Използване на модела на етапи на промяна на психотерапията във вашия живот

Дори ако просто мислите за промяна на поведение, вие сте предприели жизненоважна стъпка, според модела на Етапи на промяна.

Timelapse снимка на всички различни фази на луната.

Промяната може да бъде трудна – особено ако искате да промените дългогодишно поведение или навик.

Може би обмисляте да откажете цигарите. Или може би искате да започнете режим на упражнения за първи път в живота си. В началото може просто да си играете с идеята и след това да забравите за нея. След това 2 години по-късно започвате сериозно да правите истинска промяна.

Каквото и да е вашето ниво на ангажираност в този момент, вие сте в един от етапите на промяната, модел, използван в психотерапията, за да отрази вашата готовност да промените определено поведение.

Етапи на промяна на модела

Моделът на етапите на промяната, известен също като транстеоретичен модел, е рамка, която често се използва в психотерапията, за да разбере как хората правят промени в поведението си.

Разработен от психолозите Джеймс Прохаска и Карло ДиКлементе през 1983 г., моделът предлага промяната да настъпи в поредица от етапи, всеки със своите уникални предизвикателства и възможности.

Ето ги 5 етапа:

 1. Предварително съзерцание: Това е етапът, в който все още не признавате, че има проблем, който трябва да бъде решен. Може да сте резистентни към съветите на другите и дори да давате извинения за навика или поведението си.
 1. Съзерцание: На този етап разбирате, че има нужда от промяна и започвате да обмисляте възможността за това. Може да не сте сигурни относно цялата идея и да не сте сигурни дали сте готови да предприемете действие.
 1. Приготвяне: На този етап сте решили да се промените и се подготвяте да предприемете действие. Може да търсите ресурси и подкрепа, които да ви помогнат да направите промяната.
 1. Действие: Това е етапът, в който активно правите промени и предприемате стъпки за справяне с проблема. Това може да включва промяна на поведението, търсене на терапия или промяна в начина на живот.
 1. Поддръжка: В този последен етап вие успешно сте направили промяната и работите, за да запазите новите си поведения и навици във времето. Този етап може да бъде предизвикателство, тъй като изисква постоянни усилия и бдителност, за да се избегне рецидив.
Илюстрация на модела Етапи на промяна.

Доказателствата сочат че моделът на Етапи на промяна е ефективен при широк спектър от проблеми, включително:

 • пушене
 • злоупотреба с алкохол
 • пристрастяване към вещества
 • контрол на теглото и започване на тренировъчна програма
 • използване на слънцезащитен крем
 • използване на презерватив
 • училищен тормоз
 • медицински екрани като мамография и скрининг за рак

Знанието е сила

Разбирането на модела „Етапи на промяна“ може да бъде полезно за извършване на съзнателни промени, тъй като ви помага да разберете къде се намирате в процеса на промяна и какви стъпки може да трябва да предприемете, за да продължите напред.

Например, ако сте в етап на съзерцание, може да осъзнаете, че все още си играете с идеята за промяна и все още не сте взели твърдо решение. Ако сте в етап на подготовка, знаете, че сте взели решение, но може да се наложи да създадете план, за да можете да предприемете реални действия.

Моделът може също да ви помогне да идентифицирате потенциалните пречки пред промяната и да разработите стратегии за преодоляването им.

Например, ако откриете, че се връщате към старите навици по време на етапа на поддръжка, можете да използвате знанията, получени от модела, за да видите докъде сте стигнали. След това можете да идентифицирате потенциални задействания и да разработите механизми за справяне, които да ви помогнат да останете на път.

Важно е да се отбележи, че не всеки напредва през етапите на промяната по линеен начин. Някои индивиди могат да се движат напред-назад между етапите, докато други могат да останат в един етап и да изпитват трудности при придвижването напред.

Как да насърчите положителната промяна в живота си

Ето някои стъпки, които можете да предприемете, за да направите положителни промени в живота си въз основа на модела на Етапи на промяна:

 1. Определете поведението, което искате да промените: Какво поведение или навик искате да промените? Това може да е свързано с вашето здраве, взаимоотношения, кариера, финанси или личен растеж. Бъдете конкретни и ясни какво искате да промените и защо.
 1. Определете текущия си етап на промяна: Къде се намирате в модела Етапи на промяна? Все още ли обмисляте да направите промяна (етап на съзерцание)? Или може би вече се подготвяте да предприемете действие (етап на подготовка).
 1. Създайте план: Разработете план, който включва конкретни, постижими и ограничени във времето цели. След това разделете целите на по-малки, управляеми стъпки, за да можете да ги постигнете. Хората често погрешно свързват промяната само с действие и не извършват важната подготовка.

  • Ан открит анализ че подготовката за промяна (лечение) е свързана с по-добри резултати сред хората с хранителни разстройства или разстройства, свързани с употребата на вещества и алкохол.
 1. Изградете система за поддръжка: Идентифицирайте хората в живота си, които могат да ви подкрепят в извършването на промяната. Заобикалянето с позитивни, подкрепящи хора може да ви помогне да останете мотивирани и отговорни.
 1. Изпълнете плана: Предприемете действия по плана си и започнете да правите промени. Проследявайте напредъка си, празнувайте успехите си и се учете от неуспехите си.
 1. Бъдете отговорни: Намерете начини да се държите отговорни, като например настройване на напомняния, проследяване на напредъка ви и споделяне на целите ви с приятели или семейство.
 1. Прегърнете мислене за растеж: Насърчаването на положителната промяна изисква мислене за растеж, което означава да бъдете гъвкави, да опитвате нови неща и да приемате провалите като част от процеса на обучение. Фокусирайте се върху прогреса, а не върху съвършенството.
 1. Коригирайте според нуждите: Ако срещнете пречки или спънки, не се отказвайте. Коригирайте плана си според нуждите и продължете напред.

Намиране на подкрепа по време на вашето пътуване

 • Групи за подкрепа на психичното здраве: групи за подкрепа на NAMI
 • Как да намеря терапевт: APA: Как да намеря добър терапевт?
 • Ресурси за намиране на лечение за психично здраве: Mental Health America: Finding Therapy
 • Преодоляване на алкохолната зависимост: Анонимни алкохолици (AA)
 • Започване на пътуване за отслабване: 7 места, където да намерите подкрепа по време на вашето пътуване за отслабване
Беше ли Ви полезно?

Долен ред

Като разберете модела на етапите на промяната и го използвате като ръководство, можете да създадете пътна карта за извършване на положителни промени в живота си.

Не забравяйте, че промяната на дългосрочните навици е процес и изисква време, търпение и ангажираност. Може да се сблъскате с неуспехи и провали и това е добре.

Празнувайте успехите си по пътя, независимо колко малки са те.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss