Йонофореза

Какво е йонофореза?

По време на йонофореза медицинското устройство използва леки електрически токове за доставяне на лекарства през биологични мембрани, често докато засегнатата част от тялото ви е потопена във вода.

Йонофорезата се използва най-често за лечение на хиперхидроза, състояние, което води до постоянно и прекомерно изпотяване.

Потоците често се доставят в ръцете, краката или подмишниците, за да блокират временно потните ви жлези. Някои усещат леко изтръпване по време на процедурата, но електрическият ток не е достатъчно силен, за да ви шокира.

Това изпотяване може да се появи в определени ситуации, като например по време на топло време или физическа активност, или без никакво задействане. Може да бъде причинено и от медицински състояния, като хипертиреоидизъм или менопауза.

Освен за лечение на хиперхидроза, йонофорезата може да се използва и за лечение на спортни наранявания чрез доставяне на противовъзпалителни лекарства директно в кожата.

Защо се извършва йонофореза?

Всички се потят, но някои хора се потят повече от други. Хората, които често изпитват прекомерно или постоянно изпотяване без видима причина, може да имат състояние, наречено хиперхидроза.

Йонофорезата е един вид лечение, което може да се използва за облекчаване на симптомите на това състояние. Хората с хиперхидроза могат да се подлагат на няколко сесии на йонофореза седмично, всяка с продължителност около 20 до 40 минути.

Лекарите не са съвсем сигурни защо йонофорезата помага на хората с хиперхидроза. Въпреки това се смята, че процедурата блокира излизането на потта от потните жлези, като временно спира изпотяването.

Въпреки че йонофорезата най-често се използва за лечение на силно изпотяване, тя може да се използва и за лечение на различни спортни наранявания.

Добавянето на противовъзпалителни лекарства към водата по време на йонофореза може да облекчи болката в петата и други наранявания на меките тъкани.

Електрическият ток помага на кожата лесно да абсорбира лекарствата. Йонофорезата може да бъде особено ефективна за намаляване на отока около ставите и облекчаване на болката.

Въпреки това, навяхвания или бурсит могат да се повлияят добре от този вид лечение.

Как да се подготвя за йонофореза?

Йонофорезата не изисква специална или усъвършенствана подготовка. Въпреки това, не забравяйте да уведомите Вашия лекар, ако:

  • са бременни
  • имат епилепсия
  • имат сърдечно заболяване
  • имат пейсмейкър или други метални импланти, като изкуствени ставни протези

Може да не сте в състояние да се подложите на йонофореза, ако имате някое от горните медицински състояния или устройства. Ако случаят е такъв, Вашият лекар ще препоръча други опции.

Ако можете да се подложите на йонофореза, помага да нанесете малко количество вазелин върху всякакви порязвания или драскотини по кожата, преди да започнете сесия. Това ще предпази отворените рани от дразнене по време на лечението.

Ако провеждате лечение с йонофореза у дома, също така е полезно да добавите чаена лъжичка сода за хляб във водата предварително. Това ще регулира нивото на pH на водата и ще помогне да се гарантира ефективността на лечението.

Какво се случва по време на йонофореза?

Когато се използва за лечение на хиперхидроза, йонофорезата често се извършва в лекарски кабинет. Въпреки това, може да сте в състояние да извършвате процедурите у дома, ако закупите машината.

Ще поставите засегнатата част от тялото в леген с вода. След това вашият доставчик на здравни услуги ще включи машината и ще увеличи тока, докато почувствате леко изтръпване на кожата. Това не трябва да причинява болка.

Йонофореза за хиперхидроза

Повечето сесии на йонофореза за хиперхидроза продължават 25 до 45 минути. Въпреки това, вероятно ще ви трябват повече от една сесия, за да забележите промяна в симптомите.

Някои хора с хиперхидроза се нуждаят от редовно лечение. Вашият лекар ще насрочи серия от сесии въз основа на вашите симптоми. Те може да ви препоръчат да закупите преносима машина, която да използвате у дома.

Йонофореза при спортна травма

Когато се използва за лечение на спортна травма, йонофорезата винаги се извършва в лекарски кабинет. Вашият доставчик на здравни услуги ще добави противовъзпалително лекарство към леген с вода и вие ще поставите нараненото място във водата.

След това Вашият лекар ще приложи лек електрически ток към лечебната вода. Ще почувствате изтръпване от електрическия ток, но не трябва да е болезнено.

Повечето сесии на йонофореза при спортни наранявания продължават 10 до 15 минути. Вашият лекар може да назначи няколко сесии седмично, докато нараняването ви започне да заздравява.

Йонофорезата е безопасна и безболезнена процедура. Някои хора могат да получат странични ефекти в резултат на йонофореза, но ефектите обикновено не са сериозни.

Най-честата нежелана реакция е сухота на кожата. По кожата могат да се появят и мехури, лющене и дразнене.

Въпреки това, тези странични ефекти обикновено могат да бъдат лекувани чрез нанасяне на овлажнител върху кожата след всяка сесия. Хидрокортизоновият крем без рецепта също може да ви помогне да се почувствате по-удобни.

Йонофореза за рак

Йонофоретичните устройства са използвани за доставяне на различни противоракови агенти.

Тези устройства са показали обещание в предклинични и клинични проучвания за ретинобластом (вид рак на окото), рак на кожата, пикочния мехур и панкреаса.

Химиотерапевтичните средства за лечение на рак на главата и шията също могат да се доставят чрез йонофореза.

Локалното йонофоретично химиотерапевтично лечение води до намаляване на страничните ефекти на лекарството и се препоръчва за лекарства, които са твърде токсични, когато се доставят системно.

Противораковите лекарства, които могат да се прилагат чрез йонофоретични устройства, включват цисплатин и 5-флуороурацил, които се използват за лечение на рак на кожата.

Други противоракови лекарства, включително иматиниб мезилат и STAT3 siRNA комплекс, също могат да се прилагат чрез йонофореза.

Колко ефективна е йонофорезата?

Йонофорезата обикновено е ефективна при лечение на хиперхидроза. Хората често се подлагат на 20- до 40-минутни лечебни сесии няколко пъти седмично, докато изпотяването намалее до желаното ниво.

В този момент леченията се планират по-рядко, обикновено около веднъж седмично.

Лечението с йонофореза трябва да се извършва редовно и преди да се увеличи потенето, за да се поддържат резултатите.

Текущи лечения с йонофореза за спортни наранявания са необходими само докато нараняването започне да заздравява.

Повечето хора със спортни наранявания се подлагат на шепа от 5- до 10-минутни лечебни сесии в рамките на една или две седмици, за да насърчат изцелението.

След този момент физическата терапия, почивката и правилното хранене ще продължат да подпомагат лечебния процес.

В проучване, включващо пациент с базално-клетъчен карцином, ефективността на лечението с йонофореза беше потвърдена от биопсии, които не разкриха доказателства за базално-клетъчен карцином.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss