Има ли връзка между затлъстяването и свръхактивния пикочен мехур?

Някои изследвания подкрепят връзката между затлъстяването и симптомите на свръхактивен пикочен мехур. Загубата на тегло може да помогне за намаляване на симптомите, но не е ясно колко загуба на тегло е необходима.

Свръхактивният пикочен мехур (OAB) е хронично състояние с много причини. Основните симптоми на OAB включват:

 • Спешност: внезапна, интензивна нужда от незабавно уриниране, която може да включва императивна инконтиненция (неконтролируемо изтичане на урина)
 • Честота: необходимостта от уриниране по-често от това, което е типично за вас
 • никтурия: необходимостта от уриниране един или повече пъти през нощта

Проучванията предполагат връзка между затлъстяването и симптомите на OAB. Наднорменото тегло, особено в коремната област, е рисков фактор за OAB. По същия начин загубата на тегло може да помогне за намаляване на симптомите.

Прочетете, за да научите за връзката между затлъстяването и OAB, други потенциални причини и какво можете да направите, за да управлявате или предотвратявате симптомите.

Езикът има значение

Полът и джендърът съществуват в спектъри. За целите на тази статия понякога използваме „мъжки“ и „женски“ или „мъже“ и „женски“, за да обозначим пола на дадено лице, определен при раждането. Този избор е направен въз основа на езика, използван от източниците, които цитираме. Научете повече за пола и пола.

Може ли наднорменото тегло или затлъстяването да причинят свръхактивен пикочен мехур?

Затлъстяването или наднорменото тегло, особено в коремната област, оказва натиск върху пикочния мехур. Това може да отслаби или да повреди уретрата, тръбата, която извежда урината от тялото ви.

Излишното коремно тегло може също да увреди или отслаби тазовото ви дъно, което прави по-вероятно да се появят симптоми на OAB, като изтичане. Слабото тазово дъно също ви прави податливи на стрес инконтиненция. Това е, когато изпускате урина, докато кихате, кашляте или се смеете.

Няколко проучвания потвърждават връзката между затлъстяването и OAB.

Проучване от 2020 г. с 206 жени в началото на 30-те установи, че тези с процент телесни мазнини над 32% са 95% по-вероятно да изпитват симптоми на OAB, отколкото тези с по-нисък процент телесни мазнини.

А Проучване от 2019 г с 920 души установи, че затлъстяването причинява уринарна инконтиненция при мъже и жени. Изследователите установяват, че затлъстяването причинява OAB при жените, но не и при мъжете. Това важи както за общото затлъстяване, така и за централното затлъстяване (излишна мазнина в коремната област).

А Проучване от 2019 г с 14 135 възрастни установи, че тези с индекс на телесна маса (ИТМ) над 30 са по-склонни да получат никтурия, независимо от възрастта или пола си.

Може ли отслабването да помогне при симптоми на свръхактивен пикочен мехур?

Отслабването чрез стратегии за начин на живот, като диета, може да облекчи налягането в пикочния мехур и да намали симптомите на OAB. Загубата на тегло, постигната чрез бариатрична хирургия, също има силно положителен ефект.

Преглед на проучвания от 2020 г. установи умерена до ниска сигурност на доказателствата, че загубата на тегло от подходи към начина на живот, като диета и упражнения, намалява симптомите на OAB. Изследователите откриха по-голяма сигурност на доказателствата, че загубата на тегло подобрява симптомите на OAB поради стрес инконтиненция.

Преглед от 2018 г. предполага връзка между значителна загуба на тегло и намалени симптоми на OAB. Но авторите на прегледа отбелязват, че са необходими повече изследвания, за да се знае дали по-малко драматичната загуба на тегло може да има същия ефект.

Какво друго може да причини свръхактивен пикочен мехур?

Има много причини и рискови фактори за свръхактивен пикочен мехур. Възможно е да имате няколко наведнъж. В допълнение към наднорменото тегло, причините за OAB включват:

 • напреднала възраст
 • инфекции на пикочните пътища (UTI)
 • пиене на алкохолни или кофеинови напитки
 • приемане на определени лекарства, като диуретици, калциеви блокери и лекарства за диабет
 • бременност
 • хормонални промени, като например при менопауза
 • увреждане на нервите, причинено от физическа травма или заболяване

 • камъни в пикочния мехур
 • рак на пикочния мехур

Как мога да предотвратя свръхактивен пикочен мехур?

Ако имате наднормено тегло или затлъстяване, може да сте в състояние да предотвратите (или да обърнете) OAB, като отслабнете. Това може да бъде предизвикателство да се направи сам. Помислете за разговор със здравен специалист или диетолог относно навиците на начина на живот, които могат да ви помогнат да постигнете целта си.

Упражнението, особено кардиото, може да подпомогне загубата на тегло. Но също така обмислете включването на упражнения за тазовото дъно в ежедневието си, за да укрепите мускулите на тазовото дъно.

Други съвети за предотвратяване на OAB включват следното:

 • Спрете да пушите, ако го направите. Пушенето на цигари е рисков фактор за спешно уриниране и инконтиненция.

 • Ограничете или избягвайте кофеина и алкохола.
 • Ограничете или избягвайте храни, които могат да раздразнят пикочния ви мехур и да влошат симптомите. Можете да водите дневник на пикочния мехур, за да ви помогне да идентифицирате храни, които да ограничавате или избягвате.
 • Управлявайте състояния, които могат да влошат OAB, като диабет. Ако настоящите ви лечения не управляват добре вашите състояния, свържете се с вашия лекар.

Наднорменото тегло и затлъстяването могат да окажат натиск върху пикочния мехур, причинявайки или влошавайки симптомите на OAB. Тези симптоми включват спешност, честота и изтичане.

Ако имате затлъстяване или наднормено тегло, загубата на тегло може да ви помогне да намалите симптомите. Други проактивни стъпки, които можете да предприемете, включват отказване от пушенето и упражнения за тазовото дъно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss