Има ли връзка между HPV и рака на простатата?

Има някои доказателства, че човешкият папиломен вирус (HPV) може да увеличи риска от рак на простатата, в допълнение към други видове рак.

Човешкият папиломен вирус (HPV) е вирус, който засяга вашите гениталии и се разпространява чрез кожен контакт с някой, който има HPV инфекция.

Ракът на простатата възниква, когато ракова тъкан расте в простатата, жлеза, разположена близо до пикочния мехур, която съхранява спермата и им помага да излязат от уретрата, когато еякулирате.

HPV е най-често инфекция, предавана по полов път (ППИ) в Съединените щати, така че рискът от получаване на HPV и как той влияе върху риска от рак на простатата си струва да се обмисли.

Прочетете, за да научите повече за връзката между HPV и рака на простатата и какви други видове рак може да имате по-висок риск от развитие с HPV.

Какво показват изследванията за връзката между HPV и рака на простатата?

Някои изследвания показват, че има причинно-следствена връзка между HPV и рака на простатата. Това означава, че получаването на HPV може да бъде пряка причина за развитие на ракови клетки в простатата, процес, наречен онкогенеза. Смята се, че същият процес е отговорен и за връзката между HPV и рака на маточната шийка.

А 2020 преглед изследва доказателства от 1284 случая на рак на простатата и установи, че HPV играе значителна роля за увеличаване на риска от рак на простатата в 325 (22,6%) от тези случаи. Той показа, че разпространението на високорискова HPV ДНК е значително по-високо при хора с рак на простатата в сравнение с хора без рак на простатата.

Изследователите смятат, че връзката идва от възпаление на простатата, което може да е резултат от HPV инфекция. Възпалението също повишава риска от доброкачествена хиперплазия на простатата, която причинява необичаен растеж на простатната тъкан. HPV може да превърне тези иначе безобидни образувания в ракова тъкан.

Преглед на проучвания от 2017 г. също подкрепя идеята, че HPV играе роля при рака на простатата.

Изследвайки повече от 971 случая на рак на простатата от 1990-2015 г., изследователите стигнаха до заключението, че HPV е участвал в развитието на ракова тъкан поради ефекта си върху гена APOB и как го прави аполипопротеин B (ApoB) — което води до промени в начина на експресиране на гена и повишава риска от рак на простатата.

А Проучване от 2021 г също потвърди ролята на ApoB и ензима, който създава, наречен A3B. Наличието на твърде много A3B може да увеличи скоростта на производство на простатни клетки и да повиши риска от производство на ракови туморни клетки.

А 2022 статия подчертава важната роля, която HPV ваксините играят за предотвратяване на HPV инфекции и намаляване на риска от рак на простатата.

Този преглед засегна необходимостта от разбиране на връзката на COVID-19 с HPV и риска от рак на простатата.

Пандемията от COVID-19 попречи на много хора да получат HPV ваксини и други критични грижи. Това може да увеличи дългосрочния риск от рак на простатата за хора, които може да са успели да предотвратят HPV с HPV ваксината.

До какви видове рак може да доведе HPV?

Мъжете и хората, определени като мъжки по рождение, са изложени на по-висок риск от други ракови заболявания, причинени от HPVвключително:

 • рак на пениса
 • анален рак
 • рак на гърлото

Често задавани въпроси за HPV и рак на простатата

Ето някои от най-често задаваните въпроси относно HPV и рака на простатата.

Може ли HPV да се превърне в рак при мъжете?

да Съществува ясна причинно-следствена връзка между HPV инфекцията и развитието на ракови клетки в простатата.

Други рискови фактори за рак на простатата, като фамилна анамнеза и затлъстяване, също могат да направят по-вероятно да получите рак, ако имате HPV.

Може ли ракът на простатата да се предава по полов път?

Ракът на простатата не е ППИ.

Ракът на простатата се появява с течение на времето, тъй като раковите клетки растат в простатата и заместват здравата тъкан.

Имайте предвид, че HPV може да се предава по полов път, но това не е единственият начин за предаване. Кожен контакт с някой, който има HPV инфекция, също може да ви изложи на вируса.

Може ли HPV ваксината да предотврати рак на простатата?

Не, HPV ваксината не предпазва от рак на простатата.

Тази ваксина може да помогне за намаляване на риска от HPV като причина за рак на простатата. Но това не може да ви попречи да го получите поради участието на други рискови фактори.

Какво причинява рак на простатата?

Няма конкретна причина за рак на простатата. Но известните фактори, които могат да увеличат риска, включват:

 • семейна история
 • генни мутации
 • възраст
 • раса или етнос
 • диета
 • къде живееш
 • тютюн за пушене
 • със затлъстяване
 • ниски нива на физическа активност
 • консумация на много калций

Причиняват ли вирусите рак на простатата?

Вирусите не причиняват непременно рак на простатата. Можете да получите рак на простатата без предишна вирусна инфекция.

Но изследванията показват, че вирусите, особено HPV, могат да играят голяма роля в развитието на раковите клетки в простатната жлеза.

За вкъщи

Има силна връзка между HPV и рака на простатата поради начина, по който HPV засяга развитието на клетките в простатата.

Необходими са повече изследвания, за да се изяснят точните механизми, които свързват този вирус с раковите клетки на простатата, но доказателствата сочат, че има пряка връзка между двете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss