Има ли сезон на ротавирусите?

Ротавирусът е често срещана вирусна инфекция, която често засяга деца под 5-годишна възраст. Той е силно заразен, понякога причинява тежка диария и дехидратация. Ротавирусната инфекция е по-често срещана през по-хладните месеци и тези месеци са известни като „ротавирусния сезон“.

майка се грижи за бебето си, което е болно по време на ротавирусния сезон
FreshSplash/Гети изображения

Може би сте чували за „ротавирусния сезон“. Но какво означава това? Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), има сезонен модел на ротавирусните инфекции. В Съединените щати те се срещат по-често през зимата и пролетта, от януари до юни. Това понякога се нарича ротавирусен сезон.

Ротавирусът е изключително често срещана вирусна инфекция, която причинява стомашно-чревни симптоми и най-често възниква при деца. Това е силно заразно.

Научете повече за ротавируса.

Има ли сезон за ротавирусите?

Ротавирусът е най-често срещан през по-студените зимни месеци и през по-меките, по-хладни пролетни месеци. Това варира в целия свят. В САЩ най-честите ротавирусни инфекции са от януари до юни. Междувременно в южното полукълбо ротавирусът често засяга хората през зимата.

След широко разпространената детска ваксинация срещу ротавирус, която започна с въвеждането на ротавирусните ваксини през 2006 г., сезонът на ротавирусите се промени. Пикове при ротавирусни инфекции обикновено се появяват през година или в двугодишен модел. Нечетните години обикновено имат по-висок процент на ротавирусни инфекции.

Сезонът на ротавирусите вероятно се случва поради начина, по който вирусът се разпространява. Ротавирусът може да се разпространи от човек на човек главно чрез фекално-орален контакт, което е по-вероятно да се случи в близост през зимните месеци.

Какви са симптомите на ротавирус?

Ротавирус преди всичко причини следните симптоми:

 • повръщане
 • болка в корема
 • диария

Ротавирусът също може да причини слабост и треска.

Всички горепосочени симптоми могат да доведат до интензивна дехидратация, която може да бъде животозастрашаваща.

Симптомите на дехидратация включват:

 • намалено уриниране
 • сухота в устата и гърлото

 • усещане за замайване при изправяне
 • малко или никакви сълзи при плач

 • необичайна сънливост или нервност

Ротавирусът заразен ли е?

Ротавирусът е силно заразна инфекция и може лесно да се предава от човек на човек. Най-често ротавирусът се разпространява чрез a фекално-орален път.

Разпространението най-вероятно се случва, когато дете или човек с ротавирус не измие ръцете си достатъчно старателно след използване на банята и предаде вируса върху повърхности или други хора. Може да бъде лесно да вземете вируса, като докоснете една от тези повърхности.

Какво можете да направите, за да предотвратите ротавирус?

Както при повечето вируси, най-добрият начин за справяне с ротавируса е предотвратяването на инфекция. Правилната хигиена на ръцете е от решаващо значение за предотвратяването на ротавирусни инфекции. Важно е да сте сигурни, че вие ​​и вашето дете измивате добре ръцете си след използване на тоалетната и преди хранене.

Но ротавирусът засяга най-вече деца под 5 години. За тази група хигиенната помощ не винаги е най-ефективното решение. Ето защо има а ротавирусна ваксина. Това е важен инструмент за предотвратяване на разпространението на инфекцията.

Проучване от 2019 г. установи, че широко разпространената имунизация срещу ротавирус значително намалява хоспитализациите за ротавирус чрез 87%.

Има ли усложнения, свързани с ротавирус?

Ротавирусът е известен най-вече с това, че причинява диария. Но също така може да причини висока температура и повръщане. С всички тези симптоми, голямо усложнение на ротавирусна инфекция е дехидратация.

Загубата на толкова много течности от повръщане и диария, докато имате затруднения с консумацията на богата на хранителни вещества храна и хидратиращи течности, може да бъде изключително опасно и може да доведе до необходимост от хоспитализация. Важно е да говорите с Вашия лекар или здравен специалист, ако смятате, че детето Ви има ротавирус.

Кога да получите грижи

Потърсете медицинска помощ за себе си или за детето си при всяка индикация за дехидратация. Симптомите могат да включват:

 • хлътнали очи
 • суха уста
 • сухи очи
 • намалено уриниране
 • летаргия
 • загуба на съзнание

Признавайки на ранни симптоми на дехидратация може да бъде ключово. Също така е важно да разпознаете кога някой може да е на път към тежка дехидратация. Например, ако не можете да ограничите приема на храна или течности поради повръщане и тежка диария, добра идея е да потърсите медицински съвет.

Как се лекува ротавирусът?

Лечението на ротавируса е орална рехидратираща терапия, която включва пиене на напитки от вода, захар и електролити, по-специално калий и натрий.

Ранното повторно въвеждане на храни и течности е от решаващо значение за предотвратяване на усложнения и за ускоряване на процеса на възстановяване.

Експертите проучват различни лечения, включително употребата на пробиотици, но те все още изучават тези лечения и в момента няма достатъчно данни, за да се каже, че работят.

Къде да получите ротавирусна ваксина за вашето дете

Ротавирусна ваксинация е рутинно в САЩ от много години и става рутинно в световен мащаб. Това означава, че здравните специалисти дават ваксината срещу ротавирус като част от типичния график за ваксиниране на деца.

Можете да получите ваксини за детето си там, където получавате здравни грижи, като педиатър, първичен или семеен лекар или местния здравен отдел.

Често задавани въпроси

Какъв тип ваксина е ротавирусната ваксина?

Ротавирусната ваксина е перорална, жива атенюирана ваксина, което означава, че пероралната ваксина съдържа проба от вируса, който е жив и може да навлезе в клетките на вашето тяло. Експертите специално проектират вируса на ваксината, така че да не може да причини заболяване.

Можете ли да получите ротавирус повече от веднъж?

Вие или вашето дете можете да получите ротавирус повече от веднъж, дори след ваксинация, тъй като има много различни ротавируси. Въпреки това, според CDCваксинираните деца са по-малко склонни да се разболеят от неваксинираните деца.

Долния ред

Ротавирусът е изключително често срещан вирус, който се среща широко сред деца под 5 години. Това води до силна коремна болка, диария и дехидратация. Говорете с Вашия лекар, ако смятате, че Вие или Вашето дете може да имате ротавирус.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss