Йога за ХОББ

ХОББ или хронична обструктивна белодробна болест е набор от прогресиращи белодробни заболявания като емфизем, хроничен бронхит и други белодробни заболявания.

Йога е отлична форма на упражнения за всеки с ХОББ. Той е с ниско въздействие и може да помогне за подобряване както на емоционалното, така и на физическото ви здраве.

Ползите от практикуването на йога могат да включват:

 • понижено кръвно налягане
 • Повишена релаксация и самочувствие
 • намален стрес и тревожност
 • подобрена фитнес

The Национален център за допълнителна и алтернативна медицина описва йога като „практика ум-тяло“. Въпреки че корените му лежат в източната философия, не се нуждаете от никакви духовни или религиозни убеждения, за да участвате в час. Йога ще ви помогне да останете във форма, гъвкави и спокойни.

Предлагат се много класове за хора с диагностицирани здравословни състояния. Повечето класове не се фокусират върху духовните елементи на практиката на йога. Ако смятате, че ще се възползвате от духовната страна на йога, това също е добре. Основното нещо е да намерите форма на йога, която да работи за вас.

Практиката на йога се състои от две основни части: физически пози, известни като асани, и дихателни техники, известни като пранаями. Медитацията и релаксацията също са ключови части от редовната йога практика.

Физически пози

Изпълнението на физическите пози на йога или асани може да помогне за подобряване на общото ниво на физическа годност на тялото ви, включително:

 • обхват на движение
 • баланс
 • гъвкавост
 • сила

Изпълнението на тези пози може да ви помогне да повишите нивата на енергия и да изчистите ума си от притеснения.

Дихателни техники

Дихателните техники или пранаямите ви помагат да контролирате дишането си и ви научават как да използвате по -пълно белите дробове, важни практики за хората с ХОББ. Изпълнявате дихателни упражнения, докато държите асана, и отделно като самостоятелна дихателна практика.

Ползите от йога за хора с ХОББ

Курсовете по йога за хора с ХОББ предлагат модифицирана форма на йога, така че не се притеснявайте, че ще се очаква да изкривите тялото си в различни сложни пози. Те са създадени с оглед на здравните нужди на хората с ХОББ и трябва да ви осигурят нежен, лесен и ефективен начин за управление на вашето здраве и емоционално благополучие.

Нежните упражнения за разтягане и огъване помагат за подобряване на фитнеса и гъвкавостта, докато дихателните упражнения ви дават инструментите за уверено управление на всякакви пристъпи на задух. Техниките, които научавате, също трябва да бъдат достатъчно лесни, за да можете да практикувате у дома.

Лесен начин за упражнения

Йогата включва поредица от упражнения, изпълнявани стоящи или седнали, и предимно стационарни. Асаните насърчават гъвкавостта, като същевременно изграждат физическа сила, което помага да се увеличи толерантността към упражненията.

Подобрени техники на дишане

Дихателните техники с пранаяма могат да ви помогнат да управлявате симптомите на задух чрез укрепване на дихателните мускули.

Техники за релаксация за справяне със стреса и тревожността

Йога насърчава дълбоката релаксация чрез техники на дишане и медитация. Това помага за облекчаване на стреса и напрежението.

Социално взаимодействие

Урок по йога за хора с ХОББ осигурява забавна общителна дейност и също така ви дава възможност да се свържете с други хора със същото състояние. Освен това редовното прекарване на време с други хора може да помогне за подобряване на цялостното ви настроение и намаляване на чувството за изолация.

Помощ, която ще ви помогне да се откажете от тютюнопушенето

Американската белодробна асоциация предполага, че практиката на йога също може да помогне за облекчаване на симптомите на стрес, свързани с отказването от тютюнопушенето.

Йога асани за ХОББ

Винаги се консултирайте с вашия доставчик на здравни грижи, за да получите разрешение, преди да практикувате каквато и да е форма на упражнения. Проверете дали вашият учител по йога е напълно квалифициран и дали разбира вашите нужди като човек с ХОББ.

Добрият учител по йога ще ви покаже как да дишате правилно, за да подобрите практиката си по йога. Следните пози от йога могат да ви помогнат да изградите сила и да поддържате гъвкавост за ХОББ:

Стояща планинска поза

Тази проста поза изисква да стоите високо, за да отворите гърдите си. Ръцете ви могат да бъдат вдигнати. или оставени отстрани.

Извиване на изправен гръб

Тази поза също помага да се отворят мускулите на гърдите ви, но трябва да се практикува внимателно, за да се избегне мускулно напрежение и задух.

Седнали предни завои

Тези пози помагат за укрепване на дихателната система.

Стоящи странични завои

Тези завои ще ви помогнат да укрепите диафрагмата си, като същевременно ще подобрите гъвкавостта на гръдния кош.

Има още много асани, които могат да бъдат модифицирани, за да ви помогнат да изградите сила и гъвкавост, по -специално за подпомагане на ХОББ. Важно е да научите йога от квалифициран, признат практикуващ.

Йога дишане за ХОББ

Йогите вярват, че правилното дишане внася повече кислород в кръвта ви и помага за контролиране на жизнената енергия, което от своя страна помага за успокояване на ума ви.

Дишането със стиснати устни и дишането на диафрагмата са две техники, които имат корени в йога. Те често се преподават на хора с ХОББ като част от тяхната белодробна рехабилитационна програма.

Друга полезна дихателна техника за хора с ХОББ е коремното дишане. Техниката е следната:

 1. Вдишайте, оставяйки стомаха ви да се разшири.
 2. Докато издишвате, свивайте стомашните си мускули, притискайки стомаха навътре.
 3. Съсредоточете се върху свиването на долната част на корема и ребрата при издишване. Това помага за повдигане на диафрагмата, като дава възможност на белите дробове да се изпразнят докрай и по този начин подобрява дълбочината на дишането ви.

Съвети за безопасност

Йогата обикновено е безопасна, но не забравяйте да вземете тези предпазни мерки, за да сте сигурни.

Първо попитайте Вашия лекар

Консултирайте се с вашия доставчик на здравни грижи, преди да предприемете някаква програма за упражнения. Попитайте Вашия лекар за часовете по йога за ХОББ във вашия район.

Проверете пълномощията на вашия учител

Проверете пълномощията на всеки учител по йога, преди да започнете уроци. Не забравяйте да ги информирате за вашето състояние и здравни нужди.

Избягвайте определени пози

Избягвайте пози от йога, които ограничават дишането чрез натиск върху диафрагмата, като детската поза или плуга. Консултирайте се с експерт по йога за съвет кои асани са подходящи за хора с ХОББ.

Дръжте инхалаторите си наблизо

Не забравяйте да държите инхалаторите или кислорода наблизо, когато практикувате йога или каквато и да е форма на упражнение.

Спрете, ако нямате дъх

Спрете незабавно да спортувате, ако изпитвате задух, докато практикувате йога. Използвайте лекарствата си и почивайте, докато не се почувствате достатъчно добре, за да започнете отново.

Какво казват експертите

Изследване от 2012 г., публикувано в American Journal of Therapeutics за ефектите на йога за хора с ХОББ са проследени 33 пациенти с документирани случаи на ХОББ. Хората бяха научени на йога пози, дихателни упражнения и медитация от сертифициран йога терапевт за един час, три пъти седмично, за продължителност от шест седмици. Хората съобщават за цялостно подобрение на качеството на живот и тестовете показват, че белодробната функция се подобрява в краткосрочен план.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss