Има ли лек за афантазия?

Brianna R/Getty Images

Какво е афантазия?

Затворете очи и си представете дъга. можеш ли да си го представиш? Ако не, може да имате афантазия.

Афантазията е невъзможността доброволно да създадете мисловна картина в главата си. Хората с афантазия не могат да си представят сцена, човек или обект, дори и да са много познати.

Ед Катмъл, съосновател на Pixar, и Блейк Рос, съсъздател на интернет браузъра Firefox, са двама забележителни хора, които според съобщенията имат афантазия.

Афантазията все още е слабо разбрана. Първият съвременен разказ за феномена датира от проучване от 1880 г., когато Сър Франсис Галтън съобщават, че някои мъже от група от 100 души не са в състояние да създадат мисловен образ на масата си за закуска.

Феноменът не получава име, докато когнитивният невролог Адам Земан не измисли термина афантазия през 2015 г. Името идва от древногръцките думи „а“, което означава „без“ и „фантазия“, което означава „въображение“.

Учените все още не са открили причината за афантазията. Въпреки това, някои изследвания, използващи функционален магнитен резонанс (fMRI), установиха, че хората с афантазия показват различни мозъчни модели от хората без афантазия, когато се опитват да формират ментални образи.

Нека да разгледаме дали афантазията има лек и да анализираме последните научни открития.

Има ли лек за афантазия?

Много малко се знае за афантазията и към днешна дата не е открито лечение. Това, което е известно, идва от шепа проучвания и анекдотични доклади. Въпреки това, през последното десетилетие са публикувани повече проучвания, така че изследователите може да знаят повече в близко бъдеще.

Проучванията са изчислили, че 2,1 до 2,7 процента от населението може да има афантазия, но все още не е имало мащабни проучвания.

Въпреки че няма известно лечение за афантазия, това не е непременно състояние, което трябва да бъде излекувано. В интервю за BBC Radio 5 Live, професор Адам Земан го нарече „очарователна вариация в човешкия опит“.

Много хора с афантазия може да не знаят, че преживяват света по различен начин от другите хора и продължават да живеят нормален живот.

Може ли да се лекува афантазия?

Все още не е ясно дали хората с афантазия могат да подобрят способността си да правят доброволни умствени картини. Най-добрите възможности за лечение също все още не са установени.

В казус от 2017 г. изследователите са изследвали 31-годишен, който е имал афантазия от раждането. Лицето не е било в състояние да си спомни доброволно изображения, включително лицата на съпругата или детето си. Той обаче трябваше да сънува видимо през нощта.

След 18 седмични 1-часови терапевтични сесии за зрение, той сам отчете, че е в състояние да визуализира повече точно преди да заспи, но не и през ежедневния си живот. Някои от техниките, използвани при лечението му, включват:

 • играта на карти “памет”
 • дейности с памет за блокове на шаблони
 • дейности, изискващи описание на обекти и сцени на открито
 • техники за остатъчно изображение
 • компютърни дейности, изискващи разпознаване на изображения

Какви са симптомите на афантазия?

Хората с афантазия изпитват или неспособност или силно ограничен способност за създаване на мисловен образ.

За да определите дали имате афантазия, опитайте да си представите познат обект или лицето на някой, когото познавате добре. Ако не можете да създадете картина в главата си или ако ви е много трудно, може да имате афантазия.

В проучването от 2015 г., където д-р Земан за първи път въвежда термина афантазия, той изследва някои от характеристиките на състоянието, като изследва 21 души, които са го преживели от раждането си:

 • девет са имали значителна липса на способност за доброволно създаване на визуален образ
 • 12 имаха пълна невъзможност за доброволно създаване на визуален образ
 • 10 докладвани неволни проблясъци на изображения
 • 17 запази способността да мечтае визуално

Изследователите също така откриха някои доказателства, че хората с афантазия могат да развият силни страни в други области. Общо 14 участници съобщават за силни страни в вербалните, математическите или логическите способности.

Някои други симптоми, които хората с афантазия съобщават:

 • намалени изображения, включващи други сетива като звук или докосване
 • по-малко ярки спомени
 • по-малко ярка способност да си представяте бъдещи сценарии
 • проблеми с разпознаването на лица

Какво причинява афантазия?

Афантазията може да бъде вродена, което означава, че присъства от раждането, или да се развие по-късно в живота поради мозъчно увреждане или психологически състояния.

Способността да създавате мисловен образ е сложна и включва много области от мозъка ви. Точната невронна основа на афантазията не е добре разбрана, но някои изследвания показват, че областите на мозъка, участващи във визуалните образи, може да са неактивни.

Една от теориите е, че хората с афантазия изпитват ментални образи, но не могат да получат достъп до образа в съзнателните си мисли.

Увреждането на широк спектър от области в мозъка може да доведе до афантазия. А Казус от 2020 г описва архитект, който развил афантазия след инсулт, засягащ областта, снабдена от задната мозъчна артерия.

Някои изследователи предполагат, че афантазията може да има психологически произход, тъй като е свързана и с депресия, тревожност и дисоциативни разстройства. Необходими са обаче повече изследвания, за да се разбере връзката.

Има ли спектър на афантазия?

Някои хора изглежда имат по-голям капацитет за умствени образи от други. Хората със състояния като шизофрения могат да имат толкова ярки халюцинации, че да имат проблеми да разграничат умствените образи от реалността. От друга страна, хората с афантазия нямат способност да създават ментални образи.

Изглежда, че афантазията съществува в спектър, тъй като някои хора с това състояние съобщават за пълна неспособност да създадат умствен образ, докато други хора имат силно намалена способност.

Много хора с афантазия се самодиагностицират, тъй като няма съгласувани критерии за диагноза. Дали някой със силно ограничена способност да създава умствен образ се счита за афантазиак е субективно, тъй като не е официална диагноза.

За вкъщи

Афантазията е неспособност или силно ограничена способност да създадете ментална картина в главата си. Към днешна дата няма известно лечение или лечения, които да са доказано ефективни, но изследванията остават в ранните етапи.

Изследователят, който измисли термина афантазия, го нарече „очарователна вариация в човешкия опит“. Много хора с афантазия дори не знаят, че я имат до зряла възраст.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss