Има ли връзка между рака на ануса и HPV?

Въпреки че някои щамове на човешки папиломен вирус (HPV) са свързани с рак на ануса, заразяването с такъв не означава непременно, че ще развиете рак.

„По-голямата част от аналните ракови заболявания са причинени от инфекция с човешки папиломен вирус [HPV]”, казва Сайед Г. Хюсейн, колоректален хирург в Центъра за цялостен рак на Държавния университет в Охайо.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)около 7 531 души получават диагноза рак на ануса всяка година.

Приблизително 91% от диагнозите рак на ануса се смята, че са причинени от HPV. Това означава, че около 6900 души годишно развиват анален рак, свързан с HPV.

Напред, прочетете повече за връзката между HPV и аналния рак. Освен това научете как можете да се предпазите от HPV по-общо, както и как да намалите риска от анален рак, ако в момента имате HPV.

Как HPV причинява или увеличава риска от анален рак?

„HPV вирусът може да зарази аналните клетки“, обяснява д-р Мишел Форсие, клиницист, потвърждаващ пола, във виртуалната здравна услуга FOLX. “Когато това се случи, аналните клетки могат да мутират и някои да станат ракови.”

За да бъде ясно: Не всеки, който има HPV, ще развие анален рак.

„По-голямата част от пациентите, които получават [develop] HPV ще изчисти вируса естествено и по този начин ще не вирусът води или прогресира до рак“, обяснява тя.

Хората, които имат компрометирана имунна система, може да са по-малко вероятно за изчистване на вируса без лечение и може да има по-голяма вероятност от развитие на усложнения в резултат на HPV инфекция.

някои изследвания предполага, че хората, които имат ХИВ и развиват HPV, например, имат по-висок риск от развитие на анален рак, свързан с HPV, отколкото хората, които нямат ХИВ.

Какво друго може да причини или увеличи риска от анален рак?

Не е ясно какво точно причинява останалите 9% от случаите на рак на ануса.

Но има редица известни фактори, които могат да увеличат риска ви, обяснява д-р Дженифър Чуй, онколог в центъра за рак Perlmutter на NYU Langone.

Според Чуй може да сте по-вероятно да развиете анален рак, ако:

 • пушат цигари или използват редовно други тютюневи изделия
 • имате компрометирана имунна система
 • са на възраст над 75 години
 • имат възприемчив анален секс
 • имате анамнеза за други полово предавани инфекции (ППИ) или полово предавани болести (ППБ), включително анални брадавици
 • имате анамнеза за рак на шийката на матката, вулвата или вагинален рак
 • имате или сте имали HPV инфекция в шийката на матката

Има определени щамове на HPV, които могат да увеличат риска от развитие на анален рак, и има определени избори на начин на живот, които също могат да увеличат риска.

Но развитието на анален рак никога не е по вина на никого.

Ако имате HPV, има ли нещо, което можете да направите, за да намалите риска от развитие на рак на ануса?

Правенето на няколко промени в начина на живот може да намали риска от развитие на анален рак, ако имате HPV.

Като за начало, помислете за отказване от пушенето, ако пушите, казва Chuy. „Разбира се, не трябва да започвате да пушите или да използвате други тютюневи изделия, ако вече не сте го направили“, казва тя.

Може също да искате да получите HPV ваксина, ако все още отговаряте на условията. (Повечето хора са на възраст под 45 години.)

„Дори ако вече имате HPV, ваксинирането срещу HPV може да ви предпази от други щамове, които могат да причинят вреда“, казва Chuy.

„Ограничаването на броя на сексуалните партньори и използването на бариерна защита за предотвратяване на други инфекции, предавани по полов път, също може да намали риска“, казва тя.

Можете също така да си поставите за цел редовно да се проверявате за рак на ануса.

„Рутинните анални скрининги за рак чрез анален цитонамазка или аноскопия с висока разделителна способност са показали, че намаляват риска от рак при пациенти с HPV“, казва Хюсеин.

Кога трябва да се свържете с лекар или друг медицински специалист?

Ако имате въпроси относно вашия статус на ППИ или изпитвате необичайни симптоми, консултирайте се със здравен специалист.

Това включва някой от следните симптоми, свързани с анален рак:

 • ректално кървене
 • анален сърбеж
 • ректално течение
 • загуба на контрол на червата
 • анални подутини или бучки

Медицински специалист ще може да обсъди вашите индивидуални рискови фактори и да ви посъветва от какви ППИ тестове се нуждаете, ако има такива.

Хората с вулви и вагини могат да се изследват за HPV, но в момента няма тест за хора с пениси.

Без значение от вашата анатомия, ако изпитвате симптоми, свързани с рак на ануса или сте имали възприемчив анален секс, клиницистът може да препоръча анализ на анален ПАП.

Анален Пап тест позволява на вашия клиницист да вземе тъканна проба от вътрешността на аналния ви канал. Те ще изпратят тази проба в лаборатория, за да проверят за аномалии.

В зависимост от вашия набор от симптоми, вашият клиницист може също да препоръча визуален ректален преглед, дигитален ректален преглед или анален ултразвук.

Други често задавани въпроси

Какви щамове на HPV могат да причинят или повишат риска от рак на ануса?

HPV щамове 16 и 18 са щамовете, които най-вероятно ще увеличат риска от рак, казва Chuy.

„Други щамове, като 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 66 и 68, също понякога са замесени в образуването на рак“, казва тя.

Може ли HPV да причини или да увеличи риска от други видове рак?

Ракът на ануса не е единственият рак, свързан с HPV.

HPV също може нараства Вашият риск от ракови заболявания, засягащи:

 • маточна шийка
 • влагалището
 • вулва
 • пенис
 • задната част на гърлото, включително основата на езика и сливиците (орофаринкса)

Какво причинява HPV?

HPV е вирус, предаван по полов път, който от 2018 г. засяга 43 милиона хората. Има повече от 100 различни щамове на HPV вируса.

Повечето хора, които правят генитален, орален или анален секс, ще влязат в контакт с един или повече щамове на вируса в даден момент, казва Форсие.

Но все пак можете да вземете мерки, за да намалите риска от заразяване с вируса.

Какво можете да направите, за да намалите риска от или да предотвратите HPV?

Получаването на HPV ваксина, използването на бариери по време на сексуална активност, разговорите с потенциални партньори за техния ППИ статус и ограничаването на броя на сексуалните ви партньори може да намали риска, казва Форсие.

„Колкото повече партньори има един човек, толкова по-голям е потенциалът му да бъде изложен на HPV“, казва тя.

Важно е да се отбележи, че докато презервативите и другите бариерни методи осигуряват известна защита, те не са 100% превантивни.

„Понастоящем най-добрият начин да намалите риска от получаване на HPV е чрез ваксина срещу HPV“, казва Хюсеин.

Всички HPV ваксини са ефективен за намаляване на риска от HPV щамове 16 и 18, които са двата щама, които най-често се свързват с рака.

Какво можете да направите, за да намалите риска от или да предотвратите рак на ануса?

Ако пушите, помислете за отказване. Също така обмислете използването на презерватив или друг бариерен метод по време на секс, получаване на HPV ваксина и редовно проверяване за анален рак, ако имате HPV.

Долния ред

Има връзка между HPV щамове 16 и 18 и аналния рак.

Но не всеки, който се зарази с тези щамове, ще развие анален рак. По същия начин много хора, които имат анален рак, нямат HPV.

Ако имате въпроси относно вашия статус на ППИ или риска от рак на ануса, говорете със здравен специалист.


Габриел Касел (тя/тя) е преподавател по queer секс и уелнес журналист, който се е ангажирал да помага на хората да се чувстват възможно най-добре в телата си. В допълнение към Healthline, работата й се появява в публикации като Shape, Cosmopolitan, Well+Good, Health, Self, Women’s Health, Greatist и много други! В свободното си време Габриел може да бъде намерена да тренира CrossFit, да преглежда продукти за удоволствие, да се разхожда с нейното бордър коли или да записва епизоди от подкаста, който тя е домакин, наречен Bad In Bed. Следвайте я в Instagram @Gabriellekassel.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss