Йога за биполярно разстройство

Биполярното разстройство е състояние на психичното здраве, което може да причини промени във вашата енергия и настроение, както и цялостната ви способност да функционирате. Хората с биполярно разстройство имат „епизоди на настроение“, които са периоди на интензивни емоционални състояния. Доказано е, че стресът влошава биполярното разстройство.

Всичко, което облекчава стреса и тревожността, може да бъде полезно за справяне с биполярно разстройство. Йога може да бъде полезно допълнение към цялостен план за лечение на биполярно разстройство. Той включва физически, медитативни и емоционални елементи, които могат да ви помогнат да управлявате състоянието си.

Йогата е успокояваща за много хора. Тя включва комбинация от дисциплинирано движение, контролирано дишане и медитация. Тази комбинация може да ви накара да се почувствате спокойни и ободрени.

Йога също може да допринесе за цялостната ви физическа годност, като се насочи към вашата гъвкавост и баланс. Заедно с адекватен сън и питателна диета, упражненията (гъвкавост, аеробни и сила) са в основата на доброто здраве като цяло. Доброто цялостно здраве може да ви помогне да се справите с хронично заболяване като биполярно разстройство.

Как работи?

Йога обикновено включва разтягане и балансиране на тялото ви в определени пози, наречени пози, докато практикувате контролирано дишане и медитация. Тази комбинация често оставя хората да се чувстват по -спокойни, но все пак ободрени. Може да ви помогне да се справите със стреса. Стресът може да предизвика епизоди на настроение, ако имате биполярно разстройство.

Има различни нива и видове йога. Някои от видовете йога, които може да видите, предлагани в йога студио, включват:

  • Хатха йога, по -спокоен вид йога, която е добра за начинаещи и често се използва за справяне със стреса
  • Айенгар йога, релаксиращ вид йога, който използва подпори като блокове, за да ви помогне да задържите поза
  • Бикрам йога, известна още като „гореща“ йога, която се прави в отопляема стая
  • Виняса йога, известна още като „поточна“ йога, която често е с по -бързи темпове и може да бъде по -предизвикателна за начинаещи
  • power yoga, която често е фитнес-ориентиран вид виняса йога

Йога не трябва да заема мястото на конвенционалните лечения за биполярно разстройство. Трябва да продължите да приемате всички лекарства, предписани от Вашия лекар. Вашият лекар може също да препоръча алтернативни терапии, като например разговорна терапия.

Кой може да практикува йога?

Йога се практикува от хиляди години от голямо разнообразие от хора и обикновено се счита за безопасна. Почти всеки може да се научи как да го прави.

Добра идея е да практикувате пози, които са във вашия диапазон на умения.

Наличие на класове

Можете да научите йога у дома, като използвате учебни книги, DVD дискове, телевизионни предавания или онлайн уроци. Посещението на редовни класове обаче може да ви помогне да се учите от професионален учител по йога. Много йога студия предлагат класове за начинаещи, които ще ви научат на основите. Посещението на уроци за начинаещи може да ви помогне да научите как да практикувате правилно всяка поза. Това може да намали риска от нараняване.

Класовете са достъпни в повечето общности. Има няколко различни стила на йога. Вземането на проби от всеки от тях може да ви помогне да намерите стила, който ви подхожда най -добре.

Странични ефекти

Йогата обикновено се счита за безопасна, но хората, които имат определени условия, трябва да бъдат внимателни. Това включва бременни жени, хора с глаукома или други очни заболявания и хора с физически ограничения.

Проучване, направено от Университета Браун, установи, че въпреки че повечето хора с биполярно разстройство, практикуващи Хатха йога, са имали много положителни резултати, някои хора са съобщили за отрицателни странични ефекти. Те включват възбуда от бързо дишане и чувство за самокритичност към способностите си. Практикуването на йога в среда, в която се чувствате комфортно и прието, в рамките на вашите възможности, може да бъде най -полезно.

Както при всяка програма за упражнения, добра идея е да говорите с Вашия лекар, преди да започнете йога.

Какво казва експертът

„Подобно на медитацията, контролирането на мислите и емоциите ви чрез тялото ви е мощно преживяване, което е обратното на депресията и тревожността. Да можеш да бъдеш господар на собствения си ум е обратното на биполярното разстройство, когато се чувстваш извън контрол. Йогата ви учи на стратегии за самоконтрол “, казва д-р Сороя Бакхус, психиатър, практикуващ в Калифорния.

Най -добрите йога приложения за iPhone и Android на годината »

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss