Индуциран от лекарства асептичен менингит: причини, симптоми и лечение

Лечението на предизвикания от лекарства асептичен менингит (DIAM) често е толкова просто, колкото да спрете приема на лекарството, което го е причинило, но са възможни усложнения.

Менингитът е възпаление на тъканите, които предпазват мозъка и шията. Инфекциозни бактерии, вируси или гъбички често причиняват менингит. Но други причини, като някои лекарства, също могат да доведат до възпаление.

Менингитът, причинен от лекарство, се нарича медикаментозно индуциран асептичен менингит (DIAM). Спирането на употребата на лекарството, причиняващо DIAM, често е достатъчно, за да помогне за разрешаването на състоянието.

Какво точно представлява индуцираният от лекарства асептичен менингит?

Асептичният менингит е менингит, който не е причинен от бактерии. Думата септик означава инфекция с бактерии, а префиксът “а” означава “без” или “липса”. DIAM е вид асептичен менингит, който възниква като страничен ефект на определени лекарства.

Както е вярно за всички видове менингит, DIAM причинява възпаление на тъканите и течните слоеве, които обграждат мозъка и гръбначния мозък, наречени менинги.

DIAM обикновено е лечимо и обикновено не причинява трайно увреждане. Но симптоми като главоболие, болка във врата и умора могат да бъдат неприятни и болезнени. Плюс това, DIAM понякога може да доведе до усложнения, включително подуване на мозъка и кръвни съсиреци.

Какви лекарства могат да причинят асептичен менингит?

DIAM е свързан с нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС), интравенозен имуноглобин, моноклонални антитела и някои антибиотици. Антибиотиците, които най-често причиняват асептичен менингит, включват:

 • амоксицилин
 • пеницилин
 • сулфаметоксазол/триметоприм (Bactrim)
 • сулфасалазин и други сулфонамиди

DIAM най-често се свързва с ибупрофен. Но е важно да имате предвид, че DIAM обикновено е рядък страничен ефект. Процентите на DIAM са много ниски. Вирусният асептичен менингит е най-често срещаният тип асептичен менингит.

Асептичният менингит може също да бъде усложнение от лъчева терапия и операция или резултат от инфекции, причинени от гъбички или вируси. Понякога автоимунни състояния или разпространение на рак могат да доведат до асептичен менингит.

Симптоми на медикаментозно индуциран асептичен менингит

Симптомите на DIAM са подобни на симптомите на бактериален менингит. Но има някои ключови разлики. Бактериалният менингит често причинява висока температура и обрив. Тези симптоми не са често срещани при хора с DIAM.

Симптоми на ДИАМ обикновено включват:

 • схванат врат
 • болка във врата
 • главоболие
 • светлочувствителност
 • чувствителност към силни звуци
 • болка в костите
 • гадене
 • повръщане
 • умора
 • сънливост
 • затруднено концентриране
 • ниска степен на треска

Симптомите обикновено започват около 3 дни след началото на лечението. Рядко се случва DIAM да се развие повече от месец след началото на лечението. Това обаче може да варира.

Някои симптоми са по-чести при DIAM, свързани със специфични видове лекарства. Например, симптоми като висока температура, главоболие, гадене и повръщане са докладвани еднакво, независимо от лекарството, причиняващо DIAM.

От друга страна, симптоми като скованост на врата и чувствителност към светлина и звук са по-чести при хора с DIAM, свързани с НСПВС.

Медикаментозният менингит изчезва ли сам?

Лечението и продължителността на DIAM зависят от множество фактори. Като цяло спирането на лекарството, което е причинило DIAM, може да помогне за разрешаването му. Освен това можете да опитате болкоуспокояващи лекарства за главоболие и болки във врата, за да облекчите симптомите.

Симптомите на DIAM обикновено изчезват в рамките на 7-14 дни след спиране на лечението. Но фактори, като конкретното лекарство, могат да променят тази времева линия. Често има забавяне от 3 дни между спирането на лекарството и забележимото намаляване на симптомите.

Спирането на употребата на лекарството помага за отстраняване на симптомите в почти всички случаи. Но в редки случаи DIAM може да доведе до сериозни усложнения.

DIAM може да причини подуване на мозъка, кръвни съсиреци, които се придвижват до мозъка, и увреждане на мозъка. Основните хронични заболявания, ракови заболявания и други фактори, които засягат цялостното ви здраве, могат да направят усложненията по-вероятни.

Вашият лекар може да поиска да вземе допълнителни предпазни мерки, ако сте изложени на риск от усложнения от DIAM.

DIAM е вид небактериален менингит, причинен от реакция към определени лекарства. Състоянието най-често се свързва с НСПВС, определени антибиотици, моноклонални антитела и интравенозен имуноглобулин.

DIAM може да доведе до симптоми като главоболие, болка във врата, схванат врат, умора и повръщане. Спирането на лекарството, причиняващо менингит, обикновено отстранява симптомите за около 10-14 дни.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss