Използване на клизми за улцерозен колит: Какво трябва да знаете

Можете да използвате клизми, за да намалите възпалението от улцерозен колит. Лекарите могат също да предложат естествени съставки, които да се включат в тези клизми.

Екатерина Кубатина/Гети изображения

Улцерозният колит (UC) е форма на възпалително заболяване на червата (IBD), обикновено свързано с коремна болка и проблеми с червата. За приблизително 600 000 до 900 000 души в Съединените щати, живеещи с UC, симптомите могат да варират от леки до тежки.

Хората с UC може да използват клизми за облекчаване на симптомите.

Тази статия предоставя повече информация за това как клизмите могат да помогнат на UC, както и други лекарства и съставки, които може да са от полза за разглеждане.

Помагат ли клизмите при улцерозен колит?

Клизмите са потенциално полезна форма на лечение на UC, защото могат да намалят възпалението. Клизмите също могат да помогнат да подготвите тялото си за диагностично изследване, като позволяват на лекарите да видят на рентгенови снимки къде се намира всяко възпаление.

Видове клизми за улцерозен колит

Клизмите, които могат да бъдат полезни при лечение на UC, включват:

  • Бариева клизма: Този тип клизма може да се използва като диагностичен инструмент за откриване на възпаление в червата на рентгенови лъчи.
  • Мезаламинова клизма: Мезаламинът е противовъзпалително лекарство, което може да намали подуването и да помогне за заздравяването.
  • Будезонид ректална пяна клизма: Вид кортикостероид, този тип клизма може да помогне за намаляване на възпалението на червата.

Както мезаламин, така и будезонид могат да се дават в други форми, когато клизма не е най-добрият вариант.

Ефективен ли е преднизолон при улцерозен колит?

Преднизолон принадлежи към клас лекарства, наречени глюкокортикоиди. Те могат да намалят възпалението в цялото тяло, включително дебелото черво.

Намаляването на възпалението може да помогне за намаляване на симптомите на UC, така че някои хора намират облекчение от болката в UC с преднизолон.

Понастоящем обаче няма лечение за UC освен отстраняването на дебелото черво по време на хирургична процедура. Това означава, че ефективността на преднизолон ще варира в зависимост от тежестта на вашите симптоми и други състояния, които може да имате.

Ако имате UC, Вашият лекар може да работи с Вас, за да определи дали има смисъл да имате преднизолон в плана си за лечение.

Има ли естествени видове клизма за улцерозен колит?

Ако предпочитате да опитате по-естествено лечение, естествените видове клизма включват:

  • Кокосово масло: Проучване показа, че кокосовото масло може да подобри симптомите на колит, но е важно да говорите с вашия лекар, преди да използвате клизма с кокосово масло, за да сте сигурни, че е безопасно за вас.
  • Ябълков оцет: Потенциалните лечебни свойства на ябълковия оцет може да са полезни за намаляване на симптомите на UC, но са необходими повече изследвания.
  • Канабидиол (CBD): CBD маслото може да помогне за намаляване на възпалението, но все още са необходими повече изследвания.
  • Рибено масло: По-стари казуси са посочили, че мастните киселини в рибените масла могат да помогнат за подобряване на симптомите на UC.

Може да не изглежда толкова естествено, колкото някои от тези други опции, но Вашият лекар може да предложи клизма с хидрокортизон за активиране на естествени вещества в кожата, които могат да намалят сърбежа, зачервяването и възпалението. Това лекарство може да се прилага и като ректална супозитория.

Може ли клизма да причини улцерозен колит?

Нежеланите реакции от клизмите не се съобщават често, но могат да се случат.

Според а Проучване от 2020 гусложненията, свързани с клизмата, могат да включват перфорация на червата и исхемичен колит (IC).

IC обаче не е същото като UC. Точната причина за UC все още остава до голяма степен неизвестна и няма текущи проучвания, които да показват, че използването на клизма причинява UC.

Колко време трябва да държите в клизма с мезаламин?

Винаги се консултирайте с Вашия лекар или фармацевт относно най-добрата дозировка и време на приема на лекарствата. Следвайте всички конкретни указания, които ви дават относно клизмите.

Като общо правило, задръжте позицията си за около 30 минути след като сте взели клизма с мезаламин, за да му позволите да се разпространи през червата. След това се опитайте да задържите лекарството в тялото си за 8 часа, като докато спите.

Клизмите могат да помогнат за лечение на обостряне на UC или да бъдат диагностичен инструмент. Говорете с Вашия лекар, преди да направите клизма. Те могат да предложат насоки кои видове клизма могат да бъдат най-ефективни и как да се избегнат потенциални рискове.

Ако предпочитате да не използвате клизми или вашият лекар ви съветва да не ги използвате, много от лекарствата в клизмите, които помагат на хората с UC, се предлагат в други форми, като хапчета, инжекции или ректални супозитории.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss