Каква е връзката между диабета и диарията?

Диабетът може да причини редица усложнения, като невропатия или увреждане на нервите и свръхрастеж на бактерии. Тези усложнения, заедно с някои лекарства за диабет, могат да увеличат риска от диария.

При човек с диабет тялото изпитва трудности при регулирането на нивата на кръвната захар поради проблеми с инсулина. Този проблем може да доведе до високи нива на кръвната захар и редица усложнения, включително увреждане на нервите или диабетна невропатия.

Диабетната ентеропатия е вид увреждане на нервите, което засяга храносмилателната система. Един на всеки пет души с това усложнение ще получи диария, според проучване, публикувано през 2016 г.

Постоянно високата кръвна захар и продължителността на времето, през което човек е имал диабет, са два фактора, които влияят върху шансовете за невропатия и диария. Диарията също може да бъде страничен ефект на някои лекарства за диабет.

Хроничните стомашно-чревни проблеми могат да доведат до допълнителни усложнения.

Хората с диабет и диария трябва да говорят с лекар, за да намерят решение.

Диабет и диария

Диабетът и някои от неговите усложнения могат да засегнат храносмилателната система, което води до постоянна диария.

Симптоми

Каква е връзката между диабета и диарията?
Диабетната диария може да повлияе на качеството на живот на човека.

Симптомите на диабетна ентеропатия включват:

 • чувство на ситост след хранене
 • гадене
 • подуване на корема
 • болка в корема
 • диария, запек или и двете

Казус, докладван в списание Diabetes Care, описва мъж, който е имал водниста дефекация, особено през нощта, с фекална инконтиненция. Той е имал над 15 дефекации за 24 часа в продължение на 2-3 дни, последвани от запек за 4-5 дни.

Диабетната диария е различна от другите форми на диария, въпреки че може да е трудно да се разграничи от другите видове.

Диабетната диария може да се появи през деня или през нощта и може да повлияе на качеството на живот и социалното взаимодействие на човека.

Причини за диабетна диария

Човек с диабет има високи нива на кръвната захар поради проблем с инсулина. Постоянно високите нива на кръвната захар могат да доведат до редица проблеми и усложнения, включително невропатия.

Автономната невропатия е увреждане на нервите, което засяга автоматичната нервна система (ANS). Тази нервна система контролира функции като храносмилане и дишане.

Невропатията, която засяга храносмилателната система, е диабетна ентеропатия. Увреждането на нервите в стомашно-чревния тракт може да повлияе на консистенцията и честотата на дефекацията и да доведе до диария, запек и други проблеми.

Свръхрастежът на бактерии също може да бъде причина. Движението на течности и храни през храносмилателната система може да се забави, създавайки добра среда за растеж на бактерии. Този проблем може да допринесе за симптомите на диария.

Екзокринна панкреатична недостатъчност (EPI) може да възникне и при хора с диабет. При EPI панкреасът не произвежда достатъчно храносмилателни ензими. Този дефицит от своя страна пречи на храносмилането.

Проучване от 2011 г. показва, че средно EPI засяга 51% от хората с диабет тип 1 и 32% от хората с диабет тип 2.

Американската диабетна асоциация изчислява, че 10% от хората с диабет тип 1 също имат целиакия. Хората с това заболяване не могат да понасят глутен. Яденето на зърнени продукти, включително много видове хляб, може да доведе до стомашно-чревни симптоми, включително диария.

Хората с диабет трябва да се консултират с лекар в случай, че дългосрочната диария се е превърнала в здравословен проблем.

Странични ефекти от лекарства за диабет

Различни дългосрочни лечения за диабет могат да доведат до тежка и упорита диария.

Метформин е лекарство за лечение на диабет тип 2. Метформин е ефективен за лечение на диабет, но до 10% от хората, които го използват, изпитват странични ефекти в стомашно-чревната система. Един от тези странични ефекти е диарията.

Неблагоприятните ефекти на метформин могат да отзвучат с времето. Някои хора обаче може да се наложи да спрат приема на това лекарство, ако диарията не изчезне.

Други лекарства за диабет, които могат да имат подобен ефект, включват GLP-1 рецепторни агонисти, DPP-4 инхибитори и статини.

Лечение на диария

Лечението на диарията зависи от причината.

Диабетната диария може да бъде трудна за лечение, ако е резултат от увреждане на нервната система. Въпреки това, управлението на високите нива на кръвната захар може да помогне за предотвратяване на увреждането и влошаване на диарията.

Ако основната причина е бактериален свръхрастеж, лечението ще има за цел да намали броя на бактериите в тялото и да позволи време за заздравяване.

Лекарят може да препоръча лекарства против диария, като лоперамид.

Предотвратяване на дехидратация

Дехидратацията е основен риск за всеки с диария, независимо от причината.

За да предотвратите дехидратация, трябва:

 • заменете загубените течности, като пиете много вода
 • приемайте течности в болницата, ако симптомите са тежки
 • използвайте разтвор за перорална рехидратация, за да попълните запасите на соли и други вещества, от които тялото се нуждае

Ако не се лекува, дехидратацията може да бъде животозастрашаваща.

Други методи на лечение включват:

 • Лекарства без рецепта (OTC): Imodium или Pepto-Bismol могат да намалят течността на изпражненията.
 • Антибиотици: Ако бактериалният свръхрастеж причинява диария, лекарят може да предпише антибиотици.
 • Пробиотици: някои храни, съдържащи „добри“ бактерии, като лактобацили, са показали полезни ефекти при инфекциозна диария, намалявайки времето за възстановяване за 21% от хората в едно проучване от 2016 г.
 • Диетични промени: Храни и напитки с високо съдържание на калий, като картофи, банани и разредени плодови сокове без добавена захар, могат да бъдат полезни.

Човек с диабет трябва да провери етикета на всички лекарства без рецепта, които използва, и да помоли лекар да препоръча лекарство, което е подходящо за него.

Диета

Някои храни могат да влошат симптомите на диарията.

Трябва да избягвате следните храни:

 • пържени и мазни храни
 • храни, отделящи газове, като броколи, боб и сини сливи
 • захарни алкохоли, използвани за заместване на захарта в някои продукти
 • мляко, ако имате непоносимост към лактоза
 • кофеин
 • алкохол
 • газирани напитки

Диагноза

Лекарят ще задава въпроси и може да направи някои тестове, за да се опита да открие причината за диарията. Резултатът ще повлияе на всички решения относно възможностите за лечение.

Трябва да сте готови да кажете на лекаря следната информация:

 • когато започна диарията
 • всяко лекарство, което може да е променило изпражненията
 • честотата на дефекация
 • дали има кръв в изпражненията или не
 • дали също се появяват гадене и повръщане или не

Воденето на хранителен дневник може да помогне да се идентифицират конкретни храни, които са причината.

Диабетната диария може да:

 • възникват периодично, а не през цялото време
 • редуват се с редовна дефекация
 • възникват през деня и нощта
 • бъдете безболезнени

Диабетната диария е трудна за диагностициране, тъй като редица причини често работят заедно. Диабетната диария също може да бъде трудна за разграничаване от други причини и видове диария.

Ако имате диария или други храносмилателни симптоми, трябва да говорите с лекар. Ако диарията продължава без лечение, могат да възникнат допълнителни усложнения.

Лекарят може да проведе тестове, за да установи дали диарията се дължи на диабет или друго състояние, като целиакия или непоносимост към лактоза.

Предотвратяване на диабетна диария

За хората с диабет може да е трудно да предотвратят диарията, тъй като усложнения като автономна невропатия изискват широкообхватно и непрекъснато лечение.

Поддържането на стабилни нива на кръвната захар чрез физическа активност, здравословна диета и употребата на всички препоръчани лекарства може да спре развитието или влошаването на усложненията на диабета.

Следните стъпки могат да намалят риска или въздействието на симптомите на диария:

 • Пийте чиста вода: Използвайте преварена или бутилирана вода, ако местните водоизточници може да не са чисти.
 • Следвайте добрите практики за измиване на ръцете: измийте ръцете със сапун и топла вода след докосване на обществени места, дефекация, помагане на дете да се изхожда, преди хранене и преди и след приготвяне на храна.
 • Разтриване на ръцете: Използвайте антибактериално средство за разтриване на ръцете, когато сапун и вода не са налични. Това действие може да намали риска от диария от бактериални причини.

Хората с дългосрочна диария трябва да проследят симптомите си и да ги обсъдят с лекар, за да определят и лекуват основната причина.

Въпрос:

Какви са основните разлики между диабетната диария и другите видове диария?

Отговор:

Други видове диария са по-лесно лечими и временни от диабетната диария.

Например, ако диарията се появи поради остър гастроентерит, вирусна инфекция, тялото ви е склонно да разреши диарията без активно лечение. Вирусният гастроентерит може да причини коремна болка, гадене, повръщане и треска.

Ако човек има цьолиакия или непоносимост към лактоза, диетичните промени обикновено помагат да се задържи диарията и свързаните с нея симптоми, като подуване на корема. Неконтролираният захарен диабет обаче може да причини хронични проблеми в стомашно-чревния тракт, вероятно с повтарящи се епизоди на диария.

Диарията, свързана с диабета, обикновено е прогресиращ процес, след като започне.

В допълнение, диабетната диария може да бъде безболезнена. Оценката и лечението на диабетна диария може да не са толкова прости, колкото диагностицирането на други причини за диария. Ако се окажете с епизоди на диария, които не отзвучават с течение на времето, лекарят може да ви помогне да разберете причината и да намерите подходящото лечение.

Ако имате диабетна диария, подходът на лечение вероятно ще включва множество фактори и ще включва опити за управление на нивата на кръвната ви захар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss