Каква е връзката между аспирина и тромбоцитопенията?

Един от страничните ефекти на аспирина е намалената функция на тромбоцитите. Аспиринът потенциално може да влоши проблемите със съсирването на кръвта.

Тромбоцитопенията е медицинският термин за нисък брой на тромбоцитите. Тромбоцитите са вид кръвни клетки, които помагат на кръвта ви да се съсирва.

Наличието на нисък брой на тромбоцитите може да увеличи риска от прекомерно кървене. Леката тромбоцитопения може да не причини забележими симптоми, но тежката тромбоцитопения може да доведе до животозастрашаващо кървене дори от леки наранявания.

Аспиринът или ацетилсалициловата киселина е лекарство без рецепта, което обикновено се използва за намаляване на болката или високата температура и за намаляване на сърдечните заболявания и риска от инсулт. Той попада в клас лекарства, известни като нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС).

Един от страничните ефекти на аспирина е намалената функция на тромбоцитите. лекари като цяло не препоръчвам аспирин на хора с вече нисък брой на тромбоцитите, тъй като може потенциално да влоши проблемите със съсирването на кръвта.

Много редки случаи също се съобщава за тромбоцитопения, предизвикана от алергия към аспирин.

Прочетете, за да научите повече за връзката между аспирин и тромбоцитопения.

Ефект на аспирин върху броя на тромбоцитите при хора с тромбоцитопения

Тромбоцитопенията може да варира от лека до тежка. Нормалният брой на тромбоцитите при възрастни се счита между 150 000 до 450 000 тромбоцити на микролитър кръв.

Тромбоцитопенията се определя като наличие на по-малко от 150 000 тромбоцити на микролитър. По-ниският брой на тромбоцитите е свързан с по-тежко кървене.

Аспиринът обикновено не се препоръчва за хора с под 100 000 тромбоцити на микролитър, тъй като може да намали способността на тромбоцитите да се слепват.

Как аспиринът блокира функцията на тромбоцитите

Аспиринът намалява способността на вашите тромбоцити да се слепват, за да образуват съсирек, като блокира активността на ензим, наречен циклооксигеназа-1 и намаляване на синтеза на молекула, наречена тромбоксан А2.

Блокирането на образуването на тромбоксан А2 предотвратява активирането на откритите тромбоцити над техните живот. Тромбоцитите имат продължителност на живота около 7 до 10 дни.

Как аспиринът може да повлияе на хората с тромбоцитопения

Хората с тромбоцитопения вече имат по-нисък от обичайния брой тромбоцити и загубата на функцията на останалите тромбоцити може да влоши проблемите със съсирването на кръвта и да допринесе за следните симптоми и признаци:

 • лесно натъртване
 • прекомерно кървене
 • продължително кървене
 • кръв в урината
 • увеличен далак
 • умора
 • точни петна по кожата (петехии)
 • менструация с продължителност повече от 7 дни

Тежката тромбоцитопения може да причини кървене, което може да бъде животозастрашаващо.

Има ли някакви ползи от приема на аспирин при тромбоцитопения?

Лекарите често препоръчват ежедневна терапия с ниски дози аспирин за хора, изложени на риск от сърдечни заболявания или които са имали инфаркт или инсулт за намаляване на риска от бъдещ инфаркт или инсулт. Обикновено лекарите препоръчват 81 милиграма аспирин веднъж на ден.

Вашият лекар все пак може да препоръча аспирин за намаляване на риска от сърдечно заболяване, ако сте изложени на повишен риск от сърдечно заболяване и тромбоцитопенията ви е лека.

Аспирин при хора с рак и риск от сърдечно-съдови заболявания

Тромбоцитопенията е често срещана сред хора с рак, особено хора с рак на кръвта. Толкова колкото 5% до 33% от хората с рак на кръвта имат тромбоцитопения.

Въпреки това, ракът и някои лечения на рак също могат да причинят слепване на тромбоцитите и да увеличат риска от сърдечно-съдови заболявания.

В 2017 проучванеизследователите откриха доказателства, че терапията с аспирин е свързана с по-добра преживяемост след сърдечен удар при хора с рак на кръвта и тежка тромбоцитопения.

Изследователи хипотеза че тромбоцитите могат да насърчат развитието на някои видове рак. Те продължават да проучват дали терапията с ниска доза аспирин може да помогне за предотвратяване на прогресията на рака чрез намаляване на броя на тромбоцитите.

Към момента аспиринът не е редовна част от терапията на рака, но може да играе роля в терапията на рака в бъдеще.

Кога трябва да спрете приема на аспирин с тромбоцитопения?

Тромбоцитопения с брой на тромбоцитите под 100 000 тромбоцити на микролитър обикновено се счита за противопоказание за ежедневна терапия с аспирин. Противопоказанието е състояние, което не позволява на хората да бъдат подходящи за определено лечение.

Вашият лекар може най-добре да Ви посъветва дали да спрете приема на аспирин въз основа на резултатите от кръвните изследвания.

Може ли аспиринът да доведе до тромбоцитопения?

Аспиринът обикновено не причинява тромбоцитопения. Аспиринът намалява способността на тромбоцитите да се слепват, но не намалява броя на тромбоцитите.

Индуцирана от аспирин тромбоцитопения се съобщава при много редки случаи поради алергични реакции. Например в a Проучване от 2021 гизследователите съобщават за 47-годишен мъж с тромбоцитопения, за която се смята, че е свързана с алергия към аспирин.

Кога да се свържете с лекар

Важно е да говорите с Вашия лекар, преди да приемете аспирин, ако преди това сте били диагностицирани с тромбоцитопения или ако имате състояние, което увеличава риска от тромбоцитопения, като например:

 • бременност
 • рак
 • приемане на определени лекарства като хепарин и лекарства против гърчове
 • вирусни инфекции като хепатит С или ХИВ
 • автоимунни заболявания като лупус или ревматоиден артрит

Не забравяйте да говорите с Вашия лекар, преди да спрете да приемате аспирин, особено ако той е препоръчал да приемате аспирин, за да намалите риска от сърдечно-съдови заболявания.

Често задавани въпроси за аспирин и тромбоцитопения

Ето някои често задавани въпроси, които хората имат относно аспирина и тромбоцитопенията.

Аспиринът повишава ли броя на тромбоцитите?

Не. Аспиринът намалява способността на вашите тромбоцити да се слепват. Поради това лекарите обикновено препоръчват аспирин на хора с риск от сърдечни заболявания.

Аспиринът пречи ли на производството на тромбоцити?

Аспиринът пречи на способността на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсирек, но не засяга производството на тромбоцити. В редки случаи алергията към аспирин е свързана с намален брой тромбоцити.

Какви други лекарства могат да причинят тромбоцитопения?

Индуцираната от лекарства тромбоцитопения може да бъде причинена от лекарства като хепарин, цефтриаксон и някои моноклонални антитела.

За вкъщи

Тромбоцитопенията е, когато тялото ви не произвежда достатъчно тромбоцити. Аспиринът може да влоши симптомите на тромбоцитопения, като наруши способността на вашите тромбоцити да се слепват. Много рядко аспиринът може да индуцира тромбоцитопения, като предизвика алергична реакция.

Важно е да говорите с Вашия лекар, преди да започнете ежедневна терапия с аспирин, независимо дали имате тромбоцитопения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss