Има ли истина в твърденията за блокери на кортизол?

Намиране на Истината

Блокерите на кортизол помагат за намаляване на нивото на кортизола. Кортизолът е хормон, понякога наричан хормон на стреса. Основната му задача е да помага на тялото ви да функционира добре по време на стрес.

Блокерите на кортизол могат да бъдат ефективни при лечение на нарушения с високо ниво на кортизол, като синдрома на Кушинг. Те обаче се предлагат и като хранителна добавка, която може да ви помогне да ограничите апетита си, да отслабнете и да изградите мускули.

За да се провери дали има истина в тези твърдения или не, е полезно да се знае какво е кортизол и каква роля играе за вашето здраве.

Открийте защо кокосовото масло е свързано със загубата на тегло »

Какво е кортизол?

Кортизолът е естествено произведен хормон на стреса. Когато почувствате страх или опасност, част от мозъка ви, наречена хипоталамус, активира вашия отговор „борба или бягство“. Той призовава надбъбречните жлези в действие. Надбъбречните жлези реагират, като отделят вълна от хормони на стреса.

Основният хормон на стреса е кортизолът. Неговата работа е да оптимизира натоварването на тялото ви, за да можете да се концентрирате върху непосредствената заплаха. Друг от хормоните е адреналинът, който казва на сърцето ви да бие по-бързо. Той също така повишава кръвното ви налягане и ви дава повишена енергия.

Кортизолът инхибира ефективността на инсулина, което води до повишаване на нивата на кръвната Ви захар (глюкоза). Той повишава циркулиращата глюкоза в мозъка, като осигурява подобрена бдителност. Освен това подобрява способността на тялото ви да възстановява тъканите. Несъществени функции като растеж и развитие се забавят. Вашата репродуктивна система, храносмилателна система и реакции на имунната система също са потиснати.

Какво може да причини анормални нива на кортизол?

Нивата на кортизол се повишават и падат естествено през целия ден. При липса на заплаха нивото на кортизол е най -високо, когато се събудите сутрин, и най -ниско, когато сте готови за сън. Децата са склонни да имат по-малко кортизол от възрастните. Освен стреса, доста неща могат да повлияят на нивата на кортизол, включително:

  • упражнение
  • липса на сън
  • работа на смени
  • температура
  • алкохол и кофеин
  • инфекция и травма
  • орални контрацептиви и бременност
  • някои лекарства, включително стероиди
  • затлъстяване
  • заболяване

Ако нивата на кортизол са необичайно високи за дълго време, това може да причини рядко заболяване, наречено синдром на Кушинг. Лечението на синдрома на Кушинг може да включва блокер на кортизол. Рядка причина за висок кортизол е тумор, произвеждащ ACTH извън хипофизната жлеза. Проблемите с надбъбречните жлези също могат да причинят високи нива на кортизол.

Според клиниката Mayo, прекомерното излагане на хормони на стреса, включително кортизол, може да причини проблеми в почти всички процеси в тялото ви, увеличавайки риска от наддаване на тегло, проблеми със съня и тревожност.

Има ли истина в твърденията за блокиране на кортизол?

Продължителният стрес може да поддържа нивото на кортизола ви повишено. Въпреки това, няма доказателства в подкрепа на твърдението, че блокерите на кортизола ви помагат да отслабнете, според Катрин Зерацки, RD, LD от Mayo Clinic.

Въпреки това, много компании правят големи претенции за силата на кортизоловите блокери за отслабване. В някои случаи правителството се намесва, за да сложи край на твърденията. Например, през 2006 г Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изпрати предупредително писмо до bodybuilding.com относно необосновани твърдения, направени за много от техните продукти, включително блокери на кортизол.

Все още можете да закупите тези и други блокери на кортизола, но направете проучване, преди да ги използвате. Говорете с Вашия лекар, преди да приемате каквито и да е хранителни добавки, които правят твърдения за загуба на тегло.

Хапчетата за отслабване и прищявките обикновено не са добра идея. Нито е бърза загуба на тегло. За здравословно управление на теглото, Центрове за контрол и превенция на заболяванията продължава да препоръчва балансирана диета, комбинирана с редовни упражнения. Ако трябва да отслабнете, помислете за начина на живот, а не за „диета“. Важна е дългата игра.

Как да разбера колко кортизол имам?

Нивата на кортизол могат да се определят с кръвни тестове или слюнка. Обикновено изисква множество тестове през различно време на деня. 24-часова проба от урина може да ви каже общото количество кортизол в урината ви през този ден, но няма да покаже как варира през деня.

За да предприемете най-добрите стъпки към добро здраве, не правете предположения за нивата на хормоните си. Говорете с Вашия лекар за провеждане на тест. Оттам те могат да ви помогнат да вземете здравословни и ефективни мерки за балансиране на хормоните и отслабване.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss