История на цезарово сечение

Преглед

Цезарово сечение стават все по-чести през последните години. Известна още като „цезово сечение“, тази процедура включва хирургично отстраняване на бебе като алтернативно средство за раждане. По време на процедурата лекарят прави разрези в корема и матката, за да извлече бебето.

Понякога е необходимо цезарово сечение въз основа на здравето на майката или бебето. В други случаи не е необходимо. Увеличаването на избираемите C-сечения предизвика безпокойство сред медицинските специалисти. Това е така, защото процедурата може да доведе до непредвидени – и дори ненужни – усложнения. Поради възхода на тази алтернативна форма на труд си струва да разгледаме историята на процедурата и защо тя остава популярна днес.

Първо цезарово сечение

Приписва се, че цезарово сечение е кръстено на великия Юлий Цезар. Въпреки че точният график е спорен, Университетът на Вашингтон (UW) съобщава, че някои смятат, че Цезар е първият, роден чрез цезарово сечение. Името всъщност произлиза от латинската дума „caedare“, което означава „режа“.

Докато Цезар може да получи заслуга за името, историците смятат, че C-сечението е било използвано преди неговото време. Използва се предимно за подпомагане на раждането на бебета, чиито майки умират или умират от раждането. Поради това не съществуват разкази от майки, които са имали цезарово сечение преди 1500-те години.

Въпреки мрачните обстоятелства около бебетата, родени чрез цезарово сечение, имаше голяма доза оптимизъм. Според UW се смятало, че такива бебета имат голяма сила и дори мистични сили. Смята се, че някои от гръцките богове, като Адонис, са родени чрез цезарово сечение.

Еволюция на цезарово сечение

Независимо дали бебетата, родени чрез цезарово сечение, имат или не магически сили, процедурата се е развила достатъчно, за да даде сила и на майките. От една страна, майките рядко умират по време на цезарово сечение, благодарение на напредъка в грижите. Появата на анестезия прави процеса по-малко болезнен. Качествените антибиотици също намаляват риска от животозастрашаващи инфекции.

Приблизително 32,2 процента от всички бебета се раждат чрез цезарово сечение. Тази статистика може да изглежда малка, тъй като представлява една трета от всички раждания. Все пак това е скок от само преди две десетилетия, когато само 21 процента от бебетата са били родени чрез цезарово сечение. Изследователите продължават да разследват защо цезаровите сечения са придобили популярност. Някои приписват нарастването на засилените здравословни проблеми и увеличаването на броя на майките, които искат да контролират датите си на раждане. Други майки може да се страхуват от традиционното раждане и вместо това да изберат цезарово сечение.

Актуални препоръки

Вагиналното раждане остава предпочитаният метод на раждане. Все пак има моменти, когато цезарово сечение е оправдано. Вашият лекар ще препоръча процедурата, ако смята, че това е най-безопасният вариант.

Забавен труде най-честата причина жените да преминават през цезарово сечение. Това се отнася до раждането, което е започнало, но не напредва. Понякога шийката на матката не се разширява достатъчно или главата на бебето престава да преминава през родовия канал. Може също да имате цезарово сечение, ако сте имали предишни деца, родени чрез тази операция.

Вашият лекар може също да назначи цезарово сечение, ако:

  • Вашето бебе е седалищно или долната част на тялото е в родовия канал вместо в главата.
  • Вашето бебе е в напречно положение или лежи настрани в родовия канал.
  • Главата на вашето бебе е необичайно голяма.
  • Сърцето на вашето бебе се забавя или има проблем с доставката на кислород към вашето бебе.
  • Раждате повече от едно бебе. Понякога едно бебе ще бъде в необичайна позиция, така че всички бебета се раждат чрез цезарово сечение.
  • Вашето бебе има вроден дефект, който прави вагиналното раждане опасно.
  • Имате проблеми с пъпната връв.
  • Имате здравословни проблеми, които правят вагиналното раждане опасно. Те включват високо кръвно налягане, ХИВ, открити херпесни лезии или сърдечни проблеми.

Усложнения при цезарово сечение

В някои случаи C-сечение не може да бъде избегнато. Операцията обаче води до определени усложнения. Жените, които имат цезарово сечение, вероятно ще родят следващите си деца по същия начин. Поради тази причина клиниката Майо обезкуражава жените да избират тази операция, ако планират да имат повече от едно дете.

Цезарово сечение може да причини усложнения с вашата репродуктивна система. Обилно кървене може да се появи скоро след процедурата. Това може да изисква хистеректомия или хирургично отстраняване на матката. Това потенциално може да ви отнеме възможността да забременеете отново. Множество C-сечения също могат да доведат до проблеми с плацентата.

Поради необходимите разрези, C-сеченията също ви излагат на риск от свързани инфекции. Те могат да се появят вътре в матката и в началото могат да останат незабелязани. Ако имате нужда от цезарово сечение, уверете се, че получавате подходяща последваща грижа, за да откриете евентуални усложнения.

Бебетата, родени чрез цезарово сечение, също могат да бъдат увредени от разрези, направени по време на операцията. Бебетата, родени чрез цезарово сечение преди 39 седмици, също са изложени на повишен риск от проблеми с дишането.

В крайна сметка

Въпреки потенциалните рискове и усложнения, цезаровите сечения са много по-безопасни, отколкото преди. Лекарите полагат голямо внимание, за да направят разрези, които ще намалят риска от прорязване на бебето и инфекции на майката. Анестезията също така прави процедурата по-удобна за майката.

Все пак C-сеченията като цяло не се препоръчват, освен ако не е абсолютно необходимо. Ако вие и вашето бебе сте здрави, рисковете от операцията надвишават ползите от избора на дата и час за раждане. Винаги обсъждайте плюсовете и минусите на вагиналното раждане в сравнение с C-сечение с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss