресия, отколкото хората без екзема. Колкото по-тежка е вашата екзема, толкова по-висок е рискът от депресия:

 • Лека екзема: 10% по-висок риск
 • Умерена екзема: 19% по-висок риск
 • Тежка екзема: 26% по-висок риск

Като се има предвид този модел, може да изглежда доста ясно, че екземата може да допринесе за депресия. И все пак авторите на изследването предупреждават, че тази връзка не винаги може да се превърне в причинно-следствена връзка.

Може да получите диагноза екзема преди диагноза депресия, но това не означава автоматично, че екземата е на първо място. За разлика от екземния обрив или сухата кожа, симптомите на депресия могат да бъдат по-малко разпознаваеми, особено когато се появят за първи път.

Други възможни обяснения

Също така е възможно както екземата, така и депресията да са свързани с трети фактор, като например:

 • повишени нива на стрес
 • липса на сън
 • хронично възпаление

Някои случаи на екзема, които се появяват в началото на лечението с антидепресанти, всъщност могат да възникнат в резултат на тези основни фактори, а не като страничен ефект на антидепресанта.

Точно както екземата може да има много причини, редица фактори обикновено допринасят за депресията.

Например, физическите промени, често причинени от екзема, включително обриви и белези, също могат да повлияят на представата за себе си и самочувствието – и двете могат да играят роля в депресията.

5. Кои са другите често срещани причини за екзема?

Разбира се, в много случаи екземата може да няма нищо общо с депресията или лечението с антидепресанти.

Екземата може да има много задействания от околната среда, включително:

 • горещо или студено време
 • прашец
 • мухъл
 • тютюнев дим
 • драскащи се или синтетични тъкани
 • ароматизирани сапуни, лосиони, гелове за бръснене и други продукти за лична хигиена
 • консерванти в почистващи продукти

Някои лекарства, които не са антидепресанти, също могат причиняват екземавключително:

 • инхибитори на имунната контролна точка, които лекуват рак

 • инхибитори на интерлевкин (IL)-17, които лекуват псориатичен артрит

 • пегинтерферон и рибавирин, които лекуват хепатит С

Как да разберете дали вашата екзема е причинена от антидепресанти или нещо друго? За да получите по-добра представа, можете да опитате да си записвате кога се появява вашата екзема.

Например, ако вашата екзема винаги се влошава след деня на пране, може да помислите за смяна на перилните препарати. Но ако вашите епизоди на екзема се случват редовно, независимо от вашия график или външни фактори, това вероятно е свързано с нещо вътрешно, като лекарства или хроничен стрес.

Друг добър вариант е да се свържете с лекар или дерматолог за тестване за алергия. Те ще поставят малки количества алергени в инструмент, който леко надрасква кожата ви. Ако кожата ви реагира на експозицията, тогава вашата екзема може да е свързана с алергия.

6. Какви лечения могат да облекчат симптомите на екзема?

Не е нужно да спирате приема на антидепресанти, за да се отървете от екземата си. Вашият психиатър може да ви прехвърли на подобно лекарство, което не засяга кожата ви.

Основните практики за самообслужване също могат да помогнат много за намаляване на симптомите както на екзема, така и на депресия. Ако имате едновременно екзема и депресия, Националната асоциация по екзема препоръчва:

 • отделяне на време за почивка
 • спи 7-8 часа всяка нощ
 • редовна физическа активност, ако е възможно
 • спазване на противовъзпалителна диета

Ето как да съставите контролен списък за самообслужване.

За облекчение, специфично за екзема, помислете за следните средства:

 • Овлажнявайте кожата си 2–3 пъти ден.

 • Прилагайте локални стероиди за намаляване на възпалението.
 • Вземете антихистамини, за да намалите сърбежа.
 • Подстрижете ноктите си или носете ръкавици, за да намалите щетите от надраскване.

Ако имате тежка, упорита екзема, която не реагира на лечение без рецепта (OTC), добра следваща стъпка може да включва свързване с дерматолог.

Те могат да предпишат лекарства, които променят имунната ви система, да осигурят терапия с мокро обвиване и да предложат насоки за други възможности за лечение.

Долния ред

Антидепресантите понякога могат да причинят симптоми на екзема при някои хора. Учените все още не знаят точно защо се случва тази реакция, особено защото антидепресантите могат да се използват и за лечение на екзема и общ сърбеж.

Като цяло екземата, предизвикана от лекарства, остава сравнително лека и реагира на лекарства и лечения без рецепта. Ако изпитвате продължителен сърбеж, дразнене и други кожни неудобства, докато приемате антидепресант, може би си струва да попитате вашия психиатър или лекар дали да опитате друго лекарство.

Консултацията с дерматолог относно вашите симптоми и потенциални причини също може да бъде от полза, тъй като вашата екзема може да има съвсем различна причина.


Емили Суейм е здравна писателка и редактор на свободна практика, специализирана в психологията. Има бакалавърска степен по английски език от Kenyon College и магистърска степен по писмена форма от California College of the Arts. През 2021 г. тя получи своя сертификат на Съвета на редакторите по науки за живота (BELS). Можете да намерите повече от работата й в GoodTherapy, Verywell, Investopedia, Vox и Insider. Намерете я на Twitter и LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss