Каква е връзката между алкохола и ревматоидния артрит (РА)?

Разбиране на ревматоиден артрит (RA)

Ревматоидният артрит (РА) е автоимунно заболяване. Ако имате РА, имунната система на тялото ви погрешно ще атакува ставите ви.

Тази атака причинява възпаление на лигавицата около ставите. Може да причини болка и дори да доведе до загуба на подвижност на ставите. В тежки случаи може да настъпи необратимо увреждане на ставите.

Около 1,5 милиона души в Съединените щати имат РА. Близо три пъти повече жени имат това заболяване, отколкото мъжете.

Проведени са безброй часове изследвания, за да се разбере точно какво причинява РА и най-добрият начин за неговото лечение. Има дори проучвания, които показват, че пиенето на алкохол може действително да помогне за намаляване на симптомите на РА.

РА и алкохол

Някои изследвания показват, че алкохолът може да не е толкова вреден, колкото се смята на пръв поглед за хората с РА. Резултатите са донякъде положителни, но проучванията са ограничени и някои резултати са противоречиви. Необходими са още много изследвания.

2010 Ревматологично изследване

Едно проучване от 2010 г. в списание Rheumatology показва, че алкохолът може да помогне при симптомите на РА при някои хора. Проучването изследва връзката между честотата на консумация на алкохол и риска и тежестта на РА.

Това беше малко проучване и имаше някои ограничения. Въпреки това, резултатите изглежда подкрепят, че консумацията на алкохол намалява риска и тежестта на РА в тази малка група. В сравнение с хора, които имат ревматоиден артрит и пият малко или никакво алкохол, имаше забележима разлика в тежестта.

Проучване на Бригъм и женска болница от 2014 г

Проучване от 2014 г., проведено от Brigham and Women’s Hospital, се фокусира върху консумацията на алкохол при жените и връзката му с РА. Проучването установи, че пиенето на умерено количество бира може да повлияе положително върху развитието на РА.

Важно е да се отбележи, че само жените, които са били умерено пиещи, виждат ползи и че прекомерното пиене се счита за нездравословно.

Тъй като жените бяха единствените тествани субекти, резултатите от това конкретно проучване не се отнасят за мъжете.

Изследване на Scandinavian Journal of Rheumatology от 2018 г

Това проучване разглежда ефекта на алкохола върху радиологичната прогресия в ръцете, китките и краката.

При радиологична прогресия се използват периодични рентгенови лъчи, за да се определи колко ерозия на ставите или стесняване на ставното пространство е настъпило с течение на времето. Помага на лекарите да наблюдават състоянието на хората с РА.

Проучването установи, че умерената консумация на алкохол води до увеличаване на радиологичната прогресия при жените и намаляване на радиологичната прогресия при мъжете.

Умереността е ключова

Ако решите да пиете алкохол, умереността е ключова. Умереното пиене се определя като едно питие на ден за жените и две напитки на ден за мъжете.

Количеството алкохол, което се брои за една напитка или порция, се различава в зависимост от вида алкохол. Една порция е равно на:

  • 12 унции бира
  • 5 унции вино
  • 1 1/2 унции дестилирана спиртна напитка с 80 доказателство

Консумирането на твърде много алкохол може да доведе до злоупотреба с алкохол или зависимост. Пиенето на повече от две чаши алкохол на ден също може да увеличи шансовете ви за рискове за здравето, включително рак.

Ако имате RA или имате някой от симптомите, трябва да посетите Вашия лекар за лечение. Вашият лекар най-вероятно ще ви инструктира да не смесвате алкохола с вашите лекарства за RA.

Алкохол и RA лекарства

Алкохолът не реагира добре с много често предписвани лекарства за РА.

Нестероидните противовъзпалителни средства (НСПВС) обикновено се предписват за лечение на РА. Те могат да бъдат лекарства без рецепта (OTC), като напроксен (Aleve), или могат да бъдат лекарства с рецепта. Консумирането на алкохол с тези видове лекарства увеличава риска от стомашно кървене.

Ако приемате метотрексат (Trexall), ревматолозите препоръчват да не пиете алкохол или да ограничите консумацията на алкохол до не повече от две чаши на месец.

Ако приемате ацетаминофен (Tylenol) за облекчаване на болка и възпаление, пиенето на алкохол може да доведе до увреждане на черния дроб.

Ако приемате някое от гореспоменатите лекарства, трябва да се въздържате от алкохол или да говорите с Вашия лекар за потенциалните опасности.

Вземането за вкъщи

Проучванията върху консумацията на алкохол и РА са интересни, но много все още не са известни.

Винаги трябва да търсите професионално медицинско лечение, за да може Вашият лекар да лекува Вашия индивидуален случай. Всеки случай на РА е различен и това, което работи за друг човек, може да не работи за вас.

Алкохолът може да реагира негативно с някои лекарства за RA, така че е важно да се разберат рисковите фактори. Добро правило за гарантиране на вашето здраве и безопасност е винаги да говорите с Вашия лекар, преди да опитате каквото и да е ново лечение за РА.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss