Инфекции по време на бременност: Гъбична инфекция

Какво е гъбична инфекция?

Вулвовагиналната кандидоза или монилиазата е гъбична инфекция на вулвата и вагината. Дрождите са вид гъбички. Дрождите, които най -често причиняват тези инфекции, са Candida albicans, но други видове мая – включително Candida glabrata и Candida tropicalis – също може да носи отговорност.

Около три от всеки четири жени ще имат поне една гъбична инфекция през живота си, според американския семеен лекар. До 45 процента ще получат две или повече инфекции.

По време на бременност, Кандида (и инфекциите, които причинява) е още по -често. Според едно проучване около 20 % от жените имат Кандида дрожди във вагината им нормално. Този брой се увеличава до 30 % по време на бременност. Дрождите са по -склонни да причинят инфекция по време на бременност поради хормонални колебания.

Тъй като можете да предадете дрождите на бебето си по време на раждането, важно е да се лекувате.

Какво причинява кандидоза?

Кандидозата се появява, когато нормалният брой гъбички, които живеят във влагалището, се увеличи достатъчно, за да предизвика симптоми. Най -честите фактори, които правят жената по -вероятно да получи гъбични инфекции, включват:

 • бременност
 • диабет
 • употреба на противозачатъчни хапчета, антибиотици или кортикостероиди като преднизон (Rayos)
 • нарушения, които отслабват имунната система, като ХИВ

По време на бременността променящите се нива на хормоните променят баланса на рН във влагалището. Това създава среда, по -благоприятна за отглеждането на дрождите.

Какви усложнения са свързани с гъбични инфекции?

При небременни жени, които имат нормална имунна система, гъбичните инфекции рядко водят до сериозни усложнения.

Дори по време на бременност дрождовите инфекции обикновено не причиняват вредни ефекти при майката. Можете обаче да предадете дрождите на бебето си по време на раждането.

Повечето бебета, които развият гъбична инфекция, я имат само в устата или в областта на пелените. Въпреки това, макар и рядко, гъбичната инфекция при бебета може да стане много сериозна, тъй като имунната им система все още не е добре развита. Тя може да се разпространи в тялото на бебето и да повлияе например на дишането и сърдечния ритъм. Това се случва най -често при бебета, които имат други неща, засягащи имунната им система, като недоносеност или подлежаща инфекция.

Дрождовите инфекции също могат да причинят инфекции в цялото тяло и сериозни усложнения при жени, които имат отслабена имунна система поради състояния като ХИВ.

Какви са признаците и симптомите на кандидоза?

При кандидоза най -вероятно ще имате сърбеж във вагината и вулвата. Може да забележите и бяло вагинално течение. Това изхвърляне може да изглежда подобно на извара и не трябва да има миризма.

Други симптоми включват:

 • болезненост или болка във влагалището или вулвата
 • парене при уриниране
 • обрив по вулвата и кожата около нея, който понякога се появява и в слабините и бедрата

Тези симптоми могат да продължат няколко часа, дни или седмици.

При новородени и при жени с отслабена имунна система може да се появи кандидоза в устата. Това състояние е известно като млечница.

Други състояния могат да причинят симптоми, подобни на гъбична инфекция, включително:

 • алергична реакция към продукт, който сте използвали във вагиналната област, като сапун или презерватив
 • полово предавани болести (ППБ) като хламидия и гонорея

 • бактериална вагиноза, вид инфекция

Как мога да предотвратя гъбична инфекция?

Можете да намалите риска от бъдещи гъбични инфекции чрез:

 • поддържане на вагиналната област суха
 • избягване на вани с мехурчета, женски хигиенни спрейове и душ
 • носене на памучно бельо

Въпреки че кандидозата не е ППБ, оралният секс може да влоши състоянието ви и да засегне сексуалния ви партньор.

Как се диагностицира кандидозата?

Вашият лекар ще попита за вашите симптоми и ще направи физически преглед. За да потвърди диагнозата, Вашият лекар ще използва памучен тампон, за да вземе проба от вагиналния секрет. Пробата ще бъде проверена под микроскоп за признаци на дрожди, които причиняват инфекции.

В някои случаи Вашият лекар може да иска да култивира или да расте в лаборатория проба от вагиналния секрет. Културите им помагат да изключат други видове дрожди, като напр C. glabrata и C. tropicalis.

Как се лекува кандидоза?

През повечето време вулвовагиналната кандидоза се лекува лесно с противогъбичен крем или супозитория. Лекарството трябва да облекчи симптомите Ви в рамките на седем дни. Въпреки това, по време на бременност, трябва да посетите Вашия лекар, преди да започнете лечението. Те могат да потвърдят, че всъщност имате инфекция с дрожди и да гарантират, че ще получите безопасно лечение по време на бременност.

За лечение на гъбични инфекции при небременни жени се използват както перорални, така и локални противогъбични лекарства. Въпреки това, пероралните лекарства може да не са безопасни за употреба по време на бременност. Проучване от 2016 г. ДЖАМА е установена връзка между по -висок риск от спонтанен аборт и перорална употреба на флуконазол (Diflucan) по време на бременност. Оралните противогъбични лекарства също са свързани с вродени дефекти.

Локалните противогъбични лекарства, които са безопасни за употреба по време на бременност, включват:

Лекарство Доза
клотримазол (Gyne-Lotrimin) 1% сметана, 5 грама (g), веднъж дневно в продължение на 7 до 14 дни
миконазол (Monistat) 2% крем, 5 g, веднъж дневно в продължение на 7 дни
терконазол (Terazol) 0,4% крем, 5 g, веднъж дневно в продължение на 7 дни

Как трябва да се лекуват повтарящи се гъбични инфекции?

По време на бременност е по -вероятно да имате повтарящи се гъбични инфекции. Четири или повече гъбични инфекции за една година се наричат ​​рецидивираща вулвовагинална кандидоза.

Ако продължавате да получавате гъбични инфекции, говорете с Вашия лекар. Може да се наложи да бъдете оценени за рискови фактори като диабет или имунно разстройство. Ако бременността е причината, инфекциите трябва да спрат след раждането.

Изследванията показват, че приемането на перорално лекарство „азол“ в продължение на шест месеца намалява шансовете ви за повторна инфекция. Въпреки това, пероралните противогъбични лекарства може да не са безопасни за употреба по време на бременността. Може да се наложи да изчакате след раждането, за да продължите с това лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss