Инфекции по време на бременност: Бактериална вагиноза

Какво представлява бактериалната вагиноза?

Бактериалната вагиноза (BV) е инфекция във влагалището, причинена от бактерии. Вагината естествено има „добри“ бактерии, наречени лактобацили, и няколко „лоши“ бактерии, наречени анаероби. Обикновено има внимателен баланс между лактобацили и анаероби. Когато този баланс е нарушен обаче, анаеробите могат да се увеличат и да причинят BV.

BV е най -честата вагинална инфекция при жени на възраст между 15 и 44 години. Това е и една от най -честите инфекции при бременни жени, засягаща приблизително 1 милион бременни жени всяка година. BV обикновено е лека инфекция и лесно се лекува с лекарства. Ако не се лекува, обаче, инфекцията може да увеличи риска от полово предавани инфекции и усложнения по време на бременност.

Какви са симптомите на бактериална вагиноза?

Приблизително 50 до 75 процента от жените с BV не изпитват никакви симптоми. Когато се появят симптоми, може да имате необичайно и неприятно миришещо вагинално течение. Изхвърлянето обикновено е тънко и тъпо сиво или бяло. В някои случаи може да е и пяна. Миризмата, подобна на риба, която често се свързва с отделянето, е резултат от химикалите, които се произвеждат от бактериите, причиняващи BV. Менструацията и полов акт обикновено влошават миризмата, тъй като кръвта и спермата реагират с бактериите, за да отделят миризливи химикали. Сърбеж или дразнене около външната част на вагината може да се появи и при жени с BV.

Какво причинява бактериална вагиноза?

BV е резултат от свръхрастеж на някои бактерии във влагалището. Подобно на други части на тялото, включително устата и червата, във влагалището живеят различни бактерии. Много от тези бактерии всъщност защитават организма от други бактерии, които могат да причинят заболяване. Във влагалището лактобацилите са естествените бактерии, които се борят с инфекциозните бактерии. Инфекциозните бактерии са известни като анаероби.

Обикновено има естествен баланс между лактобацили и анаероби. Лактобацилите обикновено представляват по -голямата част от бактериите във влагалището и контролират растежа на анаероби. Ако обаче лактобацилите са намалени, анаеробите имат възможност да растат. Когато има свръхрастеж на анаероби във влагалището, може да възникне BV.

Лекарите не знаят точната причина за бактериалния дисбаланс, който предизвиква BV. Някои фактори обаче могат да увеличат риска от развитие на инфекцията. Те включват:

 • обливане
 • с незащитен полов акт
 • с множество сексуални партньори
 • използване на антибиотици
 • използване на вагинални лекарства

Как се диагностицира бактериалната вагиноза?

За да диагностицирате BV, Вашият лекар ще Ви попита за Вашата медицинска история и ще извърши тазов преглед. По време на прегледа Вашият лекар ще прегледа Вагината Ви и ще провери за признаци на инфекция. Вашият лекар също ще вземе проба от вагиналния секрет, за да може да се анализира под микроскоп.

Как се лекува бактериалната вагиноза?

BV често се лекува с антибиотици. Те могат да идват като хапчета, които поглъщате, или като крем, който поставяте във вагината си. Независимо от вида на използваното лечение, важно е да следвате инструкциите на Вашия лекар и да завършите пълния кръг от лекарства.

Вашият лекар може да Ви предпише следните антибиотици:

 • метронидазол, като Flagyl и Metrogel-Vaginal, които могат да се приемат перорално
 • тинидазол, като Tindamax, който е друг вид перорални лекарства
 • клиндамицин, като Cleocin и Clindesse, което е локално лекарство, което може да се постави във влагалището

Тези лекарства обикновено са ефективни при лечение на BV. Всички те имат сходни странични ефекти, с изключение на метронидазол. Това лекарство може да причини силно гадене, повръщане и главоболие, когато се приема с алкохол. Не забравяйте да говорите с Вашия лекар, ако имате притеснения относно някоя от възможните нежелани реакции.

След като се получи лечение, BV обикновено изчезва в рамките на два до три дни. Въпреки това, лечението обикновено продължава поне една седмица. Не спирайте приема на лекарствата, докато Вашият лекар не Ви каже да го направите. Важно е да вземете пълния курс на антибиотици, за да предотвратите връщането на инфекцията. Може да се наложи дългосрочно лечение, ако симптомите Ви продължават или продължават да се появяват отново.

Какви са възможните усложнения на бактериалната вагиноза?

Когато не се лекува, BV може да причини сериозни усложнения и рискове за здравето. Те включват:

 • Усложнения при бременност: Бременните жени с BV са по -склонни да имат ранно раждане или бебе с ниско тегло при раждане. Те също имат по -голям шанс да развият друг вид инфекция след раждането.
 • Инфекции, предавани по полов път: BV увеличава риска от получаване на полово предавани инфекции, включително вируса на херпес симплекс, хламидия и ХИВ.
 • Тазово възпалително заболяване: В някои случаи BV може да доведе до възпалително заболяване на таза, инфекция на репродуктивните органи при жените. Това състояние може да увеличи риска от безплодие.
 • Инфекции след операция: BV Ви излага на по -висок риск от инфекции след операции, засягащи репродуктивната система. Те включват хистеректомии, аборти и цезарово сечение.

Как може да се предотврати бактериалната вагиноза?

Можете да предприемете следните стъпки, за да намалите риска от развитие на BV:

 • Минимизирайте дразненето. Можете да сведете до минимум вагиналното дразнене, като не използвате сапун за почистване на външната част на вагината си. Дори мек сапун без аромат може да раздразни вагината. Също така е полезно да стоите настрана от горещите вани и джакузито. Носенето на памучни гащи може да помогне за запазване на зоната на хладно и да предотврати дразнене.
 • Не се измивайте. Измиването премахва някои от бактериите, които предпазват вагината ви от инфекция, което увеличава риска от получаване на BV.
 • Използвайте защита. Винаги практикувайте безопасен секс, като използвате презерватив с всичките си сексуални партньори. Това е най -добрият начин да се предотврати разпространението на BV. Също така е важно да ограничите броя на сексуалните си партньори и да се тествате за полово предавани инфекции на всеки шест месеца.

BV е често срещана инфекция, но предприемането на тези превантивни мерки може да намали риска от заразяване. Важно е незабавно да се обадите на Вашия лекар, ако смятате, че имате BV, особено ако сте бременна. Навременното лечение ще помогне да се предотвратят усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss