Избор на глюкомер

глюкомер

Общ преглед

Кръвните глюкомери са малки компютризирани устройства, които измерват и показват нивото на кръвната Ви захар. Тези устройства са полезни за хора с диабет.

Ако имате диабет, проследяването на нивото на кръвната Ви захар предоставя на Вас и Вашите лекари ценна информация за това как храната, упражненията, лекарствата, стресът и други фактори могат да повлияят на кръвната Ви захар. Тази информация ще помогне на вас и вашия лекар да съставите план за лечение, съобразен с вашите нужди.

Много видове глюкомери за кръвна захар са достъпни за домашна употреба. Те варират от базови модели, които отчитат само нивата на кръвната захар, до по -напреднали версии, които предлагат функции като памет за съхраняване на информация.

Цената на глюкомерите за кръв и консумативите за тестване варира и вашата застраховка не винаги осигурява покритие. Проучете всички опции, преди да изберете метър. Ако имате застраховка, проверете кой тип измервателен уред покрива вашата застраховка. Вие ще искате да вземете предвид предварителните разходи, като например колко струват действителните измервателни уреди, и дългосрочните разходи, като например цената на тестовите ленти и други консумативи.

След като вземете своя глюкомер, посъветвайте се с Вашия лекар, за да научите как да го използвате правилно.

Как да изберем глюкомер

Независимо дали това е първият ви глюкомер или сте използвали такъв от няколко години и търсите надстройка, трябва да си зададете няколко въпроса, преди да изберете измервател:

Вашият лекар или медицинска сестра предлагат ли конкретен глюкомер?

Тези хора имат богат опит с набор от метри и могат да ви насочат в правилната посока.

Какво покрива вашата застраховка?

Вашата застрахователна компания може да има списък с предварително одобрени броячи, които покрива. Също така не забравяйте да разберете дали и как вашата застраховка ще покрие разходите за тест ленти и други консумативи.

Колко ще струва този метър?

Някои измервателни уреди могат да бъдат скъпи и застрахователните компании не винаги правят отстъпки за по -скъпи опции. Ще трябва да платите разликата, ако вашият измервателен уред надвишава покритието на вашата компания. Също така тест лентите се продават отделно от измервателните уреди и могат да бъдат скъпи. Застрахователните компании понякога определят таван за това колко ще плащат за една година или ивици на месец.

Колко лесно е да използвате този измервателен уред?

Процедурите за изпитване варират за всеки метър. Някои изискват повече работа от други. Например, колко кръв изисква тест лентата? Можете ли лесно да четете числата на екрана?

Колко време отнема да се чете?

Вашето време е ценно и макар няколко секунди да изглеждат незначителни, това време може да се увеличи, когато тествате няколко пъти на ден.

Лесен ли е глюкомерът за поддръжка?

Лесно ли се почиства? Калибрира ли се бързо и лесно, когато получите нови ленти? Или изисква калибриране или не?

Може ли устройството да съхранява вашите показания?

Проследяването на стойностите на кръвната Ви захар е жизненоважно за дългосрочните грижи, така че воденето на записи е важно. Ако ви е удобно да записвате номерата си в тетрадка, може да се нуждаете само от опростена машина, която отчита показанията, но не ги записва.

Ако обаче знаете, че ще бъдете в движение и ще ви е трудно да следите номерата си, потърсете измервателен уред с опции за памет. Някои измервателни уреди създават дневници, които можете да извлечете по -късно. Още по -добре, някои създават файл за изтегляне, който се синхронизира с вашия компютър и може да бъде изпратен по имейл до вашия лекар или медицинска сестра.

Не забравяйте да проверите дали часът и датата на глюкомера са настроени правилно.

Искате ли някакви специални функции?

Ако знаете, че ще носите този метър със себе си, докато сте в движение, може да искате компактен вариант. От друга страна, ако ви е трудно да се придържате към малки модели, може да предпочетете голям метър с ленти, които са по -лесни за използване.

Хората с увредено зрение може да предпочетат измервателен уред с лесен за четене екран или устни команди и подкани.

Предлагат се цветни опции за деца.

Други специални функции включват:

  • аудио възможности за хора със зрителни увреждания
  • екрани с подсветка, които улесняват четенето през нощта или при слаба светлина
  • различни обеми памет за съхранение
  • различни възможности за манипулиране, като например съхраняване на лентите в глюкомера, или разполагане с USB метър
  • метри, които записват въглехидратни грама и дози инсулин с отчитане на глюкозата
  • метра, които могат да тестват нивата на кетоните в кръвта заедно с нивата на кръвната захар

Фактори, които могат да повлияят на показанията на глюкозата

Точността на резултатите от теста зависи от редица въпроси, включително качеството на глюкомера и тест лентите и от това колко добре сте обучени да работите с устройството. Ето и други фактори, които могат да повлияят на показанията Ви за глюкоза:

Потребителска техника

Грешката на потребителя е причина номер едно за грешки в показанията на глюкозата. Не забравяйте да прегледате как да използвате своя глюкомер и да практикувате да тествате кръвната си глюкоза с Вашия лекар.

Мръсен сайт за тестване

Остатъци от храна, напитки или лосиони по ръцете Ви могат да повлияят на показанията на кръвната Ви захар. Измийте и подсушете ръцете си преди теста. Ако използвате тампон със спирт, не забравяйте да оставите мястото да изсъхне напълно преди тестване и използвайте втората капка кръв, а не първата.

Заобикаляща среда

Надморската височина, влажността и стайната температура могат да повлияят на показанията на кръвната Ви захар, като променят тялото или лентите, които използвате. Някои измервателни уреди идват с инструкции как да получите правилни показания в определени ситуации.

Несъвместими тест ленти

Тестващите ленти могат да бъдат скъпи, така че може да се изкушите да опитате ленти от трети страни или генерични, за да спестите пари. Ако обаче вашият глюкомер не е проектиран да използва тези ленти, показанията ви могат да бъдат засегнати. Уверете се, че алтернативните тест ленти са съвместими с вашето устройство. Също така не забравяйте да проверите срока на годност на лентите си, тъй като остарелите ленти могат да дадат неправилни резултати.

Промени в метри или ленти

Производителите могат да правят промени в своите машини или тест ленти. Производителите на трети страни или генерични ленти не винаги са информирани, когато това се случи. В този случай тест лентите може да станат несъвместими с вашия глюкомер.

Ако не сте сигурни дали определена тест лента ще работи с Вашия глюкомер, обадете се на производителя на глюкомера.

Използване на глюкомера правилно

За да осигурите точни показания, внимателно прегледайте инструкциите, предоставени от производителя. The Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) изисква производителите на глюкомер в кръвта да предоставят подробни инструкции в опаковката на машината. Ако имате въпроси, потърсете гореща линия за поддръжка и се обадете на производителя.

Също така е добра идея да занесете измервателния уред на Вашия лекар или медицински екип и да ги накарате да разгледат основите на машината с Вас.

Докато сте там, проверете дали резултатите от вашата машина се сравняват с машината в кабинета на Вашия лекар. Това ще ви помогне да видите дали вашата машина е правилно калибрирана.

Не забравяйте да оставите лекаря или члена на екипа да ви наблюдава, докато правите тест, за да може да потвърди, че използвате правилните техники.

Outlook

На пазара има много различни видове измервателни уреди, които помагат на хората с диабет редовно и точно да проверяват нивото на кръвната захар. Не забравяйте да отделите време, за да се образовате с различните възможности, и попитайте Вашия лекар или медицинска сестра за помощ или препоръки.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss