История на инсулт

Какво е инсулт?

Инсултът може да бъде опустошително медицинско събитие. Това се случва, когато притокът на кръв към част от мозъка ви е нарушен поради кръвен съсирек или счупен кръвоносен съд. Подобно на инфаркт, липсата на богата на кислород кръв може да доведе до смърт на тъканите.

Когато мозъчните клетки започват да умират в резултат на намаления кръвен поток, се появяват симптоми в частите на тялото, които тези мозъчни клетки контролират. Тези симптоми могат да включват внезапна слабост, парализа и изтръпване на лицето или крайниците. В резултат на това хората, които са претърпели инсулт, могат да имат затруднения да мислят, да се движат и дори да дишат.

Ранно описание на инсулт

Въпреки че сега лекарите знаят причините и последиците от инсулт, състоянието не винаги е било добре разбрано. Хипократ, „бащата на медицината“, за първи път признава инсулт преди повече от 2400 години. Той нарече състоянието апоплексия, което е гръцки термин, който означава „поразен от насилие“. Докато името описва внезапните промени, които могат да настъпят при инсулт, то не предава непременно какво всъщност се случва в мозъка ви.

Векове по -късно през 1600 -те години лекар на име Джейкъб Уепфер открива, че нещо нарушава кръвоснабдяването в мозъка на хора, починали от апоплексия. В някои от тези случаи е имало масивно кървене в мозъка. В други артериите бяха блокирани.

През следващите десетилетия медицинската наука продължава да напредва по отношение на причините, симптомите и лечението на апоплексията. Един от резултатите от тези постижения е разделянето на апоплексията на категории въз основа на причината за състоянието. След това апоплексията стана известна с термини като инсулт и мозъчно -съдова инцидент (CVA).

Инсулт днес

Днес лекарите знаят, че съществуват два вида инсулт: исхемичен и хеморагичен. Исхемичен инсулт, който е по -често срещан, възниква, когато кръвен съсирек се настани в мозъка. Това блокира притока на кръв към различни области на мозъка. Хеморагичен инсулт, от друга страна, се случва, когато кръвоносен съд в мозъка ви се отвори. Това води до натрупване на кръв. Тежестта на инсулта често е свързана с местоположението в мозъка и с броя на засегнатите мозъчни клетки.

Според Националната асоциация за инсулт, инсултът е петата водеща причина за смърт в Съединените щати. Приблизително 7 милиона души в Америка са преживели инсулт. Благодарение на напредъка в методите на лечение, милиони хора, преживели инсулт, вече могат да живеят с по -малко усложнения.

История на лечението на инсулт

Едно от най -ранните известни лечения на инсулт се случва през 1800 -те години, когато хирурзите започват да извършват операция на каротидните артерии. Това са артериите, които доставят голяма част от притока на кръв към мозъка. Съсиреците, които се развиват в сънните артерии, често са отговорни за причиняване на инсулт. Хирурзите започнаха да оперират сънните артерии, за да намалят натрупването на холестерол и да премахнат запушванията, които след това могат да доведат до инсулт. Първата документирана операция на каротидната артерия в Съединените щати е през 1807 г. Д -р Амос Туичъл извършва операцията в Ню Хемпшир. Днес процедурата е известна като каротидна ендартеректомия.

Докато операциите на каротидната артерия със сигурност помогнаха за предотвратяване на инсулт, имаше малко налични лечения за реално лечение на инсулт и намаляване на неговите ефекти. Повечето лечения бяха по -фокусирани върху това да помогнат на хората да се справят с всякакви трудности след инсулт, като нарушения на говора, проблеми с храненето или трайна слабост от едната страна на тялото. Едва през 1996 г. беше приложено по -ефективно лечение. През тази година Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) одобри използването на тъканен плазминогенов активатор (TPA), лекарство, което разгражда кръвните съсиреци, които причиняват исхемични инсулти.

Въпреки че TPA може да бъде ефективен при лечение на исхемични инсулти, той трябва да се приложи в рамките на 4,5 часа след началото на симптомите. В резултат на това получаването на бърза медицинска помощ при инсулт е от жизненоважно значение за намаляване и обръщане на неговите симптоми. Ако някой, когото познавате, изпитва симптоми на инсулт, като внезапно объркване и слабост или изтръпване от едната страна на тялото, заведете го в болницата или незабавно се обадете на 911.

Напредък в лечението на инсулт

Исхемични инсулти

TPA е предпочитаният метод за лечение на исхемични инсулти. Неотдавнашен напредък в лечението на тези видове инсулти е механичната тромбектомия. Тази процедура може физически да премахне кръвен съсирек при някой с исхемичен инсулт. От стартирането си през 2004 г. техниката е лекувала приблизително 10 000 души.

Недостатъкът обаче е, че много хирурзи все още трябва да бъдат обучени в механична тромбектомия и болниците трябва да закупят необходимото оборудване, което може да бъде много скъпо. Докато TPA все още е най -често използваното лечение за исхемични инсулти, механичната тромбектомия продължава да нараства популярността, тъй като все повече хирурзи се обучават за нейното използване.

Хеморагични инсулти

Лечението на хеморагичен инсулт също е извървяло дълъг път. Ако последиците от хеморагичен инсулт засягат голяма част от мозъка, лекарите могат да препоръчат операция в опит да намалят дългосрочните увреждания и да облекчат натиска върху мозъка. Хирургичното лечение на хеморагичен инсулт включва:

 • Хирургично изрязване. Тази операция включва поставяне на щипка към основата на зоната, причиняваща кървене. Щипката спира притока на кръв и помага да се предотврати отново кървене в областта.
 • Намотка. Тази процедура включва прокарване на жица през слабините и до мозъка, докато се вкарват малки намотки, за да се запълнят областите на слабост и кървене. Това потенциално може да спре всяко кървене.
 • Хирургично отстраняване. Ако областта на кървене не може да бъде възстановена чрез други методи, хирургът може да премести малка част от увредената област. Тази операция обаче често е последна мярка, тъй като се счита за много висок риск и не може да се извърши в много области на мозъка.

Може да се наложат и други лечения, в зависимост от местоположението и тежестта на кървенето.

Напредък в превенцията на инсулт

Докато инсултът продължава да бъде водеща причина за увреждане, приблизително 80 процента ударите са предотвратими. Благодарение на последните изследвания и напредък в лечението, лекарите вече могат да препоръчат стратегии за превенция на тези, които са изложени на риск от инсулт. Известните рискови фактори за инсулт са на възраст над 75 години и с:

 • предсърдно мъждене
 • застойна сърдечна недостатъчност
 • диабет
 • високо кръвно налягане
 • анамнеза за инсулт или преходна исхемична атака

Хората, които имат тези рискови фактори, трябва да говорят с лекаря си как могат да намалят риска. Лекарите често препоръчват следните превантивни мерки:

 • спрете пушенето
 • антикоагуланти за предотвратяване на съсирването на кръвта
 • лекарства за контрол на високо кръвно налягане или диабет
 • здравословна диета с ниско съдържание на натрий и богата на плодове и зеленчуци
 • три до четири дни седмично упражнения в продължение на поне 40 минути на ден

Въпреки че инсултът не винаги може да бъде предотвратен, предприемането на тези стъпки може да помогне за свеждане до минимум на риска, доколкото е възможно.

Взимането

Инсултът е животозастрашаващо медицинско събитие, което може да причини трайно увреждане на мозъка и дългосрочни увреждания. Незабавното търсене на лечение може да увеличи вероятността вие или ваш близък да получите някое от иновативните лечения, използвани за лечение на инсулт и да сведете до минимум усложненията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss