Изграждане на вашата общност за подкрепа на рака на гърдата

Диагнозата за рак на гърдата може да обърне света ви с главата надолу. Изведнъж всичко в живота ви се върти около едно нещо: спирането на рака ви.

Вместо да ходите на работа или училище, вие посещавате болници и лекарски кабинети. Вместо да излизате с приятели, вие оставате вкъщи и се възстановявате от емоционалния и физически стрес от лечението си.

Ракът може да се почувства напълно изолиран. Въпреки че приятелите и семейството се събират около вас, те може да не знаят точно от какво имате нужда или наистина да не разбират през какво преминавате.

Това е мястото, където групата за подкрепа за рак на гърдата може да помогне. Тези групи за подкрепа са съставени от хора, които се подлагат на лечение на рак на гърдата – точно като вас. Те се провеждат лично, онлайн и по телефона. Няколко организации за рак също предлагат индивидуална подкрепа от преживели рак на гърдата за хора, които са наскоро диагностицирани.

Някои групи за подкрепа се ръководят от професионалисти – психолози, онкологични медицински сестри или социални работници – които могат да предложат практически съвети по въпроси като как да се справите с косопада и други странични ефекти от лечението. Други групи за подкрепа се ръководят от преживели рак на гърдата.

Групата за подкрепа ви дава място да споделяте чувствата си, да получавате съвети и да се изказвате, без да бъдете съдени.

Как да намерите група за подкрепа

Има много различни видове групи за подкрепа и много места, където можете да ги намерите. Групите за подкрепа се провеждат в:

 • болници
 • читалища
 • библиотеки
 • църкви, синагоги и други места на
  поклонение
 • частни домове

Някои групи са предназначени единствено за хора с рак на гърдата. Други осигуряват подкрепа на съпрузи, деца и други лица, полагащи грижи. Има и групи за подкрепа, които се грижат за специфични групи – като мъже с рак на гърдата или жени в определен стадий на рак.

За да намерите група за подкрепа за рак на гърдата във вашия район, можете да започнете, като попитате вашия лекар или социален работник за препоръка. Или можете да потърсите в интернет. Вижте също организации като тези, които хостват свои собствени групи:

 • Сюзън Г. Комен
 • американски
  Общество за борба с рака
 • Подкрепа за рак
  общност
 • CancerCare

Когато проучвате групи за подкрепа, задайте на лидера следните въпроси:

 • Какво
  вашият произход ли е? Имате ли опит в работата с хора с гърди
  рак?
 • Как
  голяма ли е групата?
 • СЗО
  участниците ли са? Наскоро ли са диагностицирани? При лечение?
 • направи
  оцелели и членове на семейството присъстват на събрания?
 • Как
  често се срещате? Трябва ли да идвам на всяка среща?
 • са
  срещите безплатни или ще трябва да платя такса?
 • Какво
  теми, които обикновено обсъждате?
 • е
  Добре ли е да стоя тихо и да наблюдавам в първите си няколко сесии?

Посетете няколко различни групи. Седнете на някои срещи, за да видите коя група ви подхожда най-добре.

Какво да очаквам

Групите за подкрепа на рака обикновено се срещат веднъж седмично или веднъж месечно. Често ще седнете в кръг, за да дадете на всички в групата възможност да си взаимодействат. Лидерът обикновено въвежда темата за тази сесия и позволява на всеки да я обсъди.

Ако сте нов в групата за поддръжка, може да отнеме известно време, за да свикнете да споделяте чувствата си. В началото може да предпочетете просто да слушате. В крайна сметка трябва да опознаете групата достатъчно добре, за да се чувствате комфортно да отворите за своите преживявания.

Намиране на правилното прилягане

Важно е да се уверите, че избраната от вас група за поддръжка отговаря на вашите нужди. Да бъдеш заобиколен от хора, които те повдигат и утешават, може да бъде много полезно по време на твоето пътуване срещу рака. Но ако вашите колеги членове на групата са негативни и песимистични, те могат да ви свалят и да ви накарат да се почувствате още по-зле.

Ето няколко червени знамена, които може да означават, че вашата група за поддръжка не е подходяща:

 • членове
  са склонни да се оплакват повече, отколкото да се подкрепят.
 • В
  групата не е добре организирана. Срещите не са последователни. Ръководителят на групата често
  отменя или членовете не се появяват.
 • В
  лидерът ви притиска да купувате продукти или обещава да излекува болестта ви.
 • В
  таксите са много високи.
 • Вие
  чувствайте се, че сте съдени, когато споделяте чувствата си.

Ако група за поддръжка ви разстройва повече или просто не работи, напуснете я. Потърсете друга група, която отговаря по-добре на вашите нужди.

Как да извлечете максимума от вашата група за подкрепа

Независимо дали се присъединявате към група за поддръжка лично, онлайн или по телефона, показването е най-критичната част. Изберете група, която работи с вашия график, така че да знаете, че ще можете да присъствате на срещи.

Включете останалите членове на вашия екип за грижи. Уведомете Вашия лекар и социален работник, че сте се присъединили към група за подкрепа. Попитайте ги за съвет как да извлечете максимума от сесиите. Ако вашата група позволява на членове на семейството да присъстват, вземете със себе си партньора, детето или други близки, които участват в грижите ви.

И накрая, въпреки че групата за подкрепа може да бъде много полезна, не я превръщайте във вашия единствен източник на емоционална грижа. Разчитайте също на семейството и приятелите, специалистите по психично здраве и Вашия лекар за съвет и утеха по време на лечението.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss