Имате ли алергии или синусова инфекция?

Основната разлика

Както алергиите, така и инфекциите на синусите могат да се почувстват нещастни. Тези условия обаче не са едно и също нещо.

Алергиите се появяват в резултат на реакцията на имунната ви система към определени алергени, като цветен прашец, прах или пърхот на домашни любимци. Инфекция на синусите или синузит се появява, когато носните ви проходи се заразят.

И двете състояния могат да причинят възпаление на носа, заедно със свързани симптоми, като запушване и запушен нос.

Все пак тези две състояния имат различни причини и симптоми. Разгледайте разликите между алергиите и инфекциите на синусите, за да можете да определите вероятната причина за симптомите си и да потърсите подходящо лечение за облекчение.

Алергии срещу инфекция на синусите

Алергиите могат да се развият във всеки един момент от живота ви. Докато алергиите обикновено се появяват в детството, е възможно да се развият алергии към нови вещества като възрастен.

Този тип реакция се причинява от отрицателен отговор към дадено вещество. Вашата имунна система реагира чрез освобождаване на химикал, наречен хистамин, който след това може да причини симптоми като главоболие, кихане и задръствания. Възможно е също да се почувствате мъгливи и да развиете кожен обрив.

Тежките алергии могат да доведат до състояние, подобно на настинка, наречено алергичен ринит. При алергичен ринит може да имате горните симптоми, както и сърбеж в очите. Този сърбеж е един от ключовите разграничителни фактори между алергии и синузит.

Синусовата инфекция, от друга страна, възниква, когато носните ви проходи се възпалят. Синузитът най-често се причинява от вируси. Когато носната кухина се възпали, слузта се натрупва и се забива, което допълнително усложнява проблема.

Заедно със запушен нос и главоболие, синузитът причинява болка около бузите и очите. Синусните инфекции също причиняват гъста, обезцветена слуз и лош дъх.

Сравнение на симптомите

Сравнете следните симптоми, за да видите дали имате алергии или възможна инфекция на синусите. Също така е възможно да имате и двете условия едновременно.

алергии Инфекция на синусите
главоболие х х
Запушване на носа х х
Болка около очите и бузите х
Кихане х
Сърбящи, сълзени очи х
Гъсто, жълто/зелено течение х
Затруднено дишане през носа х х
Не можете да издухате носа си х
Зъбобол х
Висока температура х
Лош дъх х

Лечение

Лечението на алергии и инфекции на синусите има някои прилики и разлики. Ако имате тежка конгестия с едното и другото, тогава деконгестант без рецепта (OTC) или деконгестант с рецепта може да ви помогне, като разбие слузта в носните ви кухини.

Алергиите се лекуват и с антихистамини. Те блокират хистамин-продуциращия отговор на имунната система всеки път, когато срещнете алерген. В резултат на това трябва да изпитвате по-малко симптоми.

Някои антихистамини, като Benadryl, обикновено се приемат за краткосрочно облекчение. Дългосрочните (хронични) или тежки алергии имат по-голяма полза от ежедневните лечения, като Zyrtec или Claritin. Някои от тези антихистамини също имат добавен деконгестант към тях.

Лекарствата за алергия обаче няма да се отърват от инфекции на синусите. Най-добрите начини за изчистване на вирусни инфекции са със следните методи:

  • Почивайте колкото можете.
  • Пийте чисти течности, като вода и бульон.
  • Използвайте спрей с физиологичен разтвор, за да хидратирате носните проходи.
  • Продължете да приемате лекарства за алергия, ако сте го правили преди.

Вирусните инфекции не могат да се лекуват с антибиотици. Въпреки това, ако Вашият лекар смята, че инфекцията на синусите Ви е свързана с бактерии, той може да Ви предпише антибиотик. Ще трябва да вземете цялата рецепта, дори ако започнете да се чувствате по-добре в рамките на ден или два.

Предотвратяване

Можете да помогнете за предотвратяване на инфекция на синусите по същия начин, както бихте предотвратили заразяването с настинка и грипни вируси. Спете много и останете хидратирани през сезона на настинка и грип. Също така, попитайте Вашия лекар за добавки като витамин С, за да подсилите имунната ви система. Честото миене на ръцете също е задължително.

От друга страна, не можете да предотвратите напълно алергиите. Въпреки това, може да е полезно да избягвате веществата, към които знаете, че сте алергични толкова често, колкото можете.

Например, ако имате сезонни алергии към цветен прашец, избягвайте да излизате на открито, когато броят им е най-висок. Също така ще искате да измиете косата си преди лягане, след като сте навън и да държите прозорците си затворени, когато броят на полените е висок.

Алергиите към прахови акари могат да бъдат облекчени със седмично почистване на къщата и пране на спално бельо. Ако имате алергии към пърхот от домашни любимци, уверете се, че вашите космати любими хора не спят в леглото с вас и измийте ръцете си, след като ги галите и преди да докоснете лицето ви.

Ранното лечение на симптомите на алергия може също да помогне да се предотврати излизането на алергиите извън контрол. Ако знаете, че сте алергични към цветен прашец и че сезонът на цветен прашец е зад ъгъла, започнете да приемате антихистамин предварително.

Също така попитайте Вашия лекар за препоръките за други лекарства, които можете да вземете като превантивни мерки. Може да сте добър кандидат за инжекции срещу алергии, които могат да намалят начина, по който тялото ви реагира на алергените с течение на времето.

Кога да отидете на лекар

Не е задължително да ходите на лекар за алергии. Изключението е, ако никога преди не сте били диагностицирани с алергии или ако изглежда, че алергиите ви се влошават.

Вие също трябва да посетите Вашия лекар, ако вашите OTC антихистамини не работят. Вместо това те могат да препоръчат лекарства с рецепта. Ако алергиите ви причиняват особено задръстване, може да ви предпишат и деконгестант.

Тъй като инфекциите на синусите са причинени от вируси, антибиотиците обикновено не помагат. Въпреки това, ако симптомите Ви се влошат или продължават повече от две седмици, трябва да посетите Вашия лекар за известно облекчение.

Долния ред

Алергиите и инфекциите на синусите могат да имат подобни симптоми. Една от ключовите разлики е сърбежът на очите и кожата, който може да възникне при алергии, както и гъстото, жълто или зелено течение от носа, което е забележимо при синузит.

Друга разлика е времевата линия. Алергиите могат да бъдат хронични или сезонни, но избягването и лекарствата могат да помогнат за облекчаване на симптомите. Синусовата инфекция може да отнеме няколко дни, за да се подобри, но понякога ще имате нужда от лекарства, отпускани по лекарско предписание, докато не започнете да се чувствате по-добре. Всичко зависи от тежестта на вируса.

Имайки предвид някои от тези ключови разлики, може да успеете да разберете дали се справяте с алергии или синузит и да предприемете необходимите стъпки, за да започнете да се чувствате по-добре.

Когато се съмнявате, посетете Вашия лекар. Вие също трябва да си запишете час, ако симптомите Ви се влошат или не успеят да се подобрят въпреки домашните лечения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss